Hullik szét a görög újfasiszta párt

Botrányok és bűncselekmények: Hullik szét a görög újfasiszta párt

„Megvilágosodott” és kilépett a görög újfasiszta Arany Hajnal egyik képviselője, azt állítva, nem tudott pártja bűnöző tevékenységéről. Ezzel párhuzamosan az athéni törvényhozás a napokban dönthet arról, hogy megvonja a mentelmi jogot a szélsőjobboldali párt több képviselőjétől, hogy felelősségre vonhassák őket. A vád szerint bűnszervezetként működtették az újfasiszta formációt. A Görögország harmadik legerősebb pártjának tartott formáció komoly bajban van, támogatottsága meredeken zuhan.

Miközben a görög törvényhozás megkezdte az Arany Hajnal nevű újfasiszta párt 18 parlamenti képviselője mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló szavazás előkészítését – a vád szerint a politikusok bűnszervezetként működtették a szélsőjobbos formációt – újabb csapást érte őket: Kriszovalantisz Alekszopulosz kilépett a pártból azt hangoztatva, hogy nem ismerte pártja tevékenységét.

A horogkeresztre emlékeztető szimbólumokat használó, karlendítéssel köszöngető szélsőségesek Európa legerőszakosabb politikai erejének számítanak.

„Sajnálom, hogy nem léptem korábban, és nem határolódtam el a szervezettől” – magyarázta a parlamentnek írt levelében a 43 éves politikus azt a döntését, hogy miért egyéni képviselőként folytatja tevékenységét a 300 fős képviselőházban. „Azt követően hoztam meg döntésemet, hogy az Arany Hajnal több tevékenységéről kiderült: olyan bűncselekmény, amelyekről nekem természetesen nem volt tudomásom. A lelkiismeretem nem engedi, hogy hazafias és nemzeti érzelmű nézeteim ilyen tettekkel és gyakorlattal társuljanak” – tette hozzá.

Alekszopulosz távozása megbontotta a korábban szorosan összetartó Arany Hajnal sorait. A párt bennfentesei a párton belül már „polgárháborús légkört” emlegetnek. A legújabb felmérések szerint az eddig a megszorítások sújtotta Görögország harmadik legnagyobb politikai erejének tartott párt támogatottsága meredek zuhanásba kezdett.

„A múltban így estek szét a görög szélsőjobboldali pártok” – közölte a brit The Guardiannel Dimitrisz Pszarrasz író, aki több mint 30 éve figyelemmel kísérte a párt sorsának alakulását. „Alekszopulosz távozása az első nagy törés” – tette hozzá.

Igazságügyi források szerint így – hogy a parlamenti képviselő távozásával gyakorlatilag beismeri: a csoport bűncselekményeket követett el – még szavahihetőbbek a párt ellen felhozott vádak. Amióta a szélsőségesek két éve, a gazdasági válság miatt megszorítások és a kilátástalan görög helyzet miatti indulatok farvizén 7 százalékos támogatással a parlamentbe jutottak, a külföldi bevándorlókat, a baloldali aktivistákat és a melegeket – gyakran brutális – támadások érték az Arany Hajnal támogatóitól.

Tavaly szeptemberben a csoport ellen kiterjedt nyomozás indult, miután egy Arany Hajnalos aktivista meggyilkolt egy baloldali zenészt.

Ezt követően a szervezet 18 parlamenti képviselője közül hat – köztük a csoport rejtélyes alapítója, Nikosz Michaloliakosz matematikus – ellen vádat emeltek. Az ügyészség szerint az Arany Hajnalt bűnszervezetként működtették. Ez a hat volt képviselő már előzetesben várja perük végét. Három másik politikus hasonló vádakkal néz szembe, de őket óvadék ellenében még szabadlábra bocsátották.

A múlt héten egy 200 oldalas ügyészi jelentés alapján az Arany Hajnal három másik tagjának függesztették fel a mentelmi jogát. Köztük Michaloliakosz felesége, Eleni Zarulia mentelmi jogát is, aki 2012-ben nemzetközi felháborodást váltott ki azzal a parlamenti felszólalásával, amelyben a bevándorlókról, mint „alsóbbrendű emberekről” beszélt.

Alekszopulosz kilépését követően azonnal szélsőjobbosok céltáblájává vált. A szélsőségesek „árulónak” és „gyávának” kiáltották ki, és „az ügy” elárulásával vádolták meg a politikust. A válságra jellemző, hogy a párt szóvivője, Iliasz Kaszidiarisz, a közelgő önkormányzati választások polgármesterjelöltje is elismerte, hogy baj van, sőt kilátásba helyezte, hogy újabb kilépésekre is sor kerülhet.

A görög Ta Nea című, nagy példányszámban megjelenő napilap pozitív fejleménynek nevezve Alekszopulosz kiválását és abbéli reményének adott hangot, hogy remélhetőleg az Arany Hajnal is el fog hamarosan tűnni a görög politikai palettáról.

atv.hu / The Guardian / BPI.HU