A francia külügyminiszter pénteken Kairóból hívta fel katari kollégáját

A francia külügyminiszter pénteken Kairóból hívta fel katari kollégáját, s arra kérte, segítsen rábírni a Hamasz szélsőséges palesztin szervezet vezetőit, hogy egyezzenek bele egy azonnali tűzszünetbe – jelentette az egyiptomi sajtó.

Laurent Fabius az egyiptomi fővárosban folytat tárgyalásokat a gázai válság rendezésének lehetőségeiről. Találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is, s az ő kívánságára lépett kapcsolatba Háled el-Attíja katari külügyminiszterrel azért, hogy bírja jobb belátásra a Gázai övezetet uraló Hamászt.
Izraellel és Abbásszal ellentétben a Hamász nem fogadta el azt az egyiptomi kezdeményezést, amelynek célja az izraeli légicsapások és a zsidó állam elleni, az enklávéból intézett rakétatámadások azonnali beszüntetése lett volna. Csütörtök este Izrael végül megindította szárazföldi hadműveletét az övezetben. A tíz napja tartó konfliktusnak eddig 274 palesztin és két izraeli halálos áldozata és több mint kétezer sebesültje van.
Az egyiptomi külügyminiszter csütörtök este kijelentette, „legalább negyven palesztin lelket mentett volna meg a Hamász, ha elfogadta volna az egyiptomi javaslatot”. Számeh Sukri szerint a kezdeményezés sikerét a Hamász, Katar és Törökország alkotta bástya akadályozta meg”, azzal a céllal, hogy csökkenjen az észak-afrikai ország térségbeli politikai jelentősége. Az iszlamista szervezetnek és az említett két államnak megromlott a viszonya Kairóval, amióta az egyiptomi hadsereg tavaly nyáron megbuktatta az iszlamista Mohamed Murszi elnököt.
A Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség mozgalmat támogató Katar menedéket nyújt a Hamász egyes vezetőinek is. Katari hivatalos források szerint az olajban gazdag Öböl-menti állam 500 millió dolláros segélyt ajánlott fel a gázaiaknak, s csütörtökön jelezte, hogy átvenné Kairó közvetítő szerepét.
Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök pénteken zsarnoknak nevezte Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfőt, s kijelentette, hogy Kairó nem számít megbízható közvetítőnek Izrael és a palesztinok között. Erdogan azt is felrótta az egyiptomiaknak, hogy az övezetet ellenőrző Hamászt megkerülve kívántak egyességre jutni Izraellel és Abbásszal.

 

BPI/MTI