Izrael szerdán is megerősítette, hogy biztonságosnak tartja a Tel-Avivba irányuló légi közlekedést.

Netanjahu az amerikai járatok újraindítását kérte Kerrytől

elaljanbo

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök arra kérte kedden John Kerry amerikai külügyminisztert, hogy segítse elő a gázai konfliktus miatt felfüggesztett amerikai légi járatok újraindítását Izraelbe – közölte egy izraeli kormányilletékes.

Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő is megerősítette, hogy az aznap Egyiptomban tartózkodó Kerry beszélt erről Netanjahuval telefonon. Psaki közlése szerint a repülési tilalmat kizárólag biztonsági megfontolásokból vezették be, és folyamatos felülvizsgálat alatt van az intézkedés.

Az amerikai légügyi hivatal (FAA) kedden 24 órás időtartamra megtiltotta az Egyesült Államok légitársaságainak a tel-avivi Ben Gurion repülőtér használatát, miután a palesztinok által kilőtt egyik rakéta darabja a légikikötő közelében csapódott be. Hasonlóképpen törölték járataikat nagy európai légitársaságok is, köztük az Air France, a KLM, a Lufthansa és a Brussels Airlines. Ugyanakkor az izraeli polgári repülési hatóság szerint továbbra is biztonságos a repülőtér, és erről próbálják meggyőzni amerikai kollégáikat.

Egy magas rangú, név nélkül nyilatkozó amerikai kormányilletékes közölte, hogy nem fogják felülbírálni az FAA döntését. Ha az FAA úgy látja, hogy a rakétatámadás átlépte a biztonsági kockázatot jelentő határt, Washington nem fogja azt mondani, hogy a hatóság ne hívja fel rá a polgári légiközlekedés figyelmét – szögezte le a washingtoni tisztségviselő.

Izrael szerdán is megerősítette, hogy biztonságosnak tartja a Tel-Avivba irányuló légi közlekedést. „Meg vagyunk győződve róla, hogy meg tudjuk védeni a (Ben Gurion) repülőteret” – közölte szerdán Peter Lerner katonai szóvivő. Lerner egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy az izraeli rakétaelhárítás nem „hermetikus rendszer”. Mint mondta, a Vaskupola teljesítménye 90 százalékos, és mindig előfordulhat, hogy egy-egy rakéta átcsúszik rajta.

Eközben Jiszráel Kac izraeli közlekedési miniszter felszólította a tel-avivi járataikat törlő légitársaságokat, hogy vonják vissza döntésüket – jelentette az izraeli közszolgálati rádió. A tárcavezető szerint a járattörlések egyet jelentenek a Hamász-féle terror „megjutalmazásával”.

Az izraeli utazási irodák szövetsége a számos tel-avivi nemzetközi járat törlése nyomán szerdán azt követelte, hogy Izrael nyissa meg az ország déli részén található Negev-sivatagban az Ovda katonai repülőteret, és tegye azt elérhetővé a nemzetközi légitársaságok számára.

Michael Bloomberg volt New York-i polgármester helyi idő szerint kedd este kiadott közleményében bejelentette: szolidaritásból Tel-Avivba utazik az El Al izraeli nemzeti légitársaság gépével, jelezve ezzel az izraeli be- és kiutazás biztonságosságát. Bloomberg a „világ legjobban biztosított repülőterének” nevezte a Ben Gurion légikikötőt és bírálta az amerikai légitársaságok izraeli járatokat érintő korlátozásait.

Kerry egy katonai repülőgépen Tel-Avivba repült azzal a céllal, hogy rábírja Izraelt és a Hamász szélsőséges palesztin szervezetet egy tűzszünet megkötésére.

InfoRádio/ BreuerPress/MTI