Az ukrajnai válságról is tárgyalt az Európai Zsidó Kongresszus Végrehajtó Bizottsága

Az ukrajnai válságról is tárgyalt az Európai Zsidó Kongresszus Végrehajtó Bizottsága

 

F:MAZSIHISZ
Az Európai Zsidó Kongresszus bécsi ülésén kiemelten vizsgálta az ukrajnai helyzetet, a Szlovákiában és Magyarországon tapasztalható szélsőjobboldali jelenségeket.

Ukrajna főrabbija, Jaakov Bleich részletesen beszámolt az ukrán zsidóság helyzetéről. Bleich szerint az ukrajnai zsidó lakosság nincsen közvetlen veszélyben, ugyanakkor történtek antiszemita támadások, amelyek miatt az ukrán zsidó közösség megerősíti saját védelmét. Az Európai Zsidó Kongresszus napi szinten figyelemmel követi az eseményeket és az ukrajnai zsidóság számára segítséget kíván nyújtani.

ezsk_b__cs.jpg

Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke és Dr. Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ alelnöke tájékoztatta az európai zsidó közösségek vezetőit az elmúlt hónapok fejleményeiről: a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, mivel kéréseinek a magyar kormány mindeddig nem tett eleget, távol marad a kormány által szervezett holokauszt megemlékezésektől és nem tart igényt a Civil Pályázati Alap összegeire mindaddig, míg a kormány nem változtat emlékezetpolitikai gyakorlatán.

Az Európai Zsidó Kongresszus támogatásáról biztosította a MAZSIHISZ-t, képviselői különös hangsúlyt helyeznek minden országban a történelem hiteles bemutatására.

Az EZSK megvitatta az Európai Parlamenti választások várható eredményeit, valamint részt vesz a világon egyre inkább terjedő, Izrael ellen felszólító bojkott visszaszorításában.