Medvegyev: A Krímnek nyújtandó támogatásokról döntött az orosz kormány

Krím – Medvegyev: A Krímnek nyújtandó támogatásokról döntött az orosz kormány

 

Nyárig befejezik az orosz személyi igazolványok kiadását a Krímben, az átmenti időszakban nem kell adót fizetniük az orosz joghatóság alá kerülő krími cégeknek – így döntött a Krím félszigetnek és Szevasztopol városának nyújtandó támogatásról hétfői rendkívüli ülésén az orosz kormány.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök Moszkvában szólt arról is, hogy a Rosztelekom orosz szolgáltatónak rövid időn belül meg kell oldania a távközléssel összefüggő kérdéseket, hogy ne kelljen erre az ukrán cégeket igénybe venni.

Javasolta egyben, hogy az átmeneti időszakban az orosz joghatóság alá kerülő krími cégek mentesüljenek az adófizetés alól. Kezdeményezte továbbá, keressenek megoldást arra, hogy a Kercsi-szoroson keresztül kapcsolják a Krímet az orosz energiaellátó rendszerhez.

A kormányfő kiemelte, hogy másfél- kétszeresére kell növelni a gázkitermelést a Krímben, a Gazprom orosz óriásvállalat már előkészítette erre vonatkozó javaslatait. Szakértők szerint ez a mennyiségű gáz elegendő lesz a Krím szükségleteinek fedezésére.

Az orosz kormány 36 milliárd rubelt (252 milliárd forint) különít el arra, hogy a krími nyugdíjasoknak az orosz átlagra emeljék a nyugdíjat. Medvegyev hangsúlyozta, hogy 2015 január elsejétől a Krímre kiterjesztik a kötelező egészségügyi biztosítást. A miniszterelnök végezetül azt mondta, a félszigeten sürgősen megkezdik a vállalkozói engedélyek kiadását, hogy támogassák a kisvállakozásokat, és kifehérítsék a gazdaságnak ezt az ágát.