Tarolt a Fidesz, a gyengülő Jobbik is verte az MSZP-t

Tarolt a Fidesz, a gyengülő Jobbik is verte az MSZP-t

atv

FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ HÍREK!

Tarolt a Fidesz, a gyengülő Jobbik is verte az MSZP-t

Az EP választáson hazánkban a szavazásra jogosultak 29,2 százaléka adta le szavazatát. A baloldali ellenzéki pártok összesítve ugyanolyan eredményt értek el, mint az országgyűlési választáson együtt, a Jobbik pedig annyit veszített, mint amennyit a Fidesz nyert. A Fidesz-KDNP 12, a Jobbik 3, az MSZP és a DK 2-2, az Együtt-PM és az LMP pedig 1-1 mandátumhoz jutott. Az MSZP elnökség lemond.

euflag

    • Az EPP-n belül a Fideszé a legnagyobb győzelem

      MÁJUS 26.HÉTFŐ 03:31

      Az európai parlamenti választáson az Európai Néppárt (EPP) pártcsaládján belül, mind a 28 uniós tagországot figyelembe véve, a Fidesz-KDNP szerezte a legnagyobb arányú, 51,49 százaléknyi szavazatot – derül ki a hétfő hajnalban hozzáférhetővé vált választási eredményekből. A sok EU-tagállamban már végeredménynek tekinthető összesítés szerint az EPP-n belül egyetlen más pártnak sem sikerült abszolút többséget szereznie hazájában.

      Lettországban egy liberális-konzervatív pártszövetség, az Egység (Vienotiba) a szavazatok 46,19 százalékát szerezte meg. A 28 tagországban – nem végleges eredmények szerint – egyetlen párt mondhat magáénak a Fidesz-KDNP-énél jobb eredményt, a szocialista frakcióhoz tartozó Máltai Munkáspárt, amely 53,3 százaléknyi szavazatot szerzett. Számos tagországban a győztes párt még a 30 százalékot sem érte el. Szlovákiában például az Irány-Szociáldemokrácia az érvényes voksok 24,09 százalékával már nyerni tudott. Franciaországban a szélsőjobboldali Nemzeti Front a szavazatok 25,4 százalékával győzött. Spanyolországban az elsőként befutó Néppárt alig több mint 26 százalékot szerzett. Belgiumban – ahol országrészek szerint más pártokra szavaznak – a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) 18,4 százalékkal nyert.

 

    • Kovács Béla maradna az energetika területén

      MÁJUS 26.HÉTFŐ 03:20

      Az energetikai szakterületen folytatná európai parlamenti (EP-) munkáját Kovács Béla. A Jobbik EP-listájának harmadik helyéről bejutott politikus – aki kórházi kezelése miatt nem vett részt a párt eredményváróján – vasárnap éjjel azt mondta az MTI-nek, hogy lehetőleg az energetikai bizottságban szeretné folytatni brüsszeli munkáját, mert úgy érzi, ott tudja magát legjobban hasznosítani az ország érdekében. Megjegyezte: szakpolitikusnak tartja magát, ezért bízik abban, hogy az eredmények ismeretében, a bizottsági helyek elosztása után újra bejut a szakbizottságba.

      Kovács Béla kiemelte azt is: a továbbiakban is építeni, erősíteni kívánja az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségét, s az európai eredmények alapján úgy látja, erre lesz is lehetősége. Kitért arra is: a következő EP-ciklusban is képviselni szeretné a határon túli magyarság érdekeit. Létrejött és jól működik a beregszászi irodája, s azt a továbbiakban is fenntartja – tette hozzá. A politikus egyúttal köszönetet mondott azoknak, akik kiálltak mellette akár betegsége, akár a „teljesen alaptalan és övön aluli támadás” idején.

 

    • Niedermüller a foglalkoztatás és oktatás területén dolgozna

      MÁJUS 26.HÉTFŐ 03:17

      Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke a foglalkoztatás, az oktatás és az emberi jogok területén kíván dolgozni az Európai Parlamentben (EP). A vasárnapi voksoláson EP-mandátumot szerzett politikus erről a választás éjszakáján beszélt az MTI-nek.

      Niedermüller Péter elmondta: a következő napokban megbeszélik, milyen bizottságok munkájában szeretnének részt venni Molnár Csabával, a DK ügyvezető alelnökével, aki szintén mandátumot szerzett az EP-ben. Niedermüller Péter hangsúlyozta, hogy mindenképpen a foglalkoztatással kapcsolatos munkát kíván végezni Brüsszelben, megjegyezve, hogy szívügyének tartja az oktatást és a kultúrát, illetve az emberi jogok védelmét is.

 

    • Szanyi szerint nincs világvége

      MÁJUS 26.HÉTFŐ 03:06

      Az MSZP európai parlamenti (EP-) listavezetője szerint rendkívül súlyos helyzetben van nemcsak az MSZP, hanem az egész magyar közélet is. A szocialista párt elnökségi tagja a demokrácia vereségeként értékelte azt, hogy 30 százalék alatt volt a részvétel a magyarországi EP-választáson. Csalódottak, lényegesen jobb eredményre számítottak – közölte, hozzátéve, a következtetést levonták és az amúgy is összehívott szombati választmánynak az elnökség felajánlotta a lemondását.

      Arra a kérdésre, hogy fel lehet-e építeni még az MSZP-t, Szanyi Tibor közölte, 150 éves mozgalomról van szó, ami „annyiféle formációban volt”, nem gondolja azt, hogy bármiféle világvége van. „Anélkül nem fog sikerülni Magyarországnak semmilyen értelmes politikai pályára menni, és ebbe az MSZP-t is beleértem, hogy ha tovább folytatjuk azt az ostoba hazudozást, amit az egész politikai elit csinált az elmúlt években” – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy miben hazudtak, a szocialista politikus ironikusan úgy fogalmazott, hogy „ennek vannak történelmi előzményei”. Szanyi Tibor ugyanakkor a kormányoldalról példaként említette a pálinka és az akác ügyét.

 

    • Morvai magyar kézben tartaná a magyar földet

      MÁJUS 26.HÉTFŐ 02:58

      A magyar föld magyar kézben tartását nevezte elsődleges céljának Morvai Krisztina, a Jobbik EP-listájának első helyéről EP-mandátumot szerzett képviselő. A politikus az eredmények közlését követően azt mondta az MTI-nek: ehhez az szükséges, hogy a termőföld ne minősüljön többé tőkének. Kiemelte: a termőföld nem lehet spekuláció tárgya és mások meggazdagodásának eszköze, a helyben élő magyar emberek megélhetése forrásának kell lennie. Morvai Krisztina szerint ehhez össze kell fogni hazai és más tagállami civil földvédő mozgalmaknak, s az ő hangjukat fel kell erősíteni Brüsszelben.

      Az EP-képviselő céljai között említette egy olyan uniós norma megalkotását, ami azt eredményezi, hogy a magyar munkavállalók nem ötször-tízszer kevesebbet keresnek, mint ugyanannak a cégnek a külföldi munkavállalói. Emellett az európai áldozatvédelmi irányelv hazai jogszabályi és gyakorlati átültetését szeretné elérni – mondta. Morvai Krisztina egyelőre nem kívánta megnevezni, hogy milyen szakbizottságban képzeli el munkáját, de jelezte, olyan területen szeretne dolgozni, aminek köze van a jogvédelemhez.

 

    • Energetikai és ipari ügyekkel foglalkozna Molnár Csaba

      MÁJUS 26.HÉTFŐ 02:51

      Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke energetikai és ipari ügyekkel kíván foglalkozni az Európai Parlamentben (EP). Az EP-mandátumot szerzett politikus erről a vasárnapi választás éjszakáján nyilatkozott az MTI-nek. Molnár Csaba elmondta, a korábban meghirdetett 16 pontos programjukat szeretnék képviselni az EP-ben. Ez középtávon, történelmi távlatban az Európai Egyesült Államok, a föderális Európa megalakítását jelenti – mondta. Közölte, társával a szocialisták és demokraták progresszív szövetségének frakciójához csatlakoznak az EP-ben.

 

    • Mégis jobban szerepelt a Szabadságpárt Hollandiában

      MÁJUS 26.HÉTFŐ 02:40

      Az előrejelzettnél jobban szerepelt Hollandiában Geert Wilders euroszkeptikus, idegengyűlölő szélsőjobboldali Szabadságpártja (PVV) az európai parlamenti választásokon: míg a voksolás után, csütörtök éjjel közzétett exit poll eredmények szerint a párt csak a negyedik helyen szerepelt, az ANP holland hírügynökség vasárnap éjszakai, immár az előzetes eredményeken alapuló összegzése szerint a PVV holtversenyben a második helyen végzett.

      A vasárnap éjszakai adatok szerint a kereszténydemokraták végeztek az első helyen, s nekik 5 mandátumuk lesz az Európai Parlamentben. A második helyre viszont Wilders pártja és a baloldali liberális (a kereszténydemokratákhoz hasonlóan szintén Európa-párti) Demokraták 66 kerültek: mindkét szervezetnek 4-4 helye lesz Strasbourgban. A holland választási bizottság a végleges adatokat csak később ismerteti.

 

    • Molnár: a DK leérettségizett és jelest kapott

      MÁJUS 26.HÉTFŐ 02:39

      Molnár Csaba óriási sikerként értékelte a DK által az EP-választáson elért eredményt. A DK két és fél év után beiratkozott a nagykorú magyar pártok közé – jelentette ki. Majd hozzátette: a párt leérettségizett, és jelest kapott. Molnár Csaba azt mondta, hogy a DK-val az EP egy igazi Európa-párti erővel gazdagodott. Közölte, Niedermüller Péterrel Brüsszelben és itthon is politizálnak majd.

      Vitányi Iván, a DK örökös és tiszteletbeli elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt négy évben nagyon rosszul érezte magát, mert – mint mondta – 2010-ben és 2014-ben a magyar nép a maga akaratából az önkényuralmat választotta. A DK eredménye most azt mutatja, hogy többen kezdenek el gondolkozni mint ezelőtt, mert többen értik meg, hogy mit akarnak a párt politikusai. „Megértik annak értékét, hogy demokrácia” – mondta Vitányi Iván. A párt szimpatizánsai a beszédek elhangzásakor többször hosszabban tapsoltak és azt skandálták, hogy „DK”.

 

    • Gyurcsány: lezárult a DK megalakításának hosszú története

      MÁJUS 26.HÉTFŐ 02:37

      Az európai parlamenti (EP-) választáson elért eredmény megerősítette a Demokratikus Koalíciót (DK) abban, hogy folytassa „a nagyon határozott ellenzéki szerepet” – hangoztatta Gyurcsány Ferenc vasárnap éjjel Budapesten. A DK elnöke pártja eredményváró rendezvényén azt mondta: olyan pártot teremtettek, amely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a legádázabb ellenfele lesz „az orbáni önkénynek”. „Ez a választás abban erősített meg bennünket, hogy nem kevesebb, hanem még több eltökéltség kell, és folytatni fogjuk ezt a nagyon határozott ellenzéki szerepet” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Kitért arra is, hogy a választással lezárult a DK megalakításának hosszú, fáradságos és nehéz története.

      Gyurcsány Ferenc közölte, Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke és Niedermüller Péter alelnök megy az EP-be. Gyurcsány Ferenc beszéde elején köszönetet mondott azoknak az embereknek, akik elmentek szavazni, és megköszönte azok támogatását, akik pártjára voksoltak. Kijelentette: a DK az európai egyesült államok legelkötelezettebb híve. „Hazafiak vagyunk, magyarok és büszke európaiak”. Azt gondoljuk, hogy a kettő jól kiegészíti egymást – fűzte hozzá. Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy Budapesten és jó néhány nagyvárosban a DK lett a demokratikus ellenzék legerősebb pártja. A kijelentést tapssal és ovációval fogadták a szimpatizánsok.

 

    • Vona: a Jobbik sikerrel teljesítette tavaszi hadjáratát

      MÁJUS 26.HÉTFŐ 02:20

      A Jobbik az európai parlamenti (EP-) választáson elérte célját, sikerrel teljesítette „tavaszi hadjáratát” – jelentette ki Vona Gábor a párt vasárnapi eredményváró rendezvényén, Budapesten, miután kiderült, hogy három mandátumot szereztek az EP-ben. A pártelnök szavai szerint az EP-választás eredményének két fontos belpolitikai üzenete az, hogy a Jobbik a második erő, az MSZP pedig összeomlott. Ennek a két változásnak egy irányba mutató következménye, hogy a Jobbik lehet a Fidesz kihívója, a lehetséges váltópárt – emelte ki, megjegyezve: ez óriási felelősség is.

      Úgy vélte: az alacsony részvétel intő jel, mert azt mutatja, hogy a magyar társadalom nem hisz ennek az Európai Uniónak, az otthon maradók azt üzenték, hogy így nem kérnek belőle. Hozzátette: nem csupán az alacsony részvétel üzente ezt, hanem az is, hogy Európa-szerte az euszkeptikus, eurealista pártok sikere azt bizonyítja, hogy „mindannyian szeretnénk egy közös Európát, mi is, de valami egészen mást, mint amit jelen pillanatban kínálnak nekünk”. Vona Gábor a Jobbik eddigi választási eredményeit felidézve kiemelte: eljött az idő, a hosszú, kemény munka meghozta eredményét, pártja a legerősebb ellenzéki párt.

 

    • Deutsch: győztünk, nem kicsit, nagyon

      MÁJUS 26.HÉTFŐ 02:03

      Győztünk, nem kicsit, nagyon – nyilatkozta a magyarországi EP-választás éjszakáján az MTI-nek Deutsch Tamás EP-képviselő, aki nagyon nagy eredménynek nevezte, hogy legyőzték az európai szocialistákat is. A kormánypárti politikus a részvételi arányt átlagosnak minősítette, ami a személyes várakozásaihoz képest ugyanakkor alacsonyabb volt. Tény ezzel együtt, hogy a közép-európai régióban a magyarországi részvételi arány messze a legmagasabb volt – mondta Deutsch Tamás, aki szerint a helyzet nem ad okot különösebb örömre, de csalódottságra sem.

      Hangsúlyozta: kőkeményen, határozottan, mindenféle megalkuvás nélkül kell a nemzeti érdekeket képviselni. Mindig Magyarország az első – rögzítette, hozzátéve: a magyar polgárok érdekeit képviselő, a támadásokat elhárító magatartás az, amit a jövőben képviselni szeretnének. Deutsch Tamás azt mondta, az unió komoly döntések előtt áll, sok problémája van, de a közös döntéseknek is olyanoknak kell lenniük, ahol a markánsan jelenik meg a magyar emberek érdeke. A Fidesz-KDNP-s képviselők erre vállalkoznak – jelentette ki, és reményét fejezte ki, hogy komolyabb együttműködés alakítható ki ezen ügyekben a 21 magyarországi képviselő között, mint korábban.

 

    • Hölvényi: óriási győzelem

      MÁJUS 26.HÉTFŐ 01:51

      Óriási győzelemnek nevezte a Fidesz-KDNP-nek a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson elért eredményét Hölvényi György. A Fidesz-KDNP listájának 12. helyén szereplő, mandátumot szerző KDNP-s politikus, egyházügyi államtitkár az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: az egyik legerősebb néppárti tagpártként vehetnek részt az uniós munkában.

      A részvételről szólva kiemelte: valóban alacsonyabb volt, mint amit várt. Ennek sok oka lehet, a baloldali megosztottság véleménye szerint ebben nyilvánvalóan szerepet játszott. Hölvényi György fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy a Fidesz-KDNP választóinak jelentős része „kiállt a pártszövetség mellett”. Felidézte, hogy 2003-tól nyolc évig munkatársként dolgozott az EP-ben, és mint mondta, számára izgalmas dolog, hogy képviselőként folytathatja a munkát. Mottójaként „a megérteni és megértetni” jelszót fogalmazta meg, és fontosnak nevezte, hogy megértessék Magyarország szándékait.

 

    • A kárpátaljai magyarokért dolgozik majd Bocskor

      MÁJUS 26.HÉTFŐ 01:34

      A kárpátaljai magyarok törekvéseinek támogatásáért és Ukrajna euroatlanti integrációjáért dolgozik majd az Európai Parlamentben (EP) Bocskor Andrea, a beregszászi magyar főiskola tanára, aki a Fidesz-KDNP listájáról szerzett vasárnap EP-mandátumot. Bocskor Andrea – aki Kárpátalját képviselte a kormánypártok választási listáján – hétfőre virradó éjjel az MTI-nek elmondta: egyrészt fontosnak tartja a Fidesz-KDNP politikájának képviseletét az EP-ben, másrészt mint a kárpátaljai magyar közösség képviselője szükségesnek tartja, hogy megjelenjenek az európai politikusok előtt az ott élő magyarság ügyei, törekvései, különös tekintettel a jelenlegi nehéz ukrajnai helyzetre.

      Az Ukrajnában tapasztalt belpolitikai nyugtalanság a kárpátaljai magyarság helyzetét is megnehezíti, a törvények instabilitása nem segíti a létbiztonságot – hangsúlyozta. Bocskor Andrea ezért elsődlegesnek tartja, hogy az ukrajnai választások hozzanak politikai stabilitást, és biztosítsák az Európa felé vezető út kezdetét.

 

    • Deli a vajdasági magyarságot érintő kérdéseket képviselné

      MÁJUS 26.HÉTFŐ 01:25

      Deli Andor szerint megmarad a Fidesz-KDNP erős képviselete az Európai Parlamentben a következő években is. Erről a vajdasági magyar politikus azután beszélt vasárnap este az MTI-nek, hogy mandátumot szerzett a Fidesz-KDNP listáján. A részvételi arányt sajnálatosan alacsonynak nevezte, ugyanakkor megjegyezte: ez, úgy tűnik, általános európai trend. Hozzátette: az eredmények azt mutatják, hogy megmarad a pártszövetség erős képviselete az Európai Parlamentben.

      Az elképzeléseiről szólva kiemelte: hangsúlyosan szeretné képviselni a vajdasági magyarságot érintő kérdéseket, így a többi között az érdekérvényesítés területét. Szerbia integrációs folyamata most indul el, és kiemelt figyelemmel kell kísérni, nehogy elsikkadjanak a vajdasági magyarság számára fontos témák – mondta.

 

    • Kósa folytatja munkáját a fogyatékossággal élőkért

      MÁJUS 26.HÉTFŐ 01:19

      A fogyatékossággal élő emberek helyzetének javításáért végzett munkáját kívánja folytatni az Európai Parlamentben (EP) Kósa Ádám, aki a Fidesz-KDNP színeiben újra brüsszeli mandátumot szerzett a vasárnapi szavazáson. Kósa Ádám – jeltolmács közreműködésével – az MTI-nek hétfőre virradó éjszaka kifejtette: célja, hogy folytassa a már megkezdett munkáját elsősorban a fogyatékossággal élő emberek helyzetének javításáért, másrészt hozzáfűzte, hogy a Fidesz-KDNP a következő öt évben is erős befolyást akar gyakorolni az unióban a szociál- és foglalkoztatáspolitika alakulására.

      A politikus – aki egyben a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (Sinosz) elnöke – az eddigi eredmények közül megemlítette az akadálymentesítést, valamint a fogyatékossággal élők jogainak érvényesítését, de nyomatékosította, hogy például a foglalkoztatás területén még sok a feladat. Hozzátette, reméli, munkájának is köszönhető, hogy egyre több európai ország fogadja el jogszabályban a jelnyelvet, amiben Magyarország vezető szerepet játszik. Kósa Ádám egyértelművé tette ugyanakkor azt is, hogy nemcsak a fogyatékossággal élőkért, hanem ezután is minden magyarért dolgozik majd az EP-ben.

 

    • Minden megyében és a főváros összes kerületében a Fidesz győzött

      MÁJUS 26.HÉTFŐ 01:10

      A Fidesz-KDNP valamennyi megyében és a főváros összes kerületében az első helyen végzett a vasárnapi magyarországi európai parlamenti választáson. Megyei bontásban Csongrád megye kivételével minden megyében a Jobbik áll a második helyen, ott az MSZP kapta a második legtöbb szavazatot. A fővárosban azonban a második helyen a DK végzett, az Együtt-PM szerezte meg a harmadik helyet, az MSZP a negyediket, a Jobbik pedig az ötödik helyre csúszva előzte meg az LMP-t. Az MSZP a legtöbb megyében a harmadik helyet szerezte meg, Csongrádban megelőzve a Jobbikot második lett, Fejér és Pest megyében azonban a DK mögé, a negyedik helyre csúszott. Az Együtt-PM minden megyében az ötödik lett, az LMP pedig mindenhol a hatodik helyet szerezte meg.

      A fővárosi kerületekben a Fidesz-KDNP mögött a második helyen legtöbbször az Együtt-PM áll, a 23 kerületből 11-ben. A harmadik helyet a DK tudhatja magáénak a legtöbb kerületben, 12-ben, míg 9 kerületben a második helyet szerezte meg. Az MSZP két kerületben lett második és 5 kerületben harmadik, míg 8-8 kerületben végzett a negyedik, illetve 5. helyen. A Jobbik egyetlen kerületben, a XXIII. kerületben lett második, 3 kerületben végzett a harmadik helyen, öt kerületben a negyedik, és ugyancsak öt kerületben az ötödik lett, míg kilenc kerületben ennél rosszabbul végzett. Az LMP a második helyet egyetlen kerületben sem szerezte meg, de az  I. kerületben a harmadik helyen végzett. Negyedik, illetve ötödik helyet ért el négy kerületben, és 14 kerületben lett hatodik.

 

    • Pelczné: elégedettek lehetünk

      MÁJUS 26.HÉTFŐ 01:01

      A Fidesz-KDNP európai parlamenti listavezetőjének szavai szerint erős felhatalmazással bírnak a következő években Brüsszelben. Pelczné Gáll Ildikó vasárnap este az MTI-nek nyilatkozva a részvételi adatokról azt mondta: egy hónappal ezelőtt volt az országgyűlési választás, és régiós összehasonlításban ezzel együtt is jól alakult a voksoláson részt vevők aránya Magyarországon. Elégedettek lehetünk – fogalmazott, kiemelve: nem volt hiábavaló az országjárás, a választókkal való találkozás. Hozzátette: az eredmény azt mutatja, hogy az a munka, amit most kezdenek el, erős támogatottsággal bír.

      Pelczné Gáll Ildikó kitért arra, hogy az unió az útkeresés szakaszában van, és Magyarországnak ebben nagyon határozottan szerepet kell vállalnia. Az unió belső megújításában keményen kell tevékenykedniük, hogy ne diktátumokat fogalmazzanak meg Magyarország számára – sorolta. Közös érdek, hogy a verseny- és cselekvőképessége egyaránt növekedjen az uniónak – rögzítette, hozzátéve: a közös szabályoknak addig kell közös szabályoknak lenniük, amíg értelmük van. Fontos az is, hogy ne legyen kettős mérce és minden tagállamot egyformán mérjenek – jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó.

 

    • Szájer: relatíve erősödött is a Fidesz

      MÁJUS 26.HÉTFŐ 00:52

      A Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) választási eredménye a magyar pártszövetség befolyásának erősödését is jelentheti az Európai Néppártban – mondta Szájer József, aki újabb ötéves ciklusát kezdheti meg az EP-ben, miután a Fidesz-KDNP listájának második helyéről vasárnap ismét mandátumhoz jutott. A politikus az MTI-nek hangsúlyozta: a Fidesz nemhogy tartani tudta a pozícióit, hanem relatíve erősödött is.

      Az Európai Néppárttal kapcsolatban azt mondta, azzal számolnak, hogy a pártcsalád az elkövetkező időszakban is kiáll majd Magyarország mellett, szolidáris lesz. Szájer József kifejtette: a Fidesz-KDNP álláspontja az, hogy Európa változásra szorul, és mivel „itt, Magyarországon mi kikísérleteztünk nagyon sok mindent, a rezsicsökkentéstől kezdve a közteherviselésig (…) és az újraiparosításig”, ezek mind példaként szolgálhatnak Európának.

 

  • Orbán: győztünk, nagyon győztünk

    MÁJUS 26.HÉTFŐ 00:47

    Győztünk, nagyon győztünk, sőt mi győztünk a legjobban! – értékelte Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap este a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási (EP-) győzelmét a kormánypártok eredményváró rendezvényén, a budai Millenáris Parkban. Mint mondta, a most megválasztott EP-képviselőink jelentik a magyarok előretolt helyőrségét, „ők lesznek azok, akik külföldön is a hazát védik”. A szimpatizánsok előtt szónokolva a miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Néppárt tagjai közül a Fidesz-KDNP érte el a legjobb eredményt, vagyis arányaiban ez a pártszövetség járult hozzá a legjobban a néppárt győzelméhez.

    Három a magyar igazság, megvan a második – fogalmazott Orbán Viktor, utalva az áprilisi országgyűlési és a mostani EP-választási győzelmükre. „Büszkék lehetünk arra is” – folytatta -, hogy a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is bejutott az EP-be, így minden eddiginél erőteljesebben lesz képviselhető Brüsszelben a magyar nemzet. A miniszterelnök azt is kiemelte, hogy hat közép-európai országból Magyarországon volt a legmagasabb a részvételi arány. EP-képviselőinknek – mint a magyarok előretolt helyőrségének – az lesz a dolga, hogy kivívják a tiszteletet a magyaroknak, kiálljanak az érdekeikért, és hogy Brüsszelben is hallassák a magyarok hangját, mondják el: a magyarok egységesek, és az egység erejével újra elutasították a szélsőségeket, legyen azok akár jobb-, akár baloldaliak – fejtette ki Orbán Viktor.