Lövöldözés volt a brüsszeli zsidó múzeumnál

Lövöldözés volt a brüsszeli zsidó múzeumnál

 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, mélyen megrendülve értesült arról, hogy Brüsszel belvárosában, a zsidó múzeum előtt tüzet nyitott egy férfi a járókelőkre, és a támadásban hárman ártatlan ember életét vesztette, egy ember pedig súlyosan megsebesült.
A Mazsihisz határozottan elítéli az ártatlan emberek ellen elkövetett terrorcselekmények minden formáját. Együttérzésünket fejezzük ki áldozatok családjával és szolidaritásunk fejezzük ki a brüsszeli zsidó közösséggel.

br__sszel_terror.jpg

A terrortámadás hírét a brüsszeli tűzoltóság szóvivőjére hivatkozva – közölte szombaton a Le Soir, Belgium legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja internetes oldalán.

A La Libre Belgique, a második legolvasottabb francia nyelvű napilap egy negyedik halálos áldozatról is tudni vél, emellett pedig arról is beszámolt, hogy egy szemtanú feljegyezhette annak az autónak a rendszámát, amellyel a támadó érkezett, majd elmenekült. A honlap „biztos forrásra” hivatkozva később azt írta, hogy a hatóságok egy gyanúsítottat elfogtak, de nem lehet tudni, hogy magát a támadót sikerült-e elfogni.

A beszámoló szerint délután négy óra előtt pár perccel egy Audi állt meg a zsidó múzeum bejáratának közelében, a parkoló autók mellett, majd az utas és a vezető is kiszállt. Ez utóbbi a beszámoló szerint két táskát tett a földre, majd tüzelni kezdett a járókelőkre. Ezt követően visszaült az autóba és elhajtott. Az utas sorsáról egyelőre semmit sem tudni. A Le Soir és az RTBF, Belgium francia nyelvű közszolgálati rádiója és televíziója internetes oldalán azt írja, hogy a támadó be is ment a múzeumba, és ott is lövöldözött. A napilap weboldala egy szemtanút is megszólaltat, aki két testet látott a múzeum előcsarnokában.

Guido Van Wymersch, Brüsszel Ixelles nevű kerületének rendőrfőnöke, illetve a terrorfenyegetettséget értékelő rendőri egység is megerősítette, hogy a támadásban két nő és egy férfi vesztette életét. Közben azonban más belga lapok szintén azt írták, hogy a támadásnak négy halottja van.

Véletlenül a közelben tartózkodott Didier Reynders belga külügyminiszter is, és a beszámoló szerint maga is szemtanúja volt a merényletnek.

„Hallottam a lövéseket, levetettem magam a földre, ahol több test is hevert” – számolt be a történtekről a sajtónak a politikus, aki később a Twitteren azt írta: megrázták a zsidó múzeumnál történt gyilkosságok, gondol az áldozatokra, akiket a saját szemével látott a helyszínen, és együtt érez családtagjaikkal.

Szintén a közelben tartózkodott a belügyminiszter, Joelle Milquet is, aki pár perccel Reynders után ért a támadás helyszínére, és úgy nyilatkozott: minden arra utal, hogy antiszemita támadás történt.

Elio Di Rupo belga miniszterelnök ugyancsak a Twitteren keresztül tudatta: mélyen megrázták a történtek, és részvétét fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak.

A helyszínen Julien Klener, a belgiumi izraelita hitközség elnöke a La Libre Belgique-nek úgy nyilatkozott: a múzeumot mostanában nem fenyegették meg.

Yvan Mayeur, Brüsszel polgármestere az RTL-TVI tévécsatornának nyilatkozva arról beszélt, hogy valószínűleg terrortámadás történt. A rendőrség nyomon van – mondta.

 

 

 

museum.breuerpress.com/2014/05/25/four-dead-in-shooting-near-jewish-museum-in-brussels-1400978164/