Heisler: A Mazsihisz és kormány között kialakult konfliktusokat csak párbeszéddel lehet megoldani

Heisler: A Mazsihisz és kormány között kialakult konfliktusokat csak párbeszéddel lehet megoldani

Május 12-14. között tartották az American Jewish Committee (AJC – Amerikai Zsidó Bizottság) éves konferenciáját Washingtonban.


heizler
Az Egyesült Államok egyik legnagyobb zsidó szervezetének meghívására a konferencián felkért előadóként részt vett Heisler András, a Mazsihisz elnöke. Heisler előadásában hangsúlyozta, hogy a Mazsihisz és a magyar kormány között kialakult konfliktusokat csak párbeszéddel lehet megoldani, a Magyarországon érzékelhető rasszizmust és az antiszemitizmust pedig a társadalom szövetének szennyeződéséhez hasonlította.

Az elnök kijelentette, hogy az általa vezetett Szövetség nem harcolni kíván a magyar kormánnyal, hanem az előremutató együttműködésben érdekelt és ezért küzd. Legfontosabb célként az érdemi párbeszédet emelte ki Heisler András, aki kijelentette, hogy a „történelem átírása a Mazsihisz és a túlélők számára elfogadhatatlan, de különösen veszélyes az egész társadalom számára”.

A konferencián részt vett Szenthe Antónia is, a Memento70 civil forrásteremtő mozgalom projekt-koordinátora, aki az Egyesült Államokból érkező adományszerzést készítette elő. A résztvevők kiemelten érdeklődtek a magyarországi helyzetről, a parlamenti választások eredményeiről.

Ira Forman, az USA külügyminisztériumának antiszemitizmus elleni fellépést koordináló különmegbízottja, majd Andrew Baker rabbi, az AJC alelnöke is privát megbeszélésen fogadta a magyar vendégeket. Heisler András – eleget téve Szapáry György nagykövet meghívásának – Magyarország washingtoni nagykövetségének munkatársait is tájékoztatta a magyarországi zsidóság intézményrendszeréről, a közéletben betöltött érdekvédelmi szerepéről és aktuális kérdésekről.

A konferencia zárását követően Heisler András a Washingtoni Holokauszt központ igazgatójával, Paul Sapiroval találkozott, akivel a Magyarországon már működő, illetve még tervezett holokauszt-emlékközpontokról beszélgettek.