Rogán: HATÁROZOTT ÉS ERŐS LÉPÉSEKRE VAN SZÜKSÉG

HATÁROZOTT ÉS ERŐS LÉPÉSEKRE VAN SZÜKSÉG

A Fidesz-frakció arra kéri a kormányt, hogy a lehető leghatározottabban lépjen fel az adóbliccelőkkel szemben, és dolgozzon ki jogi megoldást a devizahitelek ügyében.

Rogán Antal napirend előtti felszólalásában felidézte, azért vezették be a bankadót és a multinacionális vállalatokat terhelő különadókat, mert Magyarországon nemcsak a családoknak, nemcsak a magyar kis-és középvállalkozásoknak kell adót fizetniük, hanem azoknak a multinacionális nagyvállalatoknak is, melyek óriási hasznot zsebelnek be, és milliárdos profitokat visznek külföldre.

„MINDEN ADÓT MEG KELL FIZETNI!”

Hogyan lehet az, hogy a magyar adó és számviteli jogszabályokat felhasználva egy nemzetközi vállalatcsoport képes arra, hogy egyébként különféle számviteli trükkökkel adót blicceljen? – kérdezte a frakcióvezető. Hozzátette: ez a cég ugyan egy nemzetközi láncba tartozó televíziós multivállalat, az RTL Klub, de neki is minden adót meg kell fizetnie.

A frakcióvezető feltette a kérdést, hogy ez a nemzetközi vállalatcsoport miért nem fizet társasági nyereségadót, holott 2012-ben az árbevétele 25,8 milliárd forint volt, adózás előtti eredménye 6,65 milliárd forint; 2013-ban az árbevétele 23,7 milliárd forint, adózás előtti eredménye pedig 2,3 milliárd forint.

Rogán Antal arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar kis-és középvállalkozásoknak, ha nyereségük van, akkor azután társasági nyereségadót fizetnek. A fideszes képviselő szerint joggal tehető fel a kérdés, milyen adóblicceléssel, milyen adózsonglőrködéssel sikerült elérnie a szóban forgó televíziós társaságnak, hogy több milliárdos adózás előtti eredmény után mégsem fizetett társasági nyereségadót. A Fidesz-frakció arra kéri a kormányt, hogy vizsgálja ezt az ügyet, és az ezzel kapcsolatos megállapításait hozza nyilvánosságra.

A devizahiteleseknek visszajár, amit tisztességtelenül vettek el tőlük

„A DEVIZAHITELESEKKEL SZEMBEN A BANKOK TÖBB KÉRDÉSBEN IS TISZTESSÉGTELENÜL JÁRTAK EL.”

A Fidesz-frakció a devizahitelek kezelésével kapcsolatban is kérést fogalmazott meg a kormány számára. Rogán Antal aláhúzta, a Kúria legutóbbi döntése után világossá vált, hogy határozott és erős lépésekre van szükség. Ma már a legfőbb bírói fórum is kimondta: a devizahitelesekkel szemben a bankok több kérdésben is tisztességtelenül jártak el. Ezért az első lépés a jogi megoldás – fűzte hozzá. Rogán Antal szerint emellett meg kell tenni a szükséges lépéseket is annak érdekében, hogy a devizahiteleket végképp kivezessük Magyarországról, megszüntetve az árfolyamkockázatot.

A frakcióvezető arra kérte a kormányt, hogy dolgozzon ki jogi megoldást arra vonatkozóan, hogy a devizahitelesek visszakaphassanak minden olyan pénzt, amit tisztességtelenül vettek el tőlük. Rogán Antal arra kérte továbbá a kormányt, hogy a következő két kormányülésen – július 4-ig – dolgozza ki a jogi lépésekkel kapcsolatos törvénymódosításokat. Ha ezek megszületnek, akkor a Fidesz-frakció azt ígéri, hogy a parlament – ha szükséges – még a jelenlegi ülésszak vége előtt megtárgyalja ezeket a törvénymódosításokat – mondta el Rogán Antal.