Klicsko visszalépett, Obama és Putyin megegyezett

Klicsko visszalépett, Obama és Putyin megegyezett – frissül

FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ HÍREK!

 

Az amerikai és az orosz elnök abban állapodott meg, hogy a két ország külügyminisztere újra tárgyal majd az ukrán helyzet rendezéséről.

  • A kétoldalú kapcsolatok erősítéséről tárgyalt az ukrán és a fehérorosz elnök

   MÁRCIUS 29.SZOMBAT 17:14

   Egyetértésre jutott minden, a két országot nyugtalanító kérdésben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő és Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök a két politikus szombati fehéroroszországi találkozóján.

   A teljes cikk ide kattintva olvasható.

  • A krími tatárok a nemzetközi közösséghez fordulnak

   MÁRCIUS 29.SZOMBAT 16:07

   A krími tatárok a nemzetközi közösséghez fordulnak annak érdekében, hogy gyakorolhassák önrendelkezési jogukat – tájékoztatta az MTI tudósítóját szombaton Ilmi Umerov tatár vezető Bahcsiszerájból, ahol rendkívüli ülést tartott a népcsoport legfelsőbb képviseleti tanácskozása, a Kurultaj.

   „A nemzetközi közösséghez, az ENSZ-hez, az Európai Unióhoz és az Európa Tanácshoz fordulunk: meghirdetjük önrendelkezési jogunk érvényesítésének kezdetét” – mondta telefonon Ilmi Umerov, a krími tatárok képviseleti-döntéshozó intézményének, a 33 főből álló Medzslisznek a tagja. Hangsúlyozta, a Kurultaj az önrendelkezés ügyében nem fordul az Oroszországi Föderációhoz, amely az előző héten magához csatolta a félszigetet Ukrajnától. Hogy milyen formában lehet majd megvalósítani a krími tatárok önrendelkezési jogát, azt a jövőbeni lehetséges egyeztetések fogják meghatározni – tette hozzá.

  • A Haza párt Timosenkót választotta elnökjelöltnek

   MÁRCIUS 29.SZOMBAT 14:33

   A Haza párt egyhangúlag vezetőjét, Julija Timosenko volt kormányfőt jelölte a május 25-i ukrán elnökválasztásra szombaton, Kijev egyik belvárosi terén tartott kongresszusán. Timosenko csütörtökön jelentette be, hogy indulni szeretne az államfői tisztért, és kérni fogja pártja támogatását ehhez.

   Eközben a volt kormánypárt, a Régiók Pártja szombati kongresszusán kizárta soraiból Viktor Janukovics eltávolított államfőt, Mikola Azarov volt miniszterelnököt, a párt korábbi vezetőjét, valamint a Janukovics-családhoz közel álló két volt kormánytagot, Szerhij Arbuzov volt első miniszterelnök-helyettest és Olekszandr Klimenkót, az azóta megszüntetett jövedéki és adóügyi tárca egykori vezetőjét, s további két pártagot.

  • Klicsko visszalépett az elnökjelöltségtől

   MÁRCIUS 29.SZOMBAT 13:08

   Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt vezetője visszalépett az elnökjelöltségtől, és maga helyett Petro Porosenko, független képviselőt, volt gazdasági minisztert javasolta pártjának, hogy az ukrajnai demokratikus erők egységes jelöltje legyen.

   Ezt a volt profi ökölvívóból lett politikus pártja szombati kijevi kongresszusán jelentette be. Az Ütés párt támogatta Porosenko jelölését a május 25-én tartandó elnökválasztásra. „A jövőbeli államfőnek a lehető legnagyobb támogatottsággal és legitimitással kell rendelkeznie. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha nem osztjuk meg a választók szavazatait a demokratikus erők különböző jelöltjei között” – indokolta Klicsko javaslatát.

  • Lavrov: nem akarjuk megszállni Ukrajnát

   MÁRCIUS 29.SZOMBAT 12:51

   Oroszországnak sem szándékában, sem érdekében nem áll átlépni az ukrán határt – jelentette ki szombaton Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 1-es állami televízió szombat délelőtti hírműsorában.

   Az orosz diplomácia vezetője ezzel azokra a korábbi hírekre reagált, amelyek szerint az ukrán határ közelében jelentős katonai erőösszpontosítás folyna. Ez utóbbinak a tényét is tagadta, határozottan leszögezve, hogy Moszkva nem akarja megszállni Ukrajnát.

  • Minden rendőr átállt az oroszok oldalára

   MÁRCIUS 29.SZOMBAT 08:34

   Az Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten a hét végéig egyetlen rendőr sem jelezte, hogy az ukrán belügyi szervek kötelékében kívánja folytatni munkáját – jelentette a Krím helyi televízió.

   A helyi belügyminisztérium közlése szerint egyetlen olyan esetről sem tudni, hogy a rendvédelmi szervezetek bármelyik tagja elutasította volna az orosz állampolgárságot. A krími rendőrség soraiban ukrán állampolgár nem szolgálhat, következésképp le kell mondaniuk ukrán állampolgárságukról (az orosz állampolgárság megszerzésével nem szűnik meg automatikusan az ukrán állampolgárság).

   „Oroszország alkotmánya szerint a rendvédelmi testületeknek csak orosz állampolgár lehet a tagja” – tartalmazza a belügyi közlemény. Korábbi hírek szerint a félsziget ügyészeinek több mint 90 százaléka fejezte ki szándékát, hogy a krími ügyészségen kívánja folytatni munkáját. A korábban az ukrán hadsereg kötelékében a félszigeten szolgáló katonák közül pedig minden negyedik jelezte, hogy elhagyja a területet, és az ukrán haderőnél marad.

  • Leminősítési felülvizsgálat alá vette Oroszországot a Moody’s

   MÁRCIUS 29.SZOMBAT 08:04

   Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Oroszország közepes befektetési ajánlású „Baa1”-es államkötvény-besorolását pénteken a Moody’s Investors Service, elsősorban azzal a lefelé módosított előrejelzésével indokolva a lépést, hogy az orosz gazdaságot az ukrajnai válságból eredő kockázatok az idén recesszióba sodorják.

  • Obama és Putyin kétoldalú külügyminiszteri találkozóról állapodott meg

   MÁRCIUS 29.SZOMBAT 08:03

   Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök abban állapodott meg, hogy a két ország külügyminisztere, John Kerry és Szergej Lavrov újra tárgyal majd az ukrajnai helyzet rendezéséről – közölte pénteken a Fehér Ház.

   A teljes cikk itt olvasható.

  • „A tatároknak el kell dönteni: elfogadják-e a megszállást”

   MÁRCIUS 28.PÉNTEK 21:32

    

    

   A krími tatárok előtt két út áll: vagy elfogadják a félsziget orosz megszállását vagy az elutasítás valamilyen formáját választják, és ebben a kérdésben a népcsoport legfelsőbb képviseleti tanácskozása, a Kurultaj szombati rendkívüli ülésén fog dönteni – mondta Ilmi Umerov bahcsiszeráji krími tatár vezető pénteken az MTI tudósítójának.

   A részletekért kattintson ide.

  • Újabb büntetőeljárás Janukovics ellen

   MÁRCIUS 28.PÉNTEK 18:49

    

    

   Az ukrán főügyészség az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére, megváltozatására és az államhatalom megszerzésére irányuló cselekmények vádjával újabb büntetőeljárást indított Viktor Janukovics megbuktatott ukrán államfő ellen legutóbbi, pénteki üzenetének tartalma miatt.

   Az Oroszországba menekült és minden bizonnyal még mindig ott tartózkodó Janukovics a főügyészség szerint azzal követte el az említett bűncselekményeket, hogy sürgette: elnökválasztások helyett tartsanak minden ukrajnai régióban népszavazást az adott terület státusáról. A volt elnök emellett törvénytelennek nevezte az ország jelenlegi vezetését.

   A főügyészség sajtószolgálata által nyilvánosságra hozott közlemény szerint cselekményével a posztjáról eltávolított elnök veszélyezteti Ukrajna belbiztonságát az alkotmányos rend és az államhatalom működése szempontjából.

  • Moszkva felmondja hadiflottáról kötött megállapodásokat

   MÁRCIUS 28.PÉNTEK 17:27

    

    

   Az orosz biztonsági tanács pénteki ülésén döntött arról, hogy Moszkva felmondja az orosz fekete-tengeri hadiflottával kapcsolatos megállapodásokat, majd Vlagyimir Putyin elnök benyújtotta a törvényhozásnak az egyezmények megszüntetésére vonatkozó javaslatot.

   Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője elmondta, hogy egyebek között a  Fekete-tengeri Flotta megosztásáról 1997. május 28-án Kijevben aláírt egyezményről és az orosz hadiflotta krími státusáról, valamint a félszigeten tartózkodásának feltételeiről ugyanakkor megszületett megállapodásról van szó. Ugyancsak felmondják az orosz flotta tartózkodásának 2042-ig történő meghosszabbításról szóló és ahhoz kapcsolódó 2010-es harkovi szerződéseket is.

  • Sorban állnak az orosz állampolgárságért

   MÁRCIUS 28.PÉNTEK 13:33

   Sorban álltak a nyugat-krími Szaki járás központjában az emberek pénteken, hogy minél előbb kérvényezhessék az orosz állampolgárságot. Az MTI tudósítója 100-150 embert látott tülekedni a kijelölt hivatal előtt délben a helyszínen. Korábban a krími sajtóban több hír jelent meg arról, hogy szerte a félszigeten, a fővárosban, Szimferopolban is sorok állnak az orosz állampolgárságért.

  • Putyin: szolgáltassák vissza az ukrán katonák fegyverzetét

   MÁRCIUS 28.PÉNTEK 12:48

   Az orosz elnök méltatta pénteken a hadseregnek a Krím feletti orosz fennhatóság helyreállításában tanúsított „új képességeit”, és utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert a Krímet elhagyó ukrán katonák hátramaradt fegyverzetének visszaszolgáltatására.

   Vlagyimir Putyin új beosztásba helyezett és előléptetett katonatisztekkel találkozott az orosz fővárosban. A rendezvényen Szergej Sojgu védelmi miniszter arról tett jelentést az orosz fegyveres erők főparancsnoki tisztét is betöltő államfőnek, hogy befejeződött az ukrán hadsereg Kijevhez hű egységeinek a Krím félszigetről való kivonulása.

  • Turcsinov: provokáció

   MÁRCIUS 28.PÉNTEK 11:42

   Turcsinov ideiglenes államfőnek meggyőződése, hogy az orosz titkosszolgálatok a Kreml utasítása alapján destabilizálni igyekeznek a helyzetet Kijevben, és pénteki megszólalásában a parlament előtti tüntetéseket is ebbe a tervbe illő provokációnak minősítette.

   Pénteken a törvényhozás épülete elé álltak a „Majdan önvédelmi erőinek” tagjai is, hogy megakadályozzák a törvényhozás esetleges ostromát.

  • Tüntetnek

   MÁRCIUS 28.PÉNTEK 11:41

   Közben két tábor tüntet a parlament előtt, összesen néhány száz fővel: a PSZ támogatói, akik a belügyminiszter lemondását követelik Muzicsko halála miatt, illetve az erőszak ellenzői. Utóbbiak plakátjai közül az egyiken arra hívták fel a Jobboldali Szektor figyelmét, hogy az erőszakkal Vlagyimir Putyin orosz elnök kezére játszanak. Egyelőre a demonstráció nyugodtan zajlik, incidensekről nem érkezett hír.

   A PSZ aktivistái már előző nap elkezdték demonstrációjukat, akkor becslések szerint mintegy ezren gyűltek össze. Olekszandr Muzicskót – aki Szasko Bilij néven vált ismertté – keddre virradóra lőtték agyon a Szokil (Sólyom) különleges rendőri alakulat tagjai Rivne közelében. A hivatalos tájékoztatás szerint őrizetbe akarták venni a PSZ-vezetőt, aki ellenállást tanúsított, és menekülés közben érte őt halálos lövés.

  • Vizsgálják Muzicsko halálát

   MÁRCIUS 28.PÉNTEK 11:41

   Az ukrán parlament vizsgálóbizottságot állított fel pénteken Olekszandr Muzicskónak, a Jobboldali Szektor (PSZ) nevű radikális szervezet nyugat-ukrajnai vezetőjének megölése ügyében. A testületnek parlamenti képviselőkön kívül három, társadalmi szervezetekhez tartozó tagja is lesz.

   Az államfői feladatokat ideiglenesen ellátó Olekszandr Turcsinov házelnök kijelentette a parlamentben: a vizsgálóbizottságot annak érdekében hozzák létre, hogy megszűnjenek a különféle „híresztelgetések és provokációk e kérdés körül”. Közölte, hogy Arszen Avakov belügyminiszter a posztján marad, amíg a bizottság be nem fejezi a vizsgálatát. „Amennyiben a testület megállapítja bárkiről, hogy megsértette a törvényt, akkor a parlament határozni fog Avakov sorsáról” – tette hozzá.

  • Ft: a reformok égetően szükségesek

   MÁRCIUS 28.PÉNTEK 10:45

   A Nemzetközi Valutaalap által nyújtott segítség csak akkor fog működni, ha Kijev eltökélten végrehajtja a szükséges reformokat – jelentette ki pénteki számának szerkesztőségi cikkében a Financial Times (FT) európai kiadása. A lap szerint ha Ukrajna politikai és gazdasági vezetői elszalasztják a mostani lehetőséget, hogy az országot átalakítsák stabil, sikeres, európai demokráciává, akkor erre hosszú ideig nem lesz újra esélyük.

   Akik erre törekszenek, azoknak fel kell ismerniük, hogy az IMF által megkövetelt reform nem fakultatív, hanem égető nemzeti szükségszerűség – állapította meg a Financial Times. A cikk szerint véget kell vetni az állami vagyon „szemtelen ellopásának”, annak, hogy a hatalmasságok az állampolgárok kárára a saját zsebeiket tömik, azoknak a zavaros üzleti megállapodásoknak, amelyek lehetővé teszik a mesésen gazdag oligarchák számára, hogy megvesztegessék a politikusokat.

  • Janukovics: minden régióban népszavazást kell tartani

   MÁRCIUS 28.PÉNTEK 10:45

   Ukrajna minden régiójában népszavazást kell tartani az adott terület státusáról – jelentette ki Viktor Janukovics megbuktatott elnök pénteken az ukrán néphez intézett üzenetében. A kijevi parlament döntésével február 22-én leváltott államfő az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség által közzétett üzenetében kifejtette, hogy „a Délkelet-Ukrajnában lángra lobbanó tiltakozás a sűrűn lakott iparvidék (lakosságának) természetes reagálása az államcsínyre”.

  • Megszavazták az intézkedéseket

   MÁRCIUS 28.PÉNTEK 07:35

   Átmentek a kijevi parlamentben azok az intézkedések, például az adóemelés és egyes állami támogatások csökkentése, amelyeket az IMF-hitel feltételéül szabtak Ukrajnának.

   Az IMF 18 milliárd dolláros, azaz négyezer milliárd forintos kölcsönt ajánlott fel Ukrajnának, de a kijevi parlament elsőre nem fogadta el a hitel lehívásához szükséges gazdasági reformcsomagot, azt csak a 450 fős ház 189 tagja támogatta. Később azonban másodszor is szavazásra bocsájtották a megszorításokat tartalmazó jogszabályt, és végül a 321 jelen lévő honatyából 246-an megszavazták azt.

  • Folytatná a munkát a krími magyar konzul

   MÁRCIUS 28.PÉNTEK 07:10

   Viktor Pavlenko krími tiszteletbeli magyar konzul meg szeretné tartani címét, folytatni akarja a krími-magyar kapcsolatok erősítését, elismerve, hogy a félsziget Oroszországhoz csatolása nyomán jogalap nélkülivé vált a működése.

   Az ismert krími üzletember, a szimferopoli húskombinát volt vezérigazgatója – aki 2008-ban lett tiszteletbeli magyar konzul, Kijev jóváhagyásával – mindig a Magyarország és Krím közötti kulturális, gazdasági és oktatási kapcsolatok támogatását tekintette küldetésének.

  • Eltűntek a turisták Jevpatorijából

   MÁRCIUS 28.PÉNTEK 07:09

   A Krím félsziget nyugati részén fekvő Jevpatorijából „eltűntek” az ukrajnai turisták, csak orosz vendégek vannak – erről számolt be csütörtök este a helyi Krím24 hírtelevízió. A neves üdülőhely egyik szállodájában, az Ukrajina Palaszban elmondták, hogy az ukrán vendégek „a félszigeten levő politikai helyzet miatt” lemondták korábbi foglalásaikat. „Nemcsak hogy csökkent az Ukrajnából érkező turisták száma, hanem teljesen eltűntek, a foglalásokat visszamondták” – tájékoztatott a szálloda képviselője.

  • Putyinéknak szankció, az ukránoknak pénz

   MÁRCIUS 27.CSÜTÖRTÖK 19:41

   Az amerikai kongresszus mindkét háza megszavazott csütörtökön egy törvénytervezetet, amely a Krím annektálása miatt Oroszország szankcionálásáról és Ukrajna gazdasági támogatásáról rendelkezik.

  • Egyelőre maradnak az önvédelmi csoportok

   MÁRCIUS 27.CSÜTÖRTÖK 19:38

   A Krím félszigeten hetekkel ezelőtt alakult és a fontos intézményeknél máig őrséget adó önvédelmi csoportokat, a druzsinákat egyelőre nem oszlatják fel – mondta a szimferopoli parlament épülete előtt szolgálatot teljesítő egység ügyeletes vezetője.

   A magát Romannak nevező egyenruhás férfi közölte, továbbra is védelmezik a Krím életfontosságú létesítményeit a „provokációkkal szemben”.

  • Pénzkáosz

   MÁRCIUS 27.CSÜTÖRTÖK 19:37

   Ki rubelben, ki hrivnyában fizet a vásárolt termékekért az Oroszországhoz csatolt Krím fővárosában néhány nappal azután, hogy a rubel is hivatalos fizetőeszközzé vált a fekete-tengeri félszigeten.

   Hogy mivel lehet fizetni és milyen visszajárót kap a vevő, boltja válogatja. Egyes helyeken kettős ármegjelölést alkalmaznak, a hrivnya mellett feltűnnek a rubeles árak is, de többnyire még maradtak a régi, ukrán fizetőeszközben feltüntetettek.

  • Putyin: Oroszországnak meg kell védenie lakosságát a szélsőségesektől

   MÁRCIUS 27.CSÜTÖRTÖK 16:25

   Oroszországnak elemeznie kell az ukrajnai eseményeket és az úgynevezett színes forradalmakat, hogy megvédje állampolgárait a szélsőségesek, a terroristák önkényétől – közölte Vlagyimir Putyin az orosz parlament felsőházának tagjaival tartott csütörtöki megbeszélésen.

  • Timosenko: Egyszerűen indulnom kell az elnökválasztáson

   MÁRCIUS 27.CSÜTÖRTÖK 14:30

   Julija Timosenko, volt ukrán kormányfő csütörtökön bejelentette, hogy jelöltként indulni kíván a május 25-re kiírt elnökválasztáson.

   A Batykivscsina elnöke sajtótájékoztatóján közölte: kérni fogja a szombati pártkongresszuson, hogy jelöljék őt az államfői tisztre. „Egyszerűen indulnom kell az elnökválasztáson” – szögezte le Timosenko.

  • Crimea for Men

   MÁRCIUS 27.CSÜTÖRTÖK 12:47

   fotó: indexfotó: Index

  • 53 százalék felett az ukrán államadósság

   MÁRCIUS 27.CSÜTÖRTÖK 12:39

   Ukrajna államadóssága meghaladta a 800 milliárd hrivnyát, ami a bruttó hazai termék (GDP) 53 százalékát teszi ki – közölte Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök csütörtökön a kijevi parlamentben. A kormányfő szavai szerint a tavalyi év elejétől az ország devizatartalékai 34,6 milliárd dollárról csaknem 20 milliárd dollárral csökkentek, azaz mostanra mindössze 15 milliárd dollárt tesznek ki.

  • Putyin egyre népszerűbb

   MÁRCIUS 27.CSÜTÖRTÖK 11:25

   A Krím félsziget Oroszországhoz csatlakozása óta még magasabbra szökött az országban Vlagyimir Putyin elnök népszerűsége – derült ki a csütörtökön közölt legfrissebb orosz közvélemény-kutatási adatokból. Az Oroszországi Társadalmi Véleménykutató Központ (VCIOM) felmérése szerint a megkérdezettek 82,3 százaléka elégedett az orosz államfő tevékenységével. Ez a mérték közelít a hat évvel ezelőtti, 82,9 százalékos népszerűségi mutatóhoz.

   A felmérést a múlt hét végén végezték 42 régió 130 településén. A közvélemény-kutató munkatársai 1600 embert kérdeztek meg. A VCIOM által egy héttel korábban közölt adatok szerint Putyin népszerűsége még „csak” 75,7 százalékot tett ki. Ez ötéves rekordot döntött az elnök lakossági támogatottságában.

  • A Szvoboda a következő?

   MÁRCIUS 27.CSÜTÖRTÖK 11:23

   Azáltal, hogy az ukrán rendőrség brutálisan likvidálta a Jobboldali Szektor (PSZ) egyik vezetőjét, és ahogyan a történtekre a belügyminiszter reagált, az új ukrán vezetés gyakorlatilag hadat üzent a szélsőjobboldali szervezetnek – írta csütörtöki számában az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap.

   Az írás szerint az sem lenne igazán meglepő, ha azt követően, hogy rendezték Dmitro Jarosnak (a PSZ vezetőjének) és szövetségeseinek az ügyét, sor kerülne a Szabadság (Szvoboda) pártra is. Egyelőre nem bántják, mert egyrészt ma még szükség van rá, parlamenti képviselőinek a szavazataira, amivel biztosítani tudja a viszonylagos stabilitást a vezetésben, másrészt sohasem jó egyszerre két fronton harcolni, főleg nem akkor, amikor Oroszországgal szemben létezik egy másik frontvonal is – olvasható a cikkben.

  • A paksi bővítést is érinthetik a szankciók

   MÁRCIUS 27.CSÜTÖRTÖK 11:21

   Több nemzetközi megállapodást is érinthetnek az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók – közölte csütörtökön Szergej Kirijenkó, az orosz Roszatom vezetője.

   “Tekintettel arra, hogy sok lehetséges szankcióról szó van a gazdasági együttműködés terén, több nemzetközi megállapodást is érinthetnek ezek a politikai korlátozások” – idézte rövid közleményében a Roszatom vezetőjét az orosz RIA hírügynökség.

  • Kinek adjuk vissza a kincseket?

   MÁRCIUS 27.CSÜTÖRTÖK 10:44

   Komoly dilemma előtt áll az amszterdami Allard Pierson régészeti múzeum vezetése: Kijevnek vagy Moszkvának adja vissza az aranykincseket, amelyeket egy Krímet bemutató kiállításra kapott kölcsön.

   „A tárgyak a kiállítás végéig Hollandiában maradnak, de tekintettel a politikai eseményekre, azon gondolkodunk, kinek kell majd visszaadnunk” – mondta a múzeum tulajdonosa, az Amszterdami Egyetem szóvivője, Yasha Lange. A Fekete-tenger partján talált, Kr.e. 6. és 2. század közötti időszakból származó tárgyakat öt ukrán – közöttük négy krími – intézmény adta kölcsön a hollandiai múzeumnak.

  • Szabadon engedtek hat ukrán tisztet

   MÁRCIUS 27.CSÜTÖRTÖK 08:09

   Szabadon engedtek a krími hatóságok hat ukrán katonatisztet, akit napokkal ezelőtt tartóztattak le, némelyiküket terrorszervezetekkel való együttműködés gyanújával; egyikük azt mondta, arra próbálták rávenni, hogy álljon az orosz hadsereg szolgálatába.

   Az ukrán média csütörtöki híradásai szerint a három-négy napja letartóztatott katonatiszteket, köztük Ihor Voroncsenko vezérőrnagyot, Julij Mamcsur ezredest és Rosztiszlav Lomtev őrnagyot szerda késő este engedték szabadon. Ők hárman csütörtökre virradóra már meg is érkeztek Kijevbe. A szakadár krími hatóságok azzal gyanúsították őket, hogy terrorszervezetekkel szövetkeztek. A kihallgatás során azonban együttműködtek a nyomozószervekkel, és kiderült, hogy „nem teljesítették a Kijevből érkező bűnös parancsokat”.

  • Dempsey: Amerikának vigyzánia kell az újabb hidegháborúra

   MÁRCIUS 27.CSÜTÖRTÖK 06:47

   Az Egyesült Államoknak vigyáznia kell arra, nehogy egy újabb hidegháborúba bonyolódjon Oroszországgal, miközben a nemzetközi rend fenntartásán dolgozik – jelentette ki szerdán az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke. Martin Dempsey tábornok szerint az amerikai haderő alapvető szerepe az ukrajnai válságban az, hogy megnyugtassa NATO-szövetségeseit, nem pedig annak sejtetése, hogy részt vállalna a konfliktusban.

   A vezérkari főnök az annapolisi haditengerészeti akadémián elmondott beszédében Oroszországot és Kínát fontos potenciális „nehézsúlyú” biztonsági kihívásnak nevezte. Hangsúlyozta, hogy a Krím-félsziget orosz elcsatolása próbatétel a nemzetközi jogi struktúrák és szabályok számára, amelyeket az Egyesült Államok fenntartani törekszik.

   martin dempseyMartin Dempsey

  • Hammond: Putyin irányítja a csapatmozdulatokat

   MÁRCIUS 27.CSÜTÖRTÖK 06:27

   Vlagyimir Putyin elnök személyesen irányítja az orosz csapatmozdulatokat Ukrajna szomszédságában, és nem tudni, hogy a védelmi tárca vezetője és a moszkvai kormány más tagjai milyen mértékben szólnak bele az irányításba – jelentette ki szerdán Washingtonban Philip Hammond brit védelmi miniszter.

   „Minden jel arra utal, hogy az orosz cselekvési tervet Putyin elnök személyesen alakítja. A többi orosz szereplő, beleértve Sojgu minisztert, véleményt mondhat, de kérdés, hogy mekkora a hatásuk. Nem tudhatjuk, hogy mindezek az emberek mennyire vannak benne a belső körben, amelyben Putyin elnök ezt a hadgyakorlatot tervezi” – hangoztatta a brit politikus.

   philip hammondPhilip Hammond

  • Német ex-kancellár: Megértem Putyint

   MÁRCIUS 26.SZERDA 19:42

   Helmut Schmidt volt német kancellár szerint a Nyugat elhibázott politikát követ az ukrajnai válságban, és érthető, hogy Vlagyimir Putyin elfoglalta a Krím félszigetet.

   A volt kancellár a Die Zeit című hetilapnak adott interjúban elmondta: egyáltalán nem biztos, hogy az ukrajnai terület Oroszországhoz csatolása sérti a nemzetközi jogot, aki pedig megpróbál Vlagyimir Putyin fejével gondolkodni, „valószínűleg ugyanúgy reagálna a Krím ügyében, mint az orosz elnök”.

  • Harckocsikat szállít az orosz hadsereg a félsziget északi részei felé

   MÁRCIUS 26.SZERDA 18:37

   Harckocsikat és egyéb katonai felszereléseket szállít az orosz hadsereg a Krím déli partvidékeiről a félsziget északi részei felé, Ukrajna kontinentális területeinek irányába – közölte Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán védelmi minisztérium krími médiaközpontjának vezetője szerdán Facebook-oldalán.

   A tisztségviselő tájékoztatása szerint a Krím északi része felé tart egy T-64B harckocsikat szállító, tíz trailerből álló konvoj rendőri kísérettel a félsziget délkeleti részén lévő Perevalne településről. „Észak felé, Szimferopol irányába tart, és jelenleg Gvargyejszkoje település közelébe ért egy 50 katonai járműből álló konvoj, köztük páncélozott harcjárművek, Tigris terepjárók, üzemanyagot és katonákat szállító autók” – írta Szeleznyov.

  • Drasztikus gázáremelés jön Ukrajnában

   MÁRCIUS 26.SZERDA 18:18

   Ukrajnában a lakosság eddig jóval a beszerzési ár alatt kapta a földgázt, most azonban 50 százalékkal többet kell fizetniük. A dotáció fokozatos megszüntetése volt az egyik feltétele annak, hogy a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi támogatást nyújtson Kijevnek.

  • Elemzők: Az orosz gazdaság már szenved

   MÁRCIUS 26.SZERDA 18:15

   Az orosz gazdaság teljesítményén már érződnek az ukrajnai válság negatív hatásai – vélekedtek szerdai értékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

   Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai elemzésükben közölték: becslésük szerint az idei első negyedévben elérhette a 70 milliárd dollárt a magánszektorbeli befektetők által az orosz gazdaságból kivont tőke nettó értéke. A ház elemzői szerint ez meghaladja a tavalyi egész évi nettó tőkekivonást.

  • Újabb orosz csapatok érkeznek Ukrajna keleti határaihoz

   MÁRCIUS 26.SZERDA 17:07

   Folytatódik az orosz csapatok összevonása Ukrajna keleti határainál – közölte szerdán Jevhen Perebijnisz, a kijevi külügyminisztérium szóvivője az ukrán fegyveres erőktől származó értesülésekre hivatkozva.

   A tisztségviselő elmondta, hogy az orosz hadsereg hosszabb távra rendezkedik be Ukrajna keleti határainál, katonai táborokat, operatív parancsnokságokat és egészségügyi állomásokat állítanak fel, kommunikációs rendszereket telepítenek.

  • Svájc nem vezet be szankciókat

   MÁRCIUS 26.SZERDA 17:00

   Svájc egyelőre nem alkalmaz szankciókat Oroszországgal szemben – közölte szerdán a svájci szövetségi tanács.

  • Obama szerint Oroszország egyedül maradt

   MÁRCIUS 26.SZERDA 15:13

   Oroszország magára maradt, miközben az Európai Unió és a NATO tagjai egységet mutatnak – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetőinek szerdai brüsszeli csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón.

   Az amerikai elnök rámutatott, hogy Oroszország azokat az alapelveket vette semmibe, amelyre az európai béke és biztonság rendje épül, a határok sérthetetlenségének, az államok szuverenitásának és függetlenségének elvét.

 • Rompuy: Szégyen!

  MÁRCIUS 26.SZERDA 15:10

  A Krím orosz annektálása szégyen, amelyet az Európai Unió nem ismer el, és nem is fog elismerni – tudatta Herman Van Rompuy, az Európai Unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke az EU és az Egyesült Államok vezetőinek szerdai brüsszeli csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón.

  herman van rompuyHerman Van Rompuy

  Minden Ukrajnával kapcsolatos, szerda előtti eseményekről itt olvashat bővebben.

ATV.HU / www.bpi.hu