ROGÁN:A HIBÁT MAGÁBAN KELL KERESNIE A BALOLDALNAK

A HIBÁT MAGÁBAN KELL KERESNIE A BALOLDALNAK

A baloldalnak szembe kell néznie azzal, hogy az emberek nem értettek velük egyet, nem akarták őket és az elképzeléseiket. A hibát nem a rendszerben, saját magukban kell keresniük – mondta Rogán Antal az M1 Az Este című hétfői műsorában.

Az elmúlt négy évben az erős parlamenti többség jelentett garanciát arra, hogy Magyarország a gazdasági válságból ki tudott jutni és a szükséges döntéseket meg lehetett hozni; „a munka derékhadát elvégeztük” – állapította meg Rogán Antal.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a következő négy évben az erős parlamenti többség azért fontos, mert Európa legtöbb országának éppen az a problémája, hogy a kormányok sokszor nehezen alakulnak meg, döntésképtelenség és belső viták alakulnak ki. Magyarországon a választók úgy döntöttek: erős országhoz erős kormányra van szükség, az erős felhatalmazás megszületett, ebből a szempontból mindegy, hány mandátum lesz a jövendő kormány mögött – hangsúlyozta a kétharmados többség megszerzésének bizonytalanságára utalva.

„MAGYARORSZÁGON A VÁLASZTÓK ÚGY DÖNTÖTTEK: ERŐS ORSZÁGHOZ ERŐS KORMÁNYRA VAN SZÜKSÉG.”

A fideszes politikus úgy vélte: a kormánypárt és az ellenzék közötti közel 20 százaléknyi szavazatkülönbséget a baloldali érvekkel – úgymint az új választási rendszer vagy a médiahelyzet – nem lehet megmagyarázni. „A baloldalnak szembe kell néznie azzal, hogy az emberek nem értettek velük egyet, nem akarták őket és az elképzeléseiket. A hibát nem a rendszerben, saját magukban kell keresniük” – hangsúlyozta.

Rogán Antal az új parlament alakuló ülését május elejére valószínűsítette, „feltehetően 5-én vagy 6-án hívja össze a köztársasági elnök” – jelentette ki. Hozzátette: vélhetően április végéig elhúzódnak majd a választási jogorvoslatok, az sem kizárt, hogy lesz olyan szavazókörzet, ahol a szoros eredmény miatt újra kell számolni a szavazatokat. A politikus álláspontja szerint az új kormány felállítására valószínűleg május végén kerül majd sor.

Rogán leszögezte azt is, hogy a következő időszakban „egy lassúbb, bizonyos szempontból végiggondoltabb” törvényhozási folyamat várható, ami annak is köszönhető, hogy „már nincs olyan, a Gyurcsány-korszakból maradt gazdasági örökség, amelyet le kell bontani”. Mint fogalmazott: „azt a munkát elvégeztük, aminek az az eredménye, hogy Magyarországot megfontoltabb mozdulatokkal lehet kormányozni”.

A Fidesz frakcióvezetője a műsor végén kitért a választás utáni baloldali reakcióra is. „Rendkívül udvariatlannak” nevezte, hogy az ellenzék nem gratulált a győzelemhez, „a normál illemszabály is ezt kívánta volna meg” – húzta alá. Most először fordult elő, hogy a vesztes nem hívta fel telefonon a győztest – „ebből látszik, hogy nagyon savanyú a szőlő – fogalmazott ezzel összefüggésben Rogán Antal.

(hirado.hu-fidesz.hu)