ROGÁN : „MINŐSÉGI ÉS NÍVÓS HELYET HOZTUNK LÉTRE A BELVÁROS KÖZEPÉN”

„MINŐSÉGI ÉS NÍVÓS HELYET HOZTUNK LÉTRE A BELVÁROS KÖZEPÉN”

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Rogán Antal polgármester megnyitotta a Hold utcai Belvárosi piacot, amely magyar, elsősorban tanyasi termékek árusítására szakosodik.

Belvárosi Piac néven működik tovább a nemrégiben korszerűsített Hold utcai Vásárcsarnok, amelynek felújítására a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt Tanyafejlesztési Program nyújtott támogatást. A megvalósult fejlesztés célja, hogy elősegítse a vidéki és tanyasi termelők termékeinek piacra jutását, valamint hogy a lakosok friss, garantáltan jó minőségű, magyar termékekhez jussanak a belváros szívében. Ez egy olyan kezdeményezés, amely megmutatja, hogy tudunk élni a lehetőségeinkkel, adottságainkkal – hangsúlyozta Fazekas Sándor.

A Hold utcai vásárcsarnok a Vidékfejlesztési Minisztérium és az V. kerületi Önkormányzat együttműködésének eredményeként újult meg. A vidékfejlesztési miniszter beszédében felidézte, négy éve egy olyan munkát kezdtek meg, melynek az volt a célja, hogy a házias jellegű kézműves élelmiszerek minél több piacra jussanak el, legyen arra lehetőség, hogy minél több vidéki termék találja meg a vásárlókat. Kapcsoljuk ki a nagy élelmiszerláncokat, és hozzuk vissza a hagyományos magyar ízeket – jegyezte meg. Fazekas Sándor büszke arra, hogy nő az érdeklődés a kézműves élelmiszerek iránt. Lépésről lépésre, városról városra, kerületről kerületre haladunk, egyre több gazdapiacot nyitunk meg – fűzte hozzá. A politikus elmondta, korábban 40-45 gazdapiac volt, ma már 120 környékén van a számuk, és folyamatos az érdeklődés. Arról is tájékoztatott, hogy jelenleg 166 tanyasi gazdaság árusít Budapest különböző piacain.

„LEHETŐSÉG NYÍLIK ARRA, HOGY A TERMELŐK KÖZVETLENÜL A VÁROSBA HOZHASSÁK AZ ÁRUIKAT, ÍGY BELVÁROSIAK HOZZÁJUTHATNAK A FRISS, KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ MAGYAR TERMÉKEKHEZ. „

Fazekas Sándor kitért arra is, hogy a megyeszékhelyeken és a nagyvárosokban is arra készülnek, hogy minél több elárusítóhely legyen, melyeket a kormány a jövőben is kiemelten támogat. A miniszter szerint az a feladat, hogy minél rövidebb élelmiszer-ellátási láncok alakuljanak ki, a termelőtől közvetlenül lehessen vásárolni. A vásárló a legjobb minőségellenőr – jegyezte meg. A miniszter meggyőződése, hogy a tanyasi termékeket nem a tanyán kell eladni elsősorban, a falvakban megtermelt élelmiszert el kell hozni a fővárosba.

Rogán Antal minden belvárosi polgár nevében köszönetet mondott minisztériumnak a támogatásért. Egy minőségi és nívós helyet hoztunk létre a Belváros közepén, mely magyar termékek árusítására szakosodik – húzta alá. A polgármester elmondta, az volt a céljuk, hogy a Hold utcai piacot eredeti állapotában helyreállítsák, de a lehető legkorszerűbb fejlesztések is helyet kapjanak. A piac minden szintje akadálymentesen megközelíthető, szét lettek választva a funkciók – fűzte hozzá.

A politikus arról is tájékoztatott, hogy az alsó szinten kialakítottak egy kétszer 100 négyzetméter nagyságú őstermelői árusításra alkalmas helyet, ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy a termelők közvetlenül a városba hozhassák az áruikat, így belvárosiak hozzájuthatnak a friss, kiváló minőségű magyar termékekhez.

Rogán Antal arról is beszélt, hogy a rászorulók támogatására létrehozott, a Belvárosban levő szociális bolthálózat egy újabb egysége is helyet kapott az épületben.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Rogán Antal polgármester együttműködési megállapodást írtak alá, majd felavatták a piacot. Ezután a két politikus körbejárta piacot, megkóstolták a finom kézműves élelmiszereket, beszélgettek az árusokkal és a vásárlókkal.

fidesz.hu-BPI.HU