Egy nappal meghosszabbították az egyiptomi elnökválasztást

Egy nappal meghosszabbították az egyiptomi elnökválasztást

Egyiptomban egy nappal meghosszabbították az elnökválasztást – jelentette kedd este az al-Ahram című lap az internetes oldalán, a választást felügyelő testület egyik tagjára hivatkozva.

A hírt időközben hivatalosan is megerősítették. Az elnökválasztási bizottság közleményében határozatát azzal magyarázta, hogy számtalan panasz érkezett azoktól, akiknek nem sikerült a nyitvatartási időn belül bejutniuk a szavazóhelyiségekbe.

Az észak-afrikai országban kedden negyven fok fölé emelkedett a hőmérséklet, ami a közlemény szerint sokakat visszatartott attól, hogy az urnákhoz járuljanak. Az elnökválasztási bizottság azt is jelentette, hogy a hőség enyhülésével jelentősen emelkedett a szavazók száma.

Az ország vezetői mindent megtesznek annak érdekében, hogy a választópolgárokat szavazásra bírják. Ibráhim Mahlab ideiglenes kormányfő a hétfői urnazárás után bejelentette, hogy a közalkalmazottak kedden szabadnapot kapnak, hogy így semmi se gátolja őket szavazatuk leadásában. Ibráhim ed-Demeiri közlekedési miniszter kedd reggel úgy nyilatkozott, hogy nem kell büntetésre számítania annak, aki érvényes jegy nélkül utazik a kairói metrón.

Az elnökválasztási bizottság egyik tagja Tárek Sebl kilátásba helyezte, hogy aki érvényes igazolás nélkül marad a szavazástól távol, azt pénzbírságra büntetik, utalva a választási szabályzat 47. cikkére, amely ilyen esetekben 500 egyiptomi font (közel 16 ezer forint) büntetést irányoz elő.

Az egyiptomi elnökválasztás első napján, hétfőn a voksolásra kijelölt helyek környékét túlnyomórészt a hadsereg nemrég leköszönt főparancsnoka, Abdel-Fattáh esz-Szíszi támogatói uralták.

Szíszi egyetlen riválisa, a baloldali Hamdín Szabbáhi a jelek szerint nem rúg labdába a tábornokkal szemben. Szíszi hívei tegnap a késő esti órákba nyúlóan ünnepelték elnökjelöltjüket, akitől az elmúlt három évet jellemző politikai és közbiztonsági káosz orvoslását remélik.

Az, hogy eddig mennyien éltek szavazati jogukkal egyelőre nem ismeretes. Nem hivatalos jelentések hétfő este 15-20 százalékos részvételről szóltak, kedden napközben viszont a legtöbb szavazóhelyiség üres volt.

Szíszi kampánycsapata kedd reggel arra szólította fel a népet, ne csak szavazzanak, hanem másoknak is nyújtsanak segítséget a voksolásban. Megfigyelők szerint az egyiptomi választásoknál az egyik legnagyobb nehézséget az írástudatlanok magas aránya jelenti.

Szíszi legitimációja szempontjából létfontosságú a magas részvételi arány, amely egyben azt is jelezné, hogy a nép mögötte állt, amikor tavaly nyáron megbuktatta az ország első demokratikus úton megválasztott elnökét, az iszlamista Mohamed Murszit.

A belügyminiszter az an-Níl állami televíziós csatorna riporterének kérdésére – hogy az államfőválasztás meghosszabbítása kormánydöntés volt-e – azt felelte, hogy „az elnökválasztási bizottság teljesen független testület, a belügyminisztérium hatásköre csakis a közbiztonságot érintő pontokra terjed ki.” A riporter azon kérdését, hogy a keddi szabadnapról is a bizottság döntött-e, Mahlab megválaszolatlanul hagyta.

Az urnák helyi idő szerint szerda este kilenc órakor zárnak. Részeredmények a következő napon, a végeredmény június 5-én várható.

MTI/ATV/BPI.