Az Izraeli Külügyminisztériumban általános sztrájkot hirdettek

 

Az Izraeli Külügyminisztériumban általános sztrájkot hirdettek

2014. március 23-án 15 órától az Izraeli Külügyminisztériumban általános sztrájkot hirdettek. A minisztérium tegnap bezárt Jeruzsálemben, és hétfő reggeltől (2014. március 24.) az izraeli nagykövetségek szerte a világon szintén bezártak.

As of March 23, 2014 at 15:00 a general strike has been declared at the Foreign Ministry. The Ministry in Jerusalem will remain closed and Israel’s missions abroad will not open as of Monday morning, March 24.

יום עצוב לדיפלומטיה הישראלית:

לראשונה מקום המדינה, הכריז שרות החוץ הישראלי על שביתה כללית. החל מהיום ועד להודעה חדשה ייסגרו כל 103 נציגויות ישראל ברחבי עולם וכך גם מטה משרד החוץ בירושלים.

יו”ר ועד עובדי משרד החוץ, יאיר פרומר, אמר בעקבות ההחלטה: „משרד האוצר הכריז מלחמת חורמה על שירות החוץ של מדינת ישראל ועל הדיפלומטים המסורים שנאבקים על עתידם של הישראלים יום יום, שעה שעה”.

1231153_839846386031452_255895505_n.jpg

Izraeli nagykövet: tisztességes munkakörülményeket akarnak az izraeli külügyi dolgozók

    Budapest, 2014. március 24., hétfő (MTI) –

Azért szüntették be a munkát az izraeli külügyi dolgozók, mert szeretnék, ha tisztességes munkakörülményekkel ismernék el az Izrael állam érdekében végzett áldozatos munkájukat – mondta Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete hétfőn az MTI-nek.

    A diplomata kiemelte: először fordul elő, hogy az izraeli külügyminisztérium mellett szerte a világon a nagykövetségeken és a konzulátusokon is beszüntették a munkát.
    Hangsúlyozta, azért kényszerültek a külügyi dolgozók erre a lépésre, mert jobb munkakörülményeket akarnak. Azt szeretnék, ha elismernék, hogy milyen sok áldozatot hoznak a munkájuk során. 
    Ideje belátni, hogy az izraeli diplomácia is nagy mértékben hozzájárul az ország biztonságához, amikor harcol az állam megkérdőjelezése ellen a nemzetközi fórumokon, továbbá a szélsőjobboldali pártok és az antiszemitizmus ellen küzd – fogalmazott.
    A nagykövet elmondta, az izraeli diplomaták nem karriert akarnak építeni, hanem küldetésnek tekintik a munkájukat, elkötelezettek amellett, hogy jó célt szolgálnak, és hisznek a zsidó államban. Hisznek abban, hogy nem jó, ha Izraelt folyton konfliktusokkal összefüggésben láttatják, hanem modern, demokrata országként is – magyarázta. 
    Ilan Mor kifejtette: nem könnyű a munkájuk, hiszen négyévente új országba, akár új kontinensre kell költözniük, és ez a családjuknak is nehézséget okoz.
    Ráadásul az izraeli diplomaták állandó terrorfenyegetettségben élnek még a biztonságosnak tűnő helyeken is – mondta. Hozzátette: több diplomata is terrortámadás áldozatává vált szerte a világon.
    Közölte: a budapesti nagykövetség is zárva tart, és ez egészen addig így marad, amíg a szakszervezetük másként nem határoz. Ilan Mor elnézést kért az esetleges kellemetlenségekért, és reményét fejezte ki, hogy a magyarok megértik, miért döntöttek a sztrájk mellett.
    Az izraeli diplomaták március 5-én kezdek akkor még részleges munkabeszüntetésbe, miután az izraeli államkincstár nem tett számukra megfelelő ajánlatot az állammal folytatott bérvitájukban. Egyebek mellett az átlagosan 6-9 ezer sékeles (391-587 ezer forint) fizetések emelését, valamint azt akarják, hogy házastársaik kapjanak kompenzációt azért, ha külföldi kiküldetés miatt ott kell hagyniuk munkahelyüket. A diplomaták szerint az elmúlt 15 évben a külügyi állomány harmada az alacsony bérek miatt hagyta ott a pályát.