Ki nem küldött tudósítónk jegyzete 4. Megindultak a szárazföldi csapatok – megmozdult a világ

Ki nem küldött tudósítónk jegyzete 4.

mr1 kossuth rádio.Breuer Péter

Megindultak a szárazföldi csapatok – megmozdult a világ

 

Új fordulatot vett a több mint 12 napja kirobbant gázai konfliktus. Izrael, ígéretéhez híven megindította szárazföldi csapatait. Tette ezt elsősorban azért, mert az izraeli vezetés, a katonai vezetés is tisztában van azzal, hogy ezt a konfliktust nem lehet a levegőből megoldani.

 

Szükség van arra, hogy a Hamasz rakétakilövő állásait, valamint azokat az alagutakat, amelyek folyamatosan biztosítják a terroristák utánpótlását, meg kell semmisíteni.

 

A döntés következtében tovább folytatódnak a harcok a gázai övezetben az izraeli katonák és a Hamász palesztin harcosai között. Az Erős szikla fedőnevű szárazföldi akcióban a híradások szerint eddig 20 Hamász-tagot öltek meg meg, de egy izraeli katona is elesett.

 

Megmozdult a világ

 

A jelentősebb államok és a nemzetközi szervezetek egyaránt megszólaltak a konfliktus kapcsán. Ki a humánum alapján, ki taktikai megfontolásból, de szinte mindenki igyekezett véleményt nyilvánítani. Egy dolog biztos, most Izraelnek a nemzetközi és a regionális diplomáciában is lépnie kell. Szerencsére ebben sincs egyedül.

 

Az ENSZ vezetése bejelentette, hogy a mai napon a Közel-Keletre utazik Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, hogy elősegítse a gázai konfliktus rendezését Izrael és az enklávét uraló Hamász iszlamista szervezet között.

Mindeközben a palesztin ENSZ-nagykövet azzal fenyegetőzött, hogy a világszervezet bíróságaihoz és más nemzetközi bíróságokhoz fordul, ha a Biztonsági Tanács nem tesz semmit azért, hogy megvédje az izraeli támadástól a palesztin civileket, valamint azért, hogy véget érjen a konfliktus a Gázai övezetben.

 

Rijád Manszúr hozzátette, Izrael „barbár” agresszióját „semmi sem igazolhatja”. Úgy fogalmazott: „Ez nem önvédelem. Ez egy megszálló hatalom által megtervezett bosszúszomjas katonai agresszió a megszállása alatt tartott civil lakossággal szemben”. A nagykövet szerint az izraeli hadművelet célja „megsemmisíteni a palesztin egységet és romba dönteni a nemzeti konszenzus alapján létrejött kormányt”.

 

Ron Prosor izraeli ENSZ-nagykövet többek között azt mondta, a Hamász gyerekekkel megtömött mentőkocsikat használ a terroristák mozgatására Gázában. Szerinte a szervezetet az erőszak vezérli és ünnepli a halált. „Hogy egyértelmű legyek: a csapataink Gázában harcolnak, de nem a gázaiak ellen” – jelentette ki.

 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a gázai konfliktus ügyében sem tud erős, határozott lépéseket tenni, hiszen a BT tagjai sincsenek egy véleményen.

 

Angela Merkel német kancellár szerint Izraelnek joga van az önvédelemre, Németország pedig támogatja Egyiptom tűzszüneti kezdeményezését. A tűzszüneti megállapodás után a tartós politikai rendezéséről kell majd tárgyalásokat indítani, és ebben a kérdésben Németország továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy a kétállami megoldást kell alkalmazni, vagyis Izrael és egy független palesztin állam békés együttélésére kell törekedni.

 

Laurent Fabius francia külügyminiszter pénteken Mahmúd Abbász palesztin elnökkel találkozott, és az ő kívánságára lépett kapcsolatba Háled el-Attíja katari külügyminiszterrel azért, hogy bírja jobb belátásra a Gázai övezetet uraló Hamászt, és segítsen rábírni a Hamasz szélsőséges palesztin szervezet vezetőit, hogy egyezzenek bele egy azonnali tűzszünetbe – jelentette az egyiptomi sajtó.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon beszélt Haszan Rouháni iráni elnökkel, akivel egyetértettek abban, hogy gyorsan véget kell vetni a gázai konfliktusnak és újra kell kezdeni a béketárgyalásokat Izrael és a palesztinok között, írja a Reuters.

 

Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke viszont azt mondta: az USA támogatja Izrael Hamász-ellenes katonai akcióit. Felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy az amerikai támogatás nem egy biankó csekk, amire bármit rá lehet írni: csak addig támogatják Izrael offenzíváját, amíg a zsidó állam a saját maga védelme érdekében felszámolja a Hamász titkos alagútjait, és úgy mér csapást a fegyveres palesztin szervezetekre, hogy azzal nem veszélyezteti a civil lakosság életét.

 

Netanjahu, Izrael miniszterelnöke – ahogy eddig is – továbbra is hangoztatja, Izrael csak és kizárólag a saját maga és polgárai, a zsidó értékek védelme érdekében vette fel a kesztyűt a Hamasz terroristáival szemben, akkor is, amikor a légicsapásokkal támadta a rakétákat, és most is, amikor a szárazföldi akció is kezdetét vette.

 

Mindeközben azt is bejelentették, hogy Izrael folytatja, sőt ki is bővíti a szárazföldi alakulatok akcióját.

 

Breuer Péter