Szolidaritás Izraellel: Németh Sándorral, a Hit Gyülekezet vezető lelkészével beszélgettünk

Szolidaritás Izraellel

Sok ezren jöttek el a Dohány utcai zsinagógába, hogy kifejezzék együttérzésüket Izraellel. Több felszólalótól is idézünk, végül beszélgettünk Németh Sándorral, a Hit Gyülekezet vezető lelkészével.

 

 

 

Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke

 

Borzasztó a szirénák hangja!

Rettenetes hang, pedig izraeli testvéreink nap, mint nap erre a hangra riadnak. A nagyvárosokban naponta többször, a déli megyékben, Gázához közel pedig több tucatszor. Ezt hallja a holokauszt borzalmait átélt nagynéném, a nyilasok által a Dunába lőtt, de sebeit túlélő nagybátyám, erre ébred Tel Avivban fiam, ezt hallgatja még anyja hasában unokám, s talán erre a rettenetre fog megszületni, néhány órán, vagy napon belül, mint családunk első szabre tagja.

 

Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete

 

Hölgyeim és Uraim!

Engedjék meg, hogy köszönetemet és nagyrabecsülésemet fejezzem ki a Hit Gyülekezete és a MAZSIHISZ vezetőinek, szervezőinek és mindenkinek, aki eljött ide!

 

Isten felemeli Izraelt

Németh Sándor, a Hit Gyülekezet vezető lelkésze

 

Nagy sikerrel rendezték meg a szolidaritási rendezvényt Izrael mellett. Hatalmas tömeg gyűlt össze, köszönhetően Önnek is. Hogy sikerült megvalósítani ezt a rendezvényt, hogyan sikerült, hogy ennyi ember jött el imádkozni Izraelért?

 

A Hit Gyülekezete számára Izrael támogatása nagyon fontos, sőt egyre több keresztény számára. Ennek több oka van. A beszédemben utaltam Pál apostolnak a rómaiakhoz írott levelére. A 11. fejezetben azt írja: a kereszténységnek Izraellel való kapcsolatát harmóniában, egységben, szeretetben tartsa meg. Azért, mert a kereszténység az ószövetségi zsidósághoz viszonyítva egy következmény. Mi azért tiszteljük Jézust, mert bekapcsolt minket Ábrahám örökségébe. Pál pontosan a szelíd olajfa hasonlatával helyezi el a kereszténységet, meghatározva a zsidóságnak is az üdvtörténeti, világtörténeti jelentőségét. Ebben a képben a zsidóságról, mint a kereszténység gyökeréről beszél, amelynek a szelíd kenetéből a keresztények táplálkoznak. Ezért írja, nem véletlenül a rómaiaknak, hogy ne kevélykedjenek Izrael ellenében, mert Isten felemeli e korszak végén Izraelt, véget vet a diaszpórának, és ez a felemeltetés az egész világ számára az élet korszakának az eljövetelét jelenti!

 

Beszédében megemlítette, hogy a kereszténység milyen helyzetbe került a Közel-Keleten, de beszélt a palesztin nép fájdalmáról is. Mit is jelentettek ezek a gondolatok?

 

Együttérzünk a palesztin ártatlan áldozatokkal, a hozzátartozóikkal, de azt is leszögeztem a beszédben, hogy a felelősség nem Izraelt terheli. Izrael, a kormány, a hadsereg azt teszi, ami egy demokratikus jogállamnak a kötelessége, azaz az emberek legalapvetőbb szükségletét, a biztonságát garantálja. Délen egyre rosszabb a helyzet, hiszen folyamatosan növekszik azoknak a kilőtt rakétáknak a száma, amit palesztin területről lőnek a békés izraeli lakosságra. Sokszor jártam Dél-Izraelben, tudom, hogy az ott élők, azok békeszerető, családszerető zsidó emberek, akik békében szeretnének élni. Ezért is utaltam rá, a zsidó nép nem gyűlöli az arab népet, nem gyűlöli a palesztinokat, békét akarnak. Azt azonban látni kell, a megbékélés alapja az igazságosság, ami úgy érvényesül, hogy a Hamasz és a többi iszlamista terrorszervezete abbahagyja azokat az erőszakos cselekedeteket, amelyekkel Izrael lakosságának a hétköznapjait pokollá teszik. Amikor voltam ott, láttam olyan házakat, amiket találat ért, és meghallgattam, hogy akkor lövik a rakétákat, amikor a gyerekek iskolába mennek. Miért akarják Izrael jövőjét, a jövő generációját eleve tönkretenni? A zsidóság rengeteget szenvedett a II. világháború alatt, tudjuk, hogy a túlélők micsoda traumákkal kerültek ki a pokolból, a Hamasz pedig Izrael jövőjét akarja tönkretenni. A jövő a gyermek. Ha ők félelemben és rettegésben nőnek fel, akkor nem lesznek erős katonák, nem lesznek kreatív emberek, elveszítik az egészségüket. A másik szörnyűség, amit a Hamasz elkövet, hogy az izraeli csapásban maximalizálja a palesztin áldozatok számát, mert a propagandagépezetükkel így tudják feltüntetni Izraelről a hamis képet, hogy vérszomjas társadalom, vérszomjas vezetőkkel. Ez egyszerűen hazugság, vagy inkább varázslás! Az ártatlan feltüntetve elkövetőnek, pedig Izrael csak azt teszi, ami tennie kell és ezt a helyében minden demokratikus állam minden demokratikusan megválasztott kormánya megtenné! Izrael kormánya önvédelmet valósít meg, mi pedig ezt támogatjuk, sőt hirdetjük, ez a háború a terroristák agressziójáról szól!

 

Ön a Hamasz kapcsán is beszélt a Jobbikról, hogyan kapcsolhatóak ezek össze?

 

A Jobbik radikális nemzeti pártként határozza meg önmagát, arról is beszél, hogy nemzeti keresztény értékeket védelmez. Az köztudott, hogy a Közel-Keleten nem csak a zsidókat, hanem a keresztényeket is gyilkolják, sőt nemrégiben Szíriában, Irakban közel kétezer éves közösségeket számoltak fel! És ez a nemzeti keresztény párt egy szót sem szól az iszlamisták ellen, akik a keresztényeket is üldözik, menekülésre kényszerítik, sőt sok esetben meg is öli őket. A Jobbiknak meg kell értenie: a cionizmus egy nemzeti mozgalom, egy olyan nemzeti mozgalom, amely tiszteli más nemzetek identitását, szuverenitását. Most vagy nem tudják, hogy miről beszélnek, vagy pedig az iszlamisták szekerét tolják.

 

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

 

Az interjú az ATV augusztus 3-i Hetiszakasz című adásának szerkesztett változata.