A MEMENTO70 civil forrásteremtő összefogás

A MEMENTO70 civil forrásteremtő összefogás 2014. április 17-én, a sajtónyilatkozatukban ismertetett elvek szerint megkezdi kampányát.

 

A Memento70 a kormány Civil Alap pályázatán elnyert támogatásokat visszautasítók szövetsége. Magyarország kormánya 2014-et, a magyarországi holokauszt hetvenedik évfordulóját, emlékévnek nyilvánította, és kiírta az 1,8 milliárd forintból gazdálkodó Civil Alap pályázatot, hogy lehetőséget teremtsen a megemlékezésre egyéneknek és szervezeteknek. Az eredményhirdetés idejére azonban világossá vált, hogy a kormány emlékezetpolitikája nem tükrözi hűen a történelmi valóságot.

memento70

Több nyertes szervezet és személy visszautasította az állami támogatást, és 2014. március 18-án életre hívta a Memento70 civil társadalmi összefogást, hogy előteremtse a programok anyagi forrását. Magyarországon és a határon túl lehetőséget biztosítanak minden zsidó és nem zsidó szervezetnek és személynek arra, hogy támogatásukkal a mozgalom mellé állva kifejezhessék független véleményüket.

 

Az együttműködési nyilatkozatot eddig 35-en írták alá; az összefogáshoz minden, a Civil Alap támogatását visszautasító szervezet és személy csatlakozhat.

 

A forrásteremtő kampányban a Memento70 tagjainak jogai és lehetőségei egyenlőek. Működésüket független kampánycsapat vezeti, és öttagú, megválasztott társadalmi kuratórium ellenőrzi.

Ahhoz, hogy minden program megvalósuljon, 210 millió forintnak kell összegyűlnie. A Memento70 adományozói támogathatják a kampány egészét, és az egyes programokat is. Nem csak pénzadományokkal, hanem természetbeni felajánlásokkal és önkéntes munkával is segíthetik az összefogást.

 

A kampány az emlékév alatt, 2014 áprilisától 2015 áprilisáig folyik. A Memento70 web-oldalán – www.memento70.hu – és Facebook csatornáján – www.facebook.com/memento70

a közönség értesülhet a megvalósult oktatási, kulturális programokról, irodalmi, művészeti alkotásokról, valamint a megemlékezésekről.  A programok rámutatnak arra, hogy a magyarországi holokauszt nem a deportálásokkal, nem a gettók felállításával, a haláltáborokkal és tömeggyilkosságokkal kezdődött. A tragédia mozgatórugói olyan téveszmék, előítéletek voltak, amelyek a mai magyar társadalomban is élnek, és nem csupán a zsidó közösséget érintik.

 

Négy szóvivő képviseli a kampányt a nyilvánosság előtt: Csizmadia Tibor (Magyar Színházi Társaság), Gaborják Ádám (József Attila Kör Irodalmi Egyesület), Heisler András (MAZSIHISZ) és Toronyi Zsuzsa (Magyar Zsidó Levéltár).

 

Csizmadia Tibor elmondta: a civil kezdeményezésben a politikának, pláne a napi politikának nincs helye. „A kényszerű, de morális okokból szükséges kampány eredményeként, közadakozásból születnek meg olyan programok, amelyeket valóban mindenki a magáénak érezhet. A történelmi emlékezet fontos nemzeti ügy. Tekintsük sajátunknak, őrizzük a tisztaságát.”

 

Gaborják Ádám ismertetett néhány érdekes programot, melyek a Memento70 forrásteremtő tevékenysége eredményeként fognak megvalósulni.

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) emléket állít Székely Magda költőnek. Az ő kevésbé közismert, ám a fiatalabb költőnemzedék számára fontos életművét dolgozza föl egy tudományos rendezvény.

A Gólem Színház formabontó darabjának főszereplője az előadáson „megfőz” néhány receptet abból a szakácskönyvből, amelyeket a lichtenwörthi haláltábor öt éhező magyar rabja írt. Az öt asszony a magyar konyha ízét, a családi ebédek hangulatát idézte fel papírfecnikre, ceruzacsonkkal írt szakácskönyvben. Ez volt az ő szellemi szökésük, túlélési stratégiájuk.

 

A sajtóértekezlet Szenthe Antónia, a program koordinátora egy XVIII. századi bölcs rabbi, Bal Sem Tov mondatával zárta le: „A felejtés száműzetés, az emlékezés megszabadulás.” Hozzátette: „Mindannyiunk közös érdeke, hogy történelmünkről hitelesen emlékezzünk meg. Mi tisztán emlékezünk.”

 

A Memento70 tagjai:

 

Alapítvány a Budapesti Dohány utcai Zsinagógáért

Békéscsabai Zsidó Hitközség

B’nai B’rith Budapest Páholy

Budapesti Zsidó Hitközség Budai Körzet

Budapesti Zsidó Hitközség

BZSH Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola

Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület

Frankel Zsinagóga Alapítvány

Garai Róbert

Gólem Színház Egyesület

Hanoar Hatzioni Egyesület

Dr. Harsányi László

József Attila Kör Irodalmi Egyesület

Kaposvári Zsidó Hitközség

Karcagi Zsidó Hitközség

Kiskunhalasi Zsidó Hitközség

Maccabi Vivó és Atlétikai Club (VAC)

Magyar Színházi Társaság

Magyarországi Cionista Szövetség

Magyarországi Somer Hacair Egyesület

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége

Magyar Zsidó Kulturális Egyesület

Magyar Zsidó Levéltár

Magyar Zsidó Múzeum

Marom Klub Egyesület

Mosoni Zsidó Hitközség

Nyíregyházi Zsidó Hitközség

Pécsi Zsidó Hitközség

Polyhimnia Kkt.

Salgótarjáni Zsidó Hitközség

Soproni Zsidó Hitközség

Szekszárdi Zsidó Hitközség

Szeretetkórház

Szépírók Társasága

Szombathelyi Zsidó Hitközség