Dr. Sándor Zsuzsa: Elsodortak – A vörösiszap-katasztrófa utóélete: a per

Dedikálás: június 14-én 17 órakor a Vörösmarty téren. Gyertek!

Magyarország eddigi legnagyobb katasztrófája csaknem négy évvel ezelőtt, 2010. október 4-én történt. Az Ajkai Timföldgyár X. számú vörösiszap-tározójának gátja átszakadt és a kiömlő vörösiszap elöntötte Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyen. A katasztrófának nyolc halálos és kétszáznál több sebesült áldozata volt.

 

Ez a könyv főként a katasztrófa nyomán indult büntetőeljárással foglalkozik. Tizenöt ember áll évek óta a bíróság előtt. A gyárigazgatótól kezdve egészen a gátőrig. Vajon valóban ők a felelősek a gátszakadásért, az emberéleteket követelő tragédiáért? Vajon valóban azokat vádolta meg az ügyészség, akik tényleg bűnösök? Avagy netán a politika beavatkozott volna a büntetőeljárásba?

Sértett-e törvényt a nyomozóhatóság, vagy az ügyészség? Biztosították-e a vádlottak védekezéshez való jogát? Vagy csak most, a bíróság előtt élhetnek a jogaikkal?

Igazat mondott-e a kormány, amikor azt állította, hogy meg akarja menteni hatezer ember munkahelyét?

Ez a könyv ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat. És azt remélem, hogy mire az ítélet – és ennek a könyvnek a második része – megszületik, a válaszokat is megismerhetjük.

 

ISBN 978-615-5353-48-2

232 oldal, puha kötés, visszahajtott füllel 

3250 Ft 

 

abovo.hu/