Választások után, rengeteg feladat közepette

Választások után, rengeteg feladat közepette

Heisler András, a Mazsihisz elnöke

heizler

Már megszokott kérdéssel kezdem, mi újság a Síp utcában?

 

A már megszokott válasszal kell kezdenem, a Síp utcában zajlik az élet. Persze nem szeretném tréfával elütni az egészet. Az a helyzet, hogy két demokratikusan felépülő szervezet van a Síp utcában, egyik a Budapesti Zsidó Hitközség, a másik a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, ez utóbbi országos szervezet. Mindkettő megtartotta a közgyűlését, ahol voltak választások, mindkét szervezetben megválasztották az új ügyvezető igazgatókat. Most ezen döntések alapján kezdődik meg a munka.

 

A hazai sajtó már kicsit bulvárosan számolt be az eseményekről. Nem szeretnék a bulvár világába elmerülni, ám szeretném, ha tájéko9ztatna arról, kiket is választottak meg ezeken a közgyűléseken? Valamint azt is szeretném megtudni, hogy milyen feladatok várnak rájuk?

 

A budapesti ügyvezető Schwezoff Dávid lett, a Mazsihisz pedig dr. Kunos Pétert választotta meg. Ami a sajtóvisszhangokat illeti, valóban a bulvárjelleg erősödött fel a választások után, sok mindennel foglalkoztak, de ezekkel a felvetésekkel nekünk is kell majd törődnünk. Én magam is nyilatkoztam arról, hogy kezdeményeztem a BZSH ügyvezető igazgatójának a visszahívását. Szerencsére ez is egy demokratikus szervezet, így az elöljáróság majd eldönti, hogy akceptálja-e a kezdeményezésemet.

 

Ám az biztos, hogy jelenleg megválasztották a két ügyvezető igazgatót. Milyen feladatokat kapnak elsőként?

 

Az egyik legfontosabb feladatuk az lenne, hogy tekintsék át az átvilágítás eredményeit, majd közösen ki kell jelölni, hogy melyek azok a pozíciók, amelyekhez azonnal hozzá kell nyúlni, ahol azonnal változtatni kell. Ezen kívül el kell indítani azt a munkát, amelynek keretében sikerül szétválasztani a két szervezet, a Mazsihisz és a BZSH adminisztrációját.

 

Mindeközben nyár van, ilyenkor az emberek nyaralnak. Önök elmennek nyaralni?

 

Nem. Rengeteg a feladat, sajnos szabadságról szó sincsen, persze a munkatársaknak igyekszünk biztosítani ezt a lehetőséget. Az a helyzet, hogy nagyon sok gond van. Beszéltem már az átvilágításról, de mindenkit rendkívüli módon izgat, foglalkoztat az Izraelben kialakult helyzet, ezzel kapcsolatban konkrét teendőink is vannak. Mindeközben készülünk a Zsidó Nyári Fesztiválra, talán nem túlzás állítani, hogy mindenki nagyon várja a kiváló programokat.

 

Elnök úr, a fesztivál előtt beszéljünk az Ön által is említett izraeli helyzetről.  Zsidó testvéreink élnek ebben az országban, mi a helyzet most, mit tudnak Önök tenni, létezik-e egyáltalán szolidaritás?

 

Az a helyzet, hogy se politikus, se politológus nem vagyok, én is az újságból tájékozódom, a hírcsatornákból, de persze meghallgatom én is a rokonaimat, akik ott élnek. Szerintem mindenkinek ezt kell tenni. Tudni kell azt is, hogy a kintiek hírei időként mások, mint amit láthatunk, olvashatunk a helyzetről. Meggyőződésem, hogy a Hamasz olyanokat tesz most Izraellel, amelyet egyetlen állam sem viselne el a világban.  Sajnálatos, de igaz, ha tárgyalásos úton nem lehet megoldást találni és azt láthatjuk, hogy nem lehet, akkor a katonai megoldást kell választani. Izrael meg akarja védeni magát, meg akarja védeni saját polgárait, meg akarja védeni a zsidóságot. Ehhez joga van és ezt a jogát senki el nem veheti, senki el nem vitathatja!

 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt mondta korábban, hogy nincs erős Izrael erős diaszpóra nélkül.

 

Ebben teljesen igaza van. A Zsidó Világkongresszus elnöke is összehívja a szolidaritási konferenciáját Jeruzsálembe, itt 51 ország zsidó vezetője jelenik meg és nagyon markánsan áll ki Izrael mellett. Természetesen a magyarországi zsidóság is képviselteti magát. Még nem tudom, hogy én magam megyek-e, mert közben a BZSH elöljárósági ülése is sorra kerül, majd közös vezetőségi ülést is tart a két szervezet. Egy biztos, a magyar zsidók is jelen lesznek Jeruzsálemben.

 

Térjünk vissza a Zsidó Nyári Fesztiválra. Mit vár az idei rendezvénytől?

 

Elsősorban érdeklődést, nyitottságot, és vidámságot. Ez egy nagyon fontos eseménye a magyarországi zsidóságnak, ahol a nyitottságot a kultúrák egymásra épülését mutatjuk be. Azonban el kell mondani azt is, hogy számos más olyan nyári programunk is van, amelyek kevesebb nyilvánosságot kapnak. Nyári táborok indultak be, akár a szarvasi Lauder tábor, ahol rengeteg fiatal ismerkedik meg a zsidóság alapjaival, a zsidó vallással, kultúrával. Vannak más vidéki táborok is. Nemrégiben jártam Kiskunhalason, itt 50 vidéki zsidó gyereknek egyhetes, kóser ellátással, előimádkozással, de közben úszással, lovaglással és mindenféle földi jóval megtöltött programot szerveztek. Ezt a helyi közösség szervezte és ez olyan élményeket nyújtott a gyerekeknek, amelyek meghatározóak lehetnek a későbbi éltük során.

 

Nem lenne teljes a kép a nyárról, ha nem említenénk meg a Mazsök üdülőjét.

 

Igen, ott van a badacsonytomaji üdülő is, szintén kialakított kóser ellátással. Ez az üdülő nagyon kedvező áron igényelhető, tulajdonképpen mindenkinek, már ha van szabad hely. Érdemes megemlíteni a Mazsihisz üdülőjét Balatonfüreden, ez szintén nagy népszerűségnek örvend. Ott is kóser ellátást biztosítunk és egyre jobb körülményeket is.

 

Ugyan még nyár van, a diákok legnagyobb örömére, ám lassan elkezdődik az új tanév is. Mit gondol erről?

 

Az oktatási intézményeink közül az egyetem nincsen könnyű helyzetben. Akkreditáció kezdődik, arról nem beszélve, hogy nagyon nehéz egy ilyen kislétszámú egyetem gazdálkodását egyensúlyban tartani. Ám lesznek nagyon komoly fejlesztések is az OR-ZSE-n belül, elsősorban infrastrukturális fejlesztések, mint a régi, már nagyon elavult fűtési rendszeré, kazán, szigetelések, ablakok újulnak meg egy nyertes pályázatnak köszönhetően. Remélem, hogy ez is segít majd a gazdálkodási problémákat csökkenteni.

 

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

 

Az interjú az ATV július 20-i Hetiszakasz című adásának szerkesztett változata.