Idén, 2014-ben ünnepeljük a Szentszék és Izrael Állam közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 20. évfordulóját.

Ferenc pápa látogatása Izraelbe

2014. május 25–26.

 

A pápa izraeli látogatása alkalmából Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete az alábbi nyilatkozatot bocsátja ki:

„Ferenc pápa történelmi jelentőségű látogatása Izraelben fontos mérföldkövet jelent a katolikus egyház, Izrael Állam és a zsidó nép közötti kapcsolat elmélyülésében.

Idén, 2014-ben ünnepeljük a Szentszék és Izrael Állam közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 20. évfordulóját. Mára ezt a kapcsolatot a szilárd elutasítás helyett az egyenrangúság, a spirituális tisztelet és a politikai legitimitás jellemzi.

1965-ben a második vatikáni zsinat elfogadta a Nostra Aetate („A mi időnkben”) nyilatkozatot, amely felmentette a zsidó népet az istengyilkosság vádja alól, elítélte az antiszemitizmus minden formáját, és megerősítette Isten és a történelmi Izrael közötti lelki kapcsolat állandóságát.

Ferenc pápa látogatása Jeruzsálembe már a harmadik pápai zarándoklat 15 éven belül. A program részét képezi a Siratófalnál elmondott ima, a főrabbikkal való találkozó, a Jad Vasem holokauszt emlékhelyen tett látogatás, ünnepi vallásközi esemény Simon Peresz elnöki rezidenciáján, valamint találkozó a miniszterelnökkel, Benjamin Netanjahuval. Ferenc pápa továbbá megkoszorúzza Herzl Tivadarnak, a modernkori cionizmus magyar származású alapítójának a sírját is.

A pápa kivételes személyiség, igen közvetlen, barátságos, szerény, szeretettel viseltetik a szegények iránt, bíborosként pedig erős kapcsolatot alakított ki az argentin zsidó közösséggel. A La Repubblica című olasz lapban, 2013 szeptemberében Ferenc pápa a következő, igen figyelemre méltó megjegyzést tette:

„Az elmúlt évszázadok borzalmas megpróbáltatásai során a zsidók megőrizték hitüket Istenben. És ezért mi, az Egyház és az emberiség népes családja soha nem lehetünk nekik eléggé hálásak.”

 

2013. november 11-én, a nagy várakozás mellett megjelenő első apostoli buzdításában Ferenc pápa a következőket írta: „…Mi [a Katolikus Egyház] különleges tisztelettel tartozunk a zsidó népnek, mert annak Istennel való szövetsége soha nem vonatott vissza…” és hozzátette: „Az Izrael gyermekeivel való párbeszéd és barátság Jézus tanítványai életének a része.”

Itt érdemes még felidézni Ferenc pápa határozott állásfoglalását az antiszemitizmussal szemben — „’közös gyökereink miatt egy keresztény soha nem lehet antiszemita.”

Izrael, Jordánia és a Palesztin Hatóság területén tett körútja során a pápával tart egy zsidó rabbi és egy imám is, akik nem pusztán a pápa Buenos Aires-i barátai, hanem a térségbe eljuttatandó spirituális üzenet fontos szimbólumai.

Hiszem, hogy ez az üzenet és a személyes példa mélyen megérint minket, izraelieket, különösen a béke szempontjából nehéz időben, és már alig várjuk, hogy osztozhassunk a pápa mosolyában, jövőképében, reményében és imájában.”

 

Budapest, 2014. május 25.

 

Őexc. Ilan MOR

Izrael Állam nagykövete