MÓDOSUL AZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSI RENDSZER

MÓDOSUL AZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSI RENDSZER

Az önkormányzati választási rendszer átalakításával olcsóbb, egyszerűbb és demokratikusabb lesz a Fővárosi Közgyűlés.

Rogán Antal arról tájékoztatott, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja a mai napon javaslatot tesz az önkormányzati rendszer átalakítására. A Fidesz frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlésre vonatkozó javaslat kapcsán leszögezte, olcsóbb, egyszerűbb és demokratikusabb lesz a közgyűlés.

Az új rendszerben a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerült kilenc képviselő lesz a közgyűlés tagja. Olcsóbb lesz a szisztéma, mert a polgármesterek nem kapnak majd képviselőként is fizetést, egyszerűbb lesz, mert a budapesti polgároknak már csak három szavazólapot kell kitölteniük az eddigi négy helyett – sorolta.

„NEM LESZ A SZOCIALISTA PÁRT PARLAMENTBŐL KIHULLOTT KÁDEREINEK A TEMETŐJE A FŐVÁROSI KÖZGYŰLÉS.”

Hozzátette: az új rendszer azért lesz demokratikusabb, mert a közgyűlésnek csak olyan tagjai lesznek, „akikről valamilyen formában a választók közvetlenül döntöttek”.

Ezek alapján azt gondoljuk, hogy nem lesz a szocialista párt parlamentből kihullott kádereinek a temetője a Fővárosi Közgyűlés, hanem oda valóban olyan emberek kerülnek be, akik valamilyen formában közvetlenül is megmérettették magukat a választók előtt – hangsúlyozta.

Rogán Antal szerint az új rendszer hatékonyabb is lesz, mert a fővárosi önkormányzatban a két szint többé nem válik el egymástól, „hanem a Fővárosi Közgyűlés lesz a demokratikus terepe a kerületi és a fővárosi érdekek összehangolásának”.

Kósa Lajos arról beszélt, mindegyik települési önkormányzat esetében kizárólag egyénekre lehet majd szavazni: polgármesterre, illetve képviselőre. Szavai szerint kifejezetten bevált ez a rendszer, ezért kívánják ezt kiterjeszteni Budapestre is, ennek értelmében a polgármesterek képviselik majd a kerületük érdekeit a testületben.

„A TÍZEZER FŐ ALATTI TELEPÜLÉSEKEN ŐSSZEL MÁR NEM ABC-RENDBEN, HANEM SORSOLÁS ALAPJÁN KIALAKULT SORRENDBEN ÍRJÁK FEL A JELÖLTEKET.”

A Fidesz ügyvezető alelnöke szólt arról is, hogy kompenzációs listát azok a jelölő szervezetek állíthatnak, akik legalább 12 kerületben polgármester-jelöltet állítottak. A listára azoknak a polgármester-jelölteknek a szavazatai mennek, akik nem nyertek mandátumot – tette hozzá, rámutatva, azok, akik így kerülnek majd be a közgyűlésbe, szintén a polgármesterségért indultak a választáson.

A fideszes politikus elmondta azt is, emellett a kislistás, tehát a tízezer fő alatti településeken ősszel már nem ABC-rendben, hanem sorsolás alapján kialakult sorrendben írják fel a jelölteket. Emellett enyhítenének néhány összeférhetetlenségi szabályon is: a javaslat szerint kórház- és iskolaigazgatók, intézményvezetők is lehetnek majd önkormányzati képviselőjelöltek.

Csökkenteni kívánják az ajánlási küszöböt is, ez azt jelenti, hogy például egy budapesti kerületben vagy egy közepes méretű városban 300-500 ajánlás is elég lesz a polgármesterjelöltséghez.

A főpolgármester-jelöltséghez ötezer ajánlásra lenne szükség az elképzelések szerint – fűzte hozzá Rogán Antal.

Közölte azt is, már korábban elindították az egyeztetéseket az önkormányzati szövetségekkel, és egyúttal kijelentette, június közepéig elfogadhatja a parlament a törvényjavaslatot.

Újságírói kérdésre válaszolva Kósa Lajos elmondta, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének egyedül Tarlós István neve merült fel, de hivatalos döntés még nem született. Szavai szerint erről legkésőbb július 3-ne döntenek majd, ahogyan a kormánypárt minden önkormányzatiképviselő- és polgármesterjelöltjéről, illetve azokról is, akiket hivatalosan nem a Fidesz jelöl, de támogat a választáson.

fidesz.hu/ bpi.hu