Schmuck: „Kövér László példát mutatott emberségből és tisztességből”

Schmuck: „Kövér László példát mutatott emberségből és tisztességből”

A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának elnöke levelet váltott Kövér László házelnökkel, minek eredményeképp április 4-én – hetven évvel azután, hogy életbelépett az a rendelet, amely zsidók számára előírta a sárga Dávid-csillag viselését Magyarországon – egy órára lekapcsolják a Parlament díszkivilágítását. Schmuck erre az egy órára a kampány felfüggesztését javasolja.

Március 28-án Schmuck Andor, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának elnöke nyílt levélben fordult Kövér László házelnökhöz. „Hetven évvel ezelőtt, 1944. április 4-én éjfélkor lépett hatályba a hazai jogalkotás szégyenletes rendelete, a zsidónak minősített magyar állampolgárok számára a sárga csillag kötelező viselését előíró jogszabály” – áll a levélben. Az ellenzéki politikus ebből az alkalomból azt kéri a házelnöktől, hogy 4-én este nyolc és kilenc között engedélyezze a Parlament díszkivilágításának lekapcsolását.

„Mi, szociáldemokraták fontosnak ítéljük, hogy politikai hovatartozástól függetlenül a legszigorúbban lépjünk fel minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a gyűlölködő és az európai normákkal összeegyeztethetetlen hangokat visszaszorítsuk” – áll a levélben.

Mint Schmuck Andor az atv.hu megkeresésére közölte: csütörtökön megérkezett a házelnöki válasz. A politikus szerkesztőségünk rendelkezésére bocsátotta a levelet. „A Magyarország német megszállásának másnapján hozott […] rendelet, amely a magyarországi zsidó honfitársaink részére előírta a sárga csillag viselését, fájdalmas jelképe volt annak a tragikus folyamatnak, amely a jogfosztásokkal kezdődött és a haláltáborokba torkollott” – írta Kövér, akinek soraiból kiderül: eleget tesz a szociáldemokraták kérésének és péntek este egy órára lekapcsolják a Parlament díszkivilágítását.

Schmucktól emellett azt is megtudtuk: ugyancsak levéllel fordult a Jobbikot leszámítva valamennyi, a választáson listát állított párthoz vagy pártszövetséghez, azt kérve, hogy erre az egy órára minden párt függessze fel a kampányt.

„Az emlékezés egy óráját töltsük el együtt a Duna partján található holokauszt-emlékműnél, a »cipőknél«, és üzenjük együtt, hogy felelős magyar kormány, felelős magyar törvényhozó soha többé nem hozhat kirekesztő törvényeket, antiszemita vagy rasszista rendeleteket! Az emlékezés egy óráján gyújtsunk gyertyát, ne tartsunk választási beszédeket, emlékezzük közösen az áldozatokra! Biztos vagyok abban, hogy a szolidaritás erejével párosuló jelképes gesztusok – politikai hovatartozástól és kampányidőszaktól függetlenül – segítenek abban, hogy mindenki számára világossá tegyük: soha többé fasizmust!” – írta ellenfeleinek a baloldali politikus.

atv.hu /BPI.hu