Bemutatták a Salgótarjáni utcai zsidó temetőről készült albumot

Bemutatták a Salgótarjáni utcai zsidó temetőről készült albumot

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) 2014. április 23-án, szerdán 16 órakor a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében bemutatta A Salgótarjáni utcai zsidó temető című albumát, amelyet Radnainé Dr. Fogarasi Katalin, az intézet elnöke és a könyv felelős kiadója, illetve Dr. Csorba László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója méltatott.
Az eseményen részt vett Boross Péter volt miniszterelnök, Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete és Heisler András a MAZSIHISZ elnöke. A közel kétszáz vendég között a politikai, társadalmi, vallási és kulturális élet jeles képviselői is megjelentek.

Ilan Mor és Radnainé Dr  Fogarasi Katalin_496

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilan Mor és Radnainé Dr. Fogarasi Katalin (Fotó: NÖRI)

Az intézet kötelező feladatai és társadalmi szerepvállalása mellett olyan színvonalas, hiánypótló könyvek kiadásáért is felel, amelyek a magyar szellemi és műemléki emlékek dokumentálásra, megőrzésére irányulnak. A korábban kiadott albumai után ezúttal a Salgótarjáni utcai, zárt zsidó temető titokzatos világát mutatja be csodálatos képeken keresztül. A főváros VIII. kerületében található, 1874-ben megnyitott Salgótarjáni úti zsidó temető a főváros és az ország egyik legjelentősebb temetője, mind az itt nyugvó neves személyek tekintetében, mind művészeti, műemléki értelemben.

A magára hagyott temető hamarosan az enyészet martalékévá válik, ezért közös összefogással minden igyekezetünkkel azon leszünk, hogy megállítsuk a műemlékvédelem alatt álló sírkert lassú pusztulását – mondta el Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a NÖRI elnöke.

könyvbemutató_496

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: NÖRI

 

Köszöntőjében hozzátette még, hogy 2002 óta a Salgótarjáni utcai temető teljes egészében műemléknek számít, 2006-ban pedig 24 sírja a Nemzeti Sírkert részeként is oltalom alá került. – Munkatársaimmal azon dolgozunk, hogy a sírkert felkerüljön az UNESCO Világörökségi Listára. Az az álmom – ahogy a könyv szerzője is fogalmaz – „Magyarország egyik legkülönlegesebb és műemlékekben leggazdagabb sírkertje” nemzetközileg is számon tartott, ismert temető legyen – hangsúlyozta az elnök.

A kötetet méltatta még Dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, majd Tóth Vilmos a kötet szerzője mutatta be az albumot. A könyvbemutatón zongorán közreműködött Jávori Ferenc Kossuth-díjas előadóművész.

 

BreuerPress (NORI)