Jeruzsálemben tárgyalt a Mazsihisz elnöke

Jeruzsálemben tárgyalt a Mazsihisz elnöke

 

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:
Jeruzsálem, 2014. július 1., kedd (MTI) – Az európai országokban tapasztalható zsidóellenes jelenségekkel és az Izrael elleni gazdasági bojkottal kapcsolatos teendőkkel foglalkozó értekezleten vett részt Jeruzsálemben Heisler András, a Mazsihisz elnöke, aki

erről kedden tájékoztatta telefonon az MTI-t.
Heisler András az izraeli külügyminisztérium meghívására érkezett Jeruzsálembe, s a Mazsihisz képviseletében a nagy és jelentős európai zsidó közösségek, szervezetek többi vezetőjével együtt a vasárnap és hétfőn rendezett konferencián vitatta meg a kontinens zsidóságának legfontosabb kérdéseit.
Az izraeli külügyminisztérium nagy jelentőséget tulajdonított az eseménynek, amit jelez, hogy azon megjelent vasárnap Avigdor Liberman külügyminiszter, és fogadta a résztvevőket Benjámin Netanjahu miniszterelnök. A találkozó vendégeit a politikusok mellett a jeruzsálemi főpolgármester is fogadta, s bemutatta a város keleti, arab és nyugati, zsidók lakta részének hétköznapjait és együttélését.
A kormányfői találkozón néhány mondat erejéig lehetőség nyílt személyes beszélgetésre is, ahol Netanjahu jelezte a magyar vezetőknek, hogy figyelemmel követi a magyarországi eseményeket, és a Mazsihisznek erőt kívánt munkájához. Netanjahu már két levelet írt Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a magyarországi emlékezetpolitikával kapcsolatban, a másodikat az izraeli idegenforgalmi miniszter adta át legutóbbi budapesti látogatásán.         Heisler András a konferencián megtartott előadásában a magyar helyzet kettősségéről szólt: a magyar kormány és Izrael gazdasági és kulturális kapcsolatai rendkívül jók, a nemzetközi területeken Budapest támogatja Jeruzsálem törekvéseit, gyakran Izrael mellett szavaz a diplomáciai fórumokon, ugyanakkor aMazsihisz szerint hibás a magyarországi emlékezetpolitikai gyakorlat, vagyis a hetvenéves évfordulóval kapcsolatban a holokauszt és az akkori magyar kormánynak a vészkorszakban viselt felelősségének a megítélése.
Ezt a szervezet a magyar kormánynak is jelezte, s ennek megváltoztatása a céljuk. Heisler beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nem antiszemita, s a Mazsihisz abban érdekelt, hogy a kormánnyal tárgyalások útján tisztázzák eltérő nézeteiket. AMazsihisz helyzetértékelését a konferencián megértéssel és támogatással fogadták, megígérték, hogy továbbra is figyelemmel kísérik a magyar történéseket, és üdvözölték, hogy a Mazsihisz hazai és nemzetközi porondon is következetesen kiáll értékei mellett – mondta el Heisler András az MTI-nek.