Budapest adott otthont a 2014-es Izrael Szövetségesei Alapítvány Európai Csúcstalálkozója konferenciájának

Budapest adott otthont a 2014-es Izrael Szövetségesei Alapítvány (Israel Allies Foundation) Európai Csúcstalálkozója konferenciájának, ami ma tartotta nyitó ülését.

 

Bár a konferencia tematikáját, és az Alapítvány céljait tekintve, – melyek az Izrael ellen irányuló delegitimációs kampány ellensúlyozása, az Izraellel szembeni kettős mérce, annak területi integritása, állampolgárai biztonsága és a demokratikus zsidó állam – a magyarországi szélsőjobb előretörésének köszönhetően, ismét kiemelt jelentősége van, hogy hazánkban rendeznek meg egy ilyen, nemzetközi mércével is fajsúlyos konferenciát Európa számos országának parlamenti és EU képviselőinek részvételével.

 

A konferencia főelőadója Dani Dayan Júdea és Szamária zsidó közösségeinek külügyi képviselője, aki a “két állam” megoldás kérdéséről beszélt.

Meglátása szerint az első és legfontosabb, hogy egy kontrollált folyamatot követően, meg kell szüntetni a korábban biztosági okokból kialakított zárlatokat Júdea, Szamária és Izrael többi része között. Biztosítani kell a palesztínok szabad mozgását, elősegítve ezzel, hogy újra megjelenhessenek az izraeli munkaerő piacon. Nem látja okát, hogy miért kéne Izraelnek ezer számra külföldi munkásokat alkalmazni, amikor a mellettük élő palesztínok napi megélhetési problémákkal küszködnek.

Természetesen a biztonságos szabad mozgás kölcsönösen, az izraeliek számára is biztosítottnak kell lennie.

 

Hangsúlyozta a fontosságát annak a célnak, hogy Izrael segíteni akar a palesztínok mindennapi életének megsegítésében, életminőségük javításában, a munkavállalók elhelyezkedésében, és gyors integrációjában az izraeli gazdasági életbe.

Izrael biztosítaná a palesztínok hozzáférését a nemzetközi légikikötőkhöz is, ezzel is garantálva a Gázai övezet folyamatos importját és exportját.

Izrael készen áll arra, hogy segítséget nyújtson a teljes infrastruktúra kialakításában, a vízhálózat, csatorna, szállítás, közlekedés, oktatás, és az egészségügy tekintetében is, csökkentve ezzel az izraeli és palesztin területek, és a két társadalom között jelenleg még meglévő különbségeket.

Ugyanakkor kiemelte a zeró tolerancia fontosságát Izrael biztonságának kérdésében, mely szerint, semmilyen terrorcselekmény nem maradhat megtorlás nélkül, emlékeztetve a jelenlévőket az e hét csütörtökön a Hámász által elrabolt három fiatal fiú elrablásának esetére is.

 

Sajnálatát fejezte ki, és egyben pesszimizmusát fejtegette, emlékeztetve Ehud Olmert korábbi miniszterelnök kétségtelen elkötelezettségét a “két állam” gondolata mellett, hiszen számtalan lehetőséget adtak már akkor is palesztinoknak az önrendelkezés kialakítására.

Dayan meglátása szerint a palesztinoknak már rég megvolt a lehetőségük – Izrael konstruktív  támogatásával, – arra, hogy a Gáza övezetet egy Szingapúrhoz hasonlatos virágzó gazdasági régióvá változtassák, ehelyett azonban ők egy Szomáliára inkább jellemző beállítottságot preferáltak.

Mint mondta: Sajnálatosan az Izrael elleni állandó terrorcselekmények fontosabbak a palesztínok számára, mint életszinvonaluk javítása.

Később az előadóhoz intézett kérdésekből is kitünt annak kétsége, hogy a Hámásszal kialakított palesztin kormány milyen jövőt tartogathat az izraeli-palesztin együttélésre, amikor egy nyíltan terrorszervezet a zsidók elpusztítását tűzi ki céljául.

Zárógondolatként mégis reményét fejezte ki, hogy céljaik egyszer teljesülébe mennek majd át.

 

A konferencia második napján, vasárnap a Hit Parkban fog sor kerülni a „Jeruzsálem Nap” nevű eseményre, melyen fel fog szólalni többek között Uzi Landau izraeli turisztikai miniszter és Ronald S. Lauder, a Zsidó Világszövetség elnöke, a világ egyik legbefolyásosabb embere is. A rendezvényt az ATV és az atv.hu is élőben közvetíti.

K.G. BreuerPress