Megjelenés előtt: A magyarországi zsidóság képes története

Megjelenés előtt: A magyarországi zsidóság képes története

2

Menórával díszített, derékban kettétört sírkő a 3. századból – csodálkozó, fejét vakaró szemüveges kisfiú a Teleki téri lakászsinagógában. Nyitó és zárókép. A kettő között: Árpádházi királyok héber betűjegyes ezüstdénárjai, törökkori zsidó temetőben talált, mazal tov feliratú menyasszonyi aranygyűrű, a zsidók egyenjogúságát kimondó 1849. IX. törvénycikk, herendi porcelán szédertál, a Párisi Nagy Áruház, ,,tudósasztal” a Centrál kávéházban, a Borsszem Jankó karikatúrái, szecessziós épületek sora, plakátok, az Auschwitz-album lapjai, a Zsidó Nyári Fesztivál.


A Vince Kiadó egyedülálló vállalkozása ez a fotókkal, dokumentumokkal gazdagon illusztrált kötet, mely a magyarországi zsidóság sok évszázados történetét – a családi életet, a hitéletet, a kivételes személyiségeket és egyéni-közösségi tragédiáit – minden eddiginél teljesebben mutatja be a kezdetektől napjainkig.

magyarorsz__gizsidosag_kepestirtenete.jpg

A mintegy 550 fénykép (közülük több most kerül első ízben a közönség elé) és a történelmileg hiteles szövegek meggyőzően dokumentálják azt a szerepet, amellyel a zsidó közösségek és tagjaik hozzájárultak Magyarország anyagi gyarapításához, kulturális- szellemi-tudományos értékeinek gazdagításához.

Jalsovszky Katalin – Tomsics Emőke – Toronyi Zsuzsanna: A magyarországi zsidóság képes története. Várható megjelenés: 2014. június 12.