Izrael ötórás humanitárius tűzszünetet hirdetett

 Izrael ötórás humanitárius tűzszünetet hirdetett

www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4544949,00.html

מגעים להפסקת אש: ראש השב”כ ייצג את ישראל בקהיר
הבוקר ב-10:00 תחל הפסקת אש הומניטרית מצד ישראל, אליה הסכימה גם תנועת חמאס להצטרף. במקביל, נציגי חמאס וישראל, בראשות ראש השב”כ יורם כהן, ינסו להגיע בקהיר להסכם הפסקת אש בתיווך המצרים. אובמה: הלב נשבר. צריך להשיג הפסקת אש. הלילה: כיפת ברזל יירטה שתי רקטות
איתמר אייכנר, יואב זיתון, רועי קייס, אליאור לוי ואטילה שומפלביעדכון אחרון: 17.07.14 , 01:05

Izrael ötórás egyoldalú humanitárius tűzszünetet hirdetett a gázai Hamász szervezet elleni „Erős Szikla” hadműveletben, elfogadva Robert Serrynek, az ENSZ képviselőjének kérését.

ENSZ

Az egyoldalú fegyvernyugvás várhatóan csütörtök délelőtt tíz órától délután háromig tart. Az izraeli kettes tévécsatorna értesülése szerint a Hamász a következő órákban fogja benyújtani tűzszüneti feltételeit a jelenleg Kairóban tartózkodó Mahmúd Abbász palesztin elnöknek és az Arab Ligának, miután szerdán hivatalosan is elutasította az előző egyiptomi tűzszüneti javaslatot, amelyet Izrael, az Arab Liga és Abbász támogatott.

בקרוב ניתן יהיה לגלגל את המפות? נתניהו ויעלון במהלך המבצע (צילום חיים צח / לע"מ)

בקרוב ניתן יהיה לגלגל את המפות? נתניהו ויעלון במהלך המבצע (צילום חיים צח / לע”מ)

Joáv Mordeháj tábornok a BBC arab adásának azt mondta, hogy Izrael ötórás tűzszünetet fogadott el, amely csütörtök délelőtt helyi idő szerint tízkor kezdődik majd. Hozzátette ugyanakkor, hogy amennyiben a Hamász rakétákat lő a humanitárius fegyverszünet idején, azt meg fogják torolni.

 idfA hadsereg szóvivői irodájának közleménye szerint a „humanitárius ablak arra szolgál, hogy a Gázai övezet civil lakossága beszerezhesse humanitárius szükségleteit”.

„Ha a humanitárius ablakot a Hamász vagy más terrorszervezetek az izraeli civil vagy katonai célpontok elleni támadásokra fogják kihasználni, az izraeli hadsereg határozottan és egyértelműen fog válaszolni” – így a közlemény.

A hadsereg nyilatkozatot tett közé a négy gázai gyermek szerda délutáni halálával kapcsolatban is.

„A katonaságnak nem áll szándékában civileket bántani, akiket a Hamász városi harci helyzetbe sodort. Gondosan kivizsgáljuk a kérdéses incidenst” – áll a nyilatkozatban.

  HaaretzBlueA Háárec című izraeli újság honlapja szerint a gyerekekkel – korábbi hírekkel ellentétben – nem hadihajók lövedékei végeztek, hanem légi támadás, amelyre azért került sor, mert a hírszerzés a Hamász embereinek jelenlétéről értesült.

Vizsgálják annak lehetőségét, hogy a hír téves volt, és hogy a bombák célt tévesztettek-e.

BPI/MTI/YNET