Zöldenergia-fordulatra van szükség

 

Zöldenergia-fordulatra van szükség

Zöldenergia-fordulatra van szükség – jelentette ki Gurmai Zita, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

A politikus Ujhelyi István EP-képviselőjelölttel együtt a XIII. kerületi Civilek Házában tárgyalt zöld civil szervezetekkel, amelyek még az országgyűlési választás előtt fogalmazták meg 12 pontos elvárásaikat.

Gurmai Zita azt mondta, az Európai Unióban egyre nyomasztóbb az energiaellátás megoldatlansága, amit tovább mélyít az orosz-ukrán konfliktus. A Fidesz-kormány pedig kiszolgáltatta Magyarországot Oroszországnak a paksi atomerőmű bővítésével ahelyett, hogy új utakat keresne az energiatermelésben – tette hozzá.

Hangsúlyozta, a következő években el kell indítani a zöldenergia-fordulatot. „Ha a kétbalkezes kormányunk nem csak az uniós csapok elzárásban jeleskedne, akkor megújuló energiára épülő hálózatokat is telepíthetne” – fogalmazott Gurmai Zita, aki szerint ezzel akár Magyarország minden településén ingyenes fűtést, világítást lehetne biztosítani a szegényebbeknek. Az ellenzéki politikus szerint ez a fordulat munkahelyteremtéssel is járna.

Az EP-képviselőjelölt közölte, „brüsszeli hangja” szeretnének lenni a zöld civil szervezeteknek, amelyeket a kormány semmibe vett. Beszélt arról is, hogy az európai szocialisták vállalása között van kétmillió munkahely létrehozása 2020-ig uniós szinten, az energiahatékonyság növelése, illetve az energiahasználattal összefüggő rezsicsökkentés uniós átlagban évi 1000 euróval háztartásonként.

Ujhelyi István közölte, a zöld mozgalmak elvárásai bekerültek abba a piros könyvbe, amelyben az MSZP EP-képviselőjelöltjei gyűjtik a civil szervezetek elvárásait.

Elmondta, hogy a parlamenti választások előtt is jelezték, méltányolhatónak tartják a zöldszervezetek elvárásait, és további egyeztetéseket kérnek. Közölte, a megbeszélésen szó volt az agráriummal kapcsolatos kérdésekről, a panelprogram folytatásának lehetőségéről, illetve energiahatékonysági programok uniós finanszírozásáról, beszéltek a fogyasztóvédelemről, valamint Magyarország és Európa energiafüggőségéről.

Ujhelyi István felmutatta a piros könyvet, valamint egy piros lapot is a Jobbiknak. Szerinte érthető most már, miért is volt olyan lelkes Paks bővítése kapcsán Vona Gábor és a Jobbik. A kémkedéssel gyanúsított jobbikos Kovács Béla EP-képviselőről kérdésre válaszolva Ujhelyi István azt mondta, „a Jobbik Oroszországért Mozgalomnak” nincs helye az EP-ben. Egy ilyen pártnak el kell azon gondolkodnia, mit keres az EP-ben, amikor egyik nap uniós zászlót éget, a másikon egy vezető határon túli magyar politikust köp le, harmadik nap meg kiderül, orosz érdekeket képvisel – tette hozzá.    

A találkozón részt vett a Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Magyar Természetvédők Szövetsége, a Védegylet és a WWF magyarországi szervezete. Elhangzott, hogy a civilek a többi pártot is megkeresik javaslataikkal.