Megállapodtak a frakciók a tisztségviselő-jelöltekről

Megállapodtak a frakciók a tisztségviselő-jelöltekről

Az új Országgyűlés frakcióvezetői hétfőn este megállapodtak arról, kiket javasolnak parlamenti tisztségviselőknek. A képviselőcsoportok közös javaslatot terjesztenek a Ház elé a jelöltek személyéről.

Ezt Rogán Antal, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője jelentette be újságíróknak a házbizottság ülését követően.
A kormánypárti politikus tájékoztatása szerint a tárgyalás második szakaszában sikerült kompromisszumra jutniuk a frakciók képviselőinek.
A képviselőcsoportok ennek eredményeként közösen jelölik házelnöknek Kövér Lászlót (Fidesz), parlamenti alelnököknek pedig Gulyás Gergelyt, Lezsák Sándort, Jakab Istvánt (mindhárman Fidesz), Latorcai Jánost (KDNP), Hiller Istvánt (MSZP) és Sneider Tamást (Jobbik).
Az MTI birtokába jutott megállapodást aláírta mind az öt frakcióval rendelkező párt képviselője, a Fidesz nevében Rogán Antal, a KDNP nevében Rubovszky György, az MSZP nevében Mesterházy Attila, a Jobbik nevében Vona Gábor, az LMP nevében pedig Schiffer András.
Rogán Antal hangsúlyozta, a kormánypártokat mindvégig az vezérelte, hogy a pártok között megállapodás szülessen az Országgyűlés alakulásáról. „Minket ez a megállapodás ebben a formájában köt” – jelentette ki, hozzátéve: az alakuló ülésen mindent megtesznek azért, hogy a parlament minden tisztségviselőjét megválaszthassa.
Szólt arról is, hogy a négy órán át tartó tárgyalás első szakaszában úgy tűnt, az Országgyűlés kedden nem választhat alelnököket, mivel az ellenzék nem alakított ki konszenzust jelöltek között, a Fidesz-KDNP pedig nem vállalta magára, hogy „válogasson” közöttük. A tárgyalások második fordulójában ez az ellenzéki álláspont azonban megváltozott – fűzte hozzá.
A Fidesz frakcióvezetőjének tájékoztatása szerint a képviselőcsoportok az Országgyűlés jegyzőinek személyeiről is konszenzusra jutottak és minden bizonnyal a parlamenti bizottságok is felállhatnak a keddi alakuló ülésen.
Rubovszky György, a KDNP frakciójának képviselője elmondta, a megállapodás lényege, hogy „senki nem vállalja a másik jelöltjét, de tiszteletben tartja azt”. Hangsúlyozta, a jelölésről szóló megállapodás ez alapján nem jelent szavazási kötelezettséget a frakcióknak.
Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője arról beszélt: sok mindenben eredményre jutottak, azzal azonban nem értenek egyet, hogy a jobbikos Sneider Tamás az Országgyűlés alelnöke legyen, így azt nem is fogják megszavazni. Hozzátette: nem vitatja el a jogot, hogy minden frakciónak joga van a jelöléshez, de joguk van véleményt mondani a szavazáson.
Schiffer András, az LMP frakcióvezetője – aki együtt állt ki Mesterházy Attilával a sajtó elé – arról számolt be, hogy pártja sem tudja elfogadni Sneider Tamást közös jelöltként. Ezt azzal indokolta, hogy egy múltbeli erőszakos cselekmény és az azt megállapító jogerős bírósági ítélet nem fér össze a Ház méltóságával. Úgy fogalmazott: több menetben kérték, hogy a Jobbik javasoljon mást, de a párt nem tette meg. Cinikusnak nevezte, hogy a Fidesz „hátradőlt” és az ellenzékre hagyta a megegyezést. Az LMP-s politikus jelezte: fenntartják a jogot, hogy a szavazáson nemet nyomjanak a jobbikos jelöltre, függetlenül attól, hogy az előző ciklusban a szociális bizottságot elnöklő Sneider Tamás bizottsági tevékenységével nem volt problémájuk.
Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője úgy nyilatkozott: az április 30-án kötött megállapodás alapján minden párt megnevezhette jelöltjeit, s az ő felelősségük, hogy az adott feladatkörre kit javasolnak. Mindenki mögött ott van a szavazóbázis, a társadalmi támogatottság, s Sneider Tamás szakmailag és emberileg is kifogástalanul fogja ellátni az alelnöki feladatokat – jegyezte meg. A jobbikos politikus arra a kérdésre, hogy a Fidesz támogatni fogja-e jelöltjüket szavazatával is, azt felelte: ez minden pártnak a maga felelőssége. A Jobbik aláírt egy megállapodást, amelyben személyi javaslatok vannak, minden párt jelöltjét támogatni fogja, mert ezt írta alá – emelte ki Vona Gábor, megjegyezve: bízik abban, hogy a többiek is így tesznek.

 

MTI / BPI