Az Európai Parlament újraválasztotta elnökéül Martin Schulzot

Az Európai Parlament újraválasztotta elnökéül Martin Schulzot

Európai Parlament Tájékoztatási Irodája Magyarországon
2014-07-01

Az Európai Parlament újraválasztotta elnökéül Martin Schulzot

A képviselők kedd délelőtt ismét Martin Schulzot választották az Európai Parlament elnökéül a következő két és fél évre. Az 58 éves német képviselő 2017 januárjáig vezeti a Parlamentet. Schulzot egy szavazási fordulóban választották meg, a 612 érvényes szavazat közül 409 támogatta a német jelöltet.

Martin Schulz az Európai Parlament eddig egyetlen, két és fél évre újraválasztott elnöke.

A szavazás utáni rövid strasbourgi felszólalásában Schulz elnök a bizalmat megköszönve elmondta: „Nagy megtiszteltetés, hogy én lehetek az Európai Parlament első újraválasztott elnöke. Komolyan veszem a megbízatásom, hiszen az európai demokrácia centrumában mi felelünk a jogszabályok elfogadásáért és a végrehajtás ellenőrzéséért. Az európaiak döntése értelmében az európai választások nyertese lesz az Európai Bizottság elnöke, ennek köszönhetően a Spitzenkandidat német kifejezés európai fogalommá vált.”

Schulz szerint a képviselőknek fel kell lépniük annak érdekében, hogy „az EU-val kereskedelmi kapcsolatban álló országokban a jogállamiság, és nem pusztán az erősebb szava érvényesüljön. Ha az EU megvédi a polgárokat, akkor visszaszerezheti azok bizalmát, függetlenül nemzetiségüktől vagy nemüktől. Minden cselekedetünket az emberi méltóság iránti tiszteletnek kell vezérelnie.”

Az elnöki felszólalás a lenti linken hallgatható meg.

Az Európai Parlament elnökének megválasztása: eredmények

A Parlament házszabályának értelmében a megválasztáshoz a jelöltnek a leadott érvényes szavazatok abszolút többségét, azaz 50 százalék plusz egy szavazatot kell megszereznie. Az üres vagy rontott szavazólapok nem számítanak a szükséges többség kiszámításakor.

Az első forduló eredménye:

Leadott szavazatok: 723
Üres vagy rontott szavazatok: 111
Érvényes szavazatok: 612
A megválasztáshoz szükséges, abszolút többséget jelentő szavazatok száma: 307

A szavazatok jelöltenkénti megoszlása:

Martin Schulz (S&D, Németország): 409 – Martin Schulz a Parlament megválasztott elnöke.
Sajjad Karim (ECR, Egyesült Királyság): 101
Pablo Iglesias (GUE, Spanyolország): 51
Ulrike Lunacek (Zöldek/EFA, Ausztria): 51