Ferenc pápa, Simon Peresz és Mahmúd Abbász gyors békét sürgetett az izraeli-palesztin békeimán

Ferenc pápa, Simon Peresz és Mahmúd Abbász gyors békét sürgetett az izraeli-palesztin békeimán

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: /  לע”מ   /  BPI.HU

 A katolikus egyházfő,  valamint az izraeli és a palesztin elnök békére való felhívásával zárult a Ferenc pápa által kezdeményezett békeima vasárnap este a vatikáni kertekben, ahol zsidók, keresztények és muzulmánok imádkoztak a békéért.

    A békeima első felében héber, angol és arab nyelvű imádságok követték egymást. Ezeket Ferenc pápa, Simon Peresz és Mahmúd Abbász a vatikáni kertekben egymás mellett ülve hallgatta.
    Az imákat a zsidó-keresztény-muzulmán delegációk tagjai mondták el. A héber imádságot David Rosen rabbi, a Vallásközi Konzultáció Nemzetközi Zsidó Bizottságának elnöke zárta le. Az angolul szóló keresztény imádságot I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka kezdte el mondani. Az arab ima elején Szent Ferenc egyik békehimnuszát idézték.
    A közel-keleti békeima végén a katolikus egyházfő, majd az izraeli és a palesztin elnök is beszédet mondott.
    Az elsőként és olaszul beszélő Ferenc pápa úgy fogalmazott, „a békéhez nagyobb bátorság kell mint a háborúhoz”. Az egyházfő kijelentette, a Szentföldért mondott imádság előrelépés azon az úton, amely az egységet a megosztottság elé helyezi. 
    „A világot elődeinktől örökségbe, gyermekeinktől pedig kölcsön kaptunk. Fiaink belefáradtak a háborúkba, és arra vágynak, hogy megpillantsák a béke hajnalát. A békével azoknak a fiataljainknak is tartozunk, akik éppen a békéért haltak meg ” – fogalmazott Ferenc pápa. 
    Hangsúlyozta, a béke már többször közelinek tűnt, mégsem valósult meg. Ezért van szükség az imára, hogy a „félelem bizalommá, a feszültség megbocsátássá, a fegyverek a béke eszközeivé változzanak. Csakis Isten tudja lefegyverezni a nyelveket és kezeket, hogy soha többé ne legyen háború, megosztottság és gyűlölet!” – hangsúlyozta Ferenc pápa.
    Simon Peresz izraeli államfő héber és angol nyelvű beszédében kijelentette: a békét nem könnyű elérni, de az izraeli és a palesztin szülőknek is kötelessége, hogy békét teremtsenek gyermekeiknek, még ha ez áldozatokat és kompromisszumokat is követel. Azizraeli elnök hangsúlyozta, hogy Ferenc pápának a békeimára való felszólítása ösztönző erőként hatott és „megérintette a szíveket”. „Soha többé háborút!” – mondta Peresz arra emlékezve, hogy kilenc éves kora óta tudja, mi az a háború.
    Mahmúd Abbász palesztin elnök olyan békét kért, amely igazságot, méltó életkörülményeket, szabadságot és független palesztin államot biztosít. Hangoztatta: legyen vége a palesztin nép szenvedéseinek és a Szentföld legyen biztonságos föld mindenki számára. 
    Mindhárman a béke szóval zárták beszédüket, amelyet olaszul, héberül és arabul is elismételtek. 
    A beszédeket követő kézfogás helyett Ferenc pápa, Simon Peresz és Mahmúd Abbász arcon csókolta egymást. A vatikáni kertekben elültettek egy olajfát, majd a békeima helyszínével szomszédos épületbe, a IV. Pius-házba mentek, ahol zárt ajtók mögött tanácskoztak. A találkozón részt vett I. Bartolomaiosz is.

השלום אינו בא מאליו. עלינו לעמול בכל מאודנו כדי להשיגו. ולהשיגו בהקדם. הייתי צעיר והפכתי מבוגר חוויתי מלחמות, טעמתי שלום. לעולם לא אפסיק לפעול למען השלום, לטובת הדורות הבאים. הבא נשלח ידיים ונגרום לכך לקרות.

(צילום: חיים צח/לע”מ)

‎השלום אינו בא מאליו. עלינו לעמול בכל מאודנו כדי להשיגו. ולהשיגו בהקדם.  הייתי צעיר והפכתי מבוגר חוויתי מלחמות, טעמתי שלום. לעולם לא אפסיק לפעול למען השלום, לטובת הדורות הבאים. הבא נשלח ידיים ונגרום לכך לקרות.

(צילום: חיים צח/לע"מ)‎
Like