Az iraki keresztények mentési tervéről tárgyalnak az ország püspökei

Az iraki keresztények mentési tervéről tárgyalnak az ország püspökei

Mentési tervről tárgyalnak a héten az iraki püspökök, mivel egyre nő a félelem, hogy az ISIS iszlamista támadásai a kereszténységet az eltűnés szélére sodorják az országban – tájékoztat a Catholic Herald.

A káld elöljárók találkozója június 24-én kezdődött, s hátterében az ISIS újabb támadásai állnak, mely sokakat otthonuk elhagyására indított – egy olyan országban, ahol egyébként is drámaian lecsökkent a keresztények száma az elmúlt évtizedben.

Saad Sirop, bagdadi káld segédpüspök elmondta a Szükséget Szenvedő Egyház katolikus segélyszervezetnek, hogy a keresztények több mint 75 százaléka hagyta el a fővárost az elmúlt években. A Bagdadban és szerte az országban érezhető fenyegetettség hatására egyre nő az elvándorlók száma. A püspök hozzátette: a vasárnapi szentmisék látogatottsága is erősen csökkent Bagdadban.

Erbilbe, az Irak északi részén található kurd városba való megérkezése után Saad Sirop elmondta, hogy mentési tervre van szükség, erről fognak tárgyalni a soron következő éves zsinaton. „Már nagyon sokan elhagyták Bagdadot és Irakot, mert félnek attól, hogy mi fog történni. Nagyon nehéz idők ezek a bagdadi Egyház számára.”

A segédpüspök elmondta: a kereszténység jelenlegi hanyatlása nem korlátozódik Bagdadra. Moszul két héttel ezelőtti elfoglalása az eddig a városban maradt keresztényeket is menekülésre késztette – elhagyni kényszerültek egy olyan várost, amely 2003-ig mintegy 35 000 keresztény otthona volt.

Sirop püspök szerint a krízis csak úgy oldódhat meg, ha megbékélés születik a szunniták és siíták között. A püspök megismételte a nemzetközi közösség felé tett felhívását: segítsék előmozdítani a tárgyalásokat a különböző iszlám irányzatok vezetői között. A katonai beavatkozás ugyanis nem jelentene megoldást a problémára, mint ahogy sem Szíriában, sem korábban Irakban nem hozott megoldást.

„Bölcsességet kérünk Istentől, hogy bátran szembe tudjunk nézni a helyzettel. Semmi kétségünk afelől, hogy nehéz idők következnek” – fogalmazott Saad Sirop.

Magyar Kurír
(bh)