Orbán Viktor a keresztények védelmében való fellépést kér az Európai Tanácstól

Az iraki keresztények védelmében való fellépést kért Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Tanács elnökének kedden elküldött levelében.

orbanzaszlo294_20111207084534_175723

A magyar kormányt mélységes aggodalommal tölti el az a kegyetlen erőszak, amely már létében fenyegeti az iraki keresztény közösséget. Jelentések szerint az otthonukból elmenekülő keresztények száma elérheti akár a közösségük lélekszámának a negyedét. A helyzet napról napra tarthatatlanabb. Az Európai Uniónak azonnal határozott politikai választ kell adnia a fejleményekre, meg kell akadályoznia az észak-iraki keresztények elleni népirtást – szögezi le Orbán Viktor levelében.

A kormányfő felidézi, hogy az (uniós kormány- és államfőket tömörítő) Európai Tanács már kifejezte az Európai Unió aggodalmát a közel-keleti kisebbségek helyzete miatt, és felidézi, hogy ő maga többször felvetette az unió közös felelősségét a keresztény közösségek megvédésében, legutóbb akkor, amikor a szíriai helyzetet vitatták meg az Európai Tanácsban.

A kormányfő a levélben arra kéri Herman van Rompuyt, hogy vegye az Európai Tanács következő, augusztus végi tanácskozása napirendjére az iraki keresztény közösség helyzetét. Orbán Viktor megerősítette, hogy Magyarország támogat minden olyan megoldást, amely garantálja e keresztény közösség létét és jövőjét.