ROGÁN: HÉTFŐN HATÁROZ A PARLAMENT A KILAKOLTATÁSI MORATÓRIUM MEGHOSSZABBÍTÁSÁRÓL

HÉTFŐN HATÁROZ A PARLAMENT A KILAKOLTATÁSI MORATÓRIUM MEGHOSSZABBÍTÁSÁRÓL

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának a kezdeményezésére az első törvény, amit az új parlament el fog fogadni, a devizahitelesek megsegítéséről szóló kilakoltatási moratóriumról rendelkező törvényjavaslat lesz – jelentette be Rogán Antal.

A Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülése után arról tájékoztatott, hogy a jogszabályt házszabálytól való eltéréssel fogja tárgyalni a parlament, ami azt jelenti, hogy a kilakoltatásról szóló törvény már hétfőn elfogadásra kerül, és az azt követő tízedik napon kihirdetésre kerülhet, hatályba léphet.

Rogán Antal kiemelte: nagyon fontos változás, a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását első ízben úgy kezdeményezik, hogy annak nincsen végső időpontja. A moratórium egészen addig fog tartani, amíg a devizahitelesek helyzetét véglegesen rendező törvény meg nem születik – szögezte le.

„E VÁLTOZTATÁSSAL A BANKOKAT IS ÉRDEKELTTÉ TETTÉK A DEVIZAHITELESEK HELYZETÉNEK RENDEZÉSÉBEN, UGYANIS A BANKOK MINDADDIG NEM TUDJÁK BEHAJTANI A KÖVETELÉSÜKET, AMÍG AZ EMLÍTETT JOGSZABÁLY MEG NEM SZÜLETIK.”

Egyúttal hangsúlyozta azt is, hogy e változtatással a bankokat is érdekeltté tették a devizahitelesek helyzetének rendezésében, ugyanis a bankok mindaddig nem tudják behajtani a követelésüket, amíg az említett jogszabály meg nem születik.

Rogán Antal szerint ebben az ügyben továbbra is kiemelkedő szerepe van a Kúriának, ezért most is sürgette a bírói szervet, hogy a devizahitelek ügyében nyitott két kérdésben – az egyoldalú szerződésmódosítás és az árfolyamrés esetében -, ha lehet, minél hamarabb hozza meg döntését.

Ha ezzel kapcsolatban a Kúria június végéig állást foglal, abban a pillanatban a Kúria döntését figyelembe véve, a devizahitelesek helyzetének rendezéséről szóló törvény meg fog születni – ígérte a kormánypárti politikus a Fidesz-frakció nevében.

A szombati ülésnap menetrendjéről tájékoztatva, Rogán Antal kifejtette: megválasztják a miniszterelnököt, majd esküt tesz. Ezt követően a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja több tízezer embert vár a Kossuth térre, ahol mindenki részese lehet a miniszterelnök eskütételének, és követheti Orbán Viktor beszédét – fűzte hozzá.

„A miniszterelnök megválasztása a demokrácia fontos ünnepe, ugyanis a választók akaratát fejezi ki” – mutatott rá a frakcióvezető.

A parlament jövő heti törvényalkotási programját érintve Rogán Antal arról számolt be, hogy egyéni képviselői indítványként benyújtásra kerül a minisztériumok felsorolásáról szóló törvénymódosítás. A Ház elé kerül az országgyűlési törvény módosítása is, továbbá nemzetközi egyezményekkel is fognak foglalkozni – tette hozzá.

Rogán Antal kérdésre válaszolva megerősítette: egyetért Áder János köztársasági elnökkel, hogy ami a Parlament előtti tüntetésen történt, az az egész magyar nemzet szembeköpése volt. A hatóságok dolga, hogy fellépjenek azok ellen, akik túlmentek a véleménynyilvánítás jogi keretein – fűzte hozzá.

„Az, ami akkor ott történt, szélsőséges és bunkó viselkedés volt. A Jobbik ettől továbbra sem határolódott el, hiszen a Jobbik európai parlamenti listavezetője személyesen is támogatta a demonstrációt” – vélekedett a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője.

Egy másik témára reagálva pedig úgy fogalmazott: komolytalan az Együtt-PM felvetése, hiszen listavezetőjük, Bajnai Gordon – csakúgy, mint a Demokratikus Koalíciót vezető Gyurcsány Ferenc – nyíltan vállalja, hogy nem akar Brüsszelben politizálni, amivel átverik a választókat.

rogán és .....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fidesz.hu/ BPI.HU