Megújuló zsinagóga nyitott közösséggel-egy konferencia tükrében

Megújuló zsinagóga nyitott közösséggel-egy konferencia tükrében

Horovitz Tamás, a DZSH elnöke

Horovitz Tamás

Megújuló zsinagóga nyitott közösséggel-egy konferencia tükrében

Debrecen városában 15. alkalommal rendezték meg a határontúli magyarajkú zsidó közösségek találkozóját. A rendezvény megnyitójának a Debreceni Egyetem adott otthont. A helyi hitközség már évek óta kiváló kapcsolatot tart fenn az egyetemmel és a városvezetéssel. Erről és egy sikeres uniós pályázatról is kérdeztem Horovitz Tamást, a Debreceni Zsidó Hitközség vezetőjét.

 

Ön a helyi hitközség, de egyben az egykor volt történelmi Magyarország területén működő magyarajkú zsidó szervezetek szövetségének az elnöke is. Milyen volt a 15. konferenciájuk?

 

Ez a találkozó, a határon innen és túl működő zsidó hitközségek találkozója már hagyománnyá vált. Sok témát érintettünk, nagyon sok érdekes dologgal foglalkoztunk. Idén külön aktualitást adott a Holocaust 70. évfordulója.

 

Miért pont a Debreceni Egyetem adott otthont a megnyitónak?

 

Mi azon igyekszünk, hogy Debrecenben egy nyitott hitközség működjön, ennek okán is nagyon jó kapcsolatot ápolunk az egyetemmel, már azért is, mert 400 izraeli diák tanul itt. Nagyon fontos, hogy az itt tanuló izraeli diákok is otthonra találjanak nálunk, ezt a debreceni hitközség meg tudja teremteni. Úgy gondolom, nem is hozhattuk volna autentikusabb helyre a megnyitót, mint a Debreceni Egyetemre.

 

Minek köszönhető, hogy a testvéregyházak és a város vezetése is képviseltette magát ezen a konferencián?

 

Nyugodtan kijelenthetem, ez is a hagyomány része, hiszen a társegyházakkal rendszeresen ellátogatunk egymás rendezvényeire, de a város vezetésével is hasonlóan jó kapcsolatot ápolunk, véleményem szerint egy hitközség egy ilyen nagyvárosban, mint Debrecen nem képzelhető el együttműködés nélkül.

 

Nagy zsidó élet volt Debrecenben a II. világháború előtt. Mit tud mondani erről?

 

Valóban egy meghatározó zsidó közösség élt itt Debrecenben, örömmel mondhatom, hogy elődeink status quo és ortodox közösséggel is rendelkeztek, mindkét templom tele volt minden imádkozás, minden ünnep alkalmából. Én magam szüleimmel, nagyszüleimmel az ortodox zsinagógába jártam, szerencsére, a nyertes pályázatnak köszönhetően, most újítjuk fel az épületet és környékét.

 

Mit takar a felújítás?

 

A teljes belső felújítás megtörténik rövidesen, az imaterem belül és a homlokzatát tekintve is új lesz, illetve a kóser vágodát is sikerült egy kicsit a múltidézésre megmutatnunk. Büszkén mondhatom, hogy Magyarországon egyedülálló ez a vágoda, amivel Debrecenben rendelkezünk, ami már csak bemutató helyként szolgál, nem használjuk, de anyáink, nagyanyáink még ezt használták, itt biztosították a kóser húsellátást. Különösen fontos a zsidó vallásban, hogy legyen rituális fürdő, mikve egy működő hitközségben. Külön boldogság, hogy mi is rendelkezünk ilyennel, így mind az itt élő vallásos zsidóknak, mind az idelátogatóknak tudjuk ezt a lehetőséget is biztosítani.

 

Breuer Péter -BPI