Tudástár és az újbudai zsidóság története

Tudástár és az újbudai zsidóság története

Beszélgetés M. Kende Péterrel

 

A lágymányosi körzet, a Bét Sálom zsinagóga pár hónapja indította el új programját, mely a BS-Tudástár nevet viseli. Erről, valamint a kerületi zsidóság történetét bemutató könyvről kérdeztük M. Kende Pétert.

 

Mennyire, miben különbözik a Bét Sálom zsinagóga által szervezett előadás-sorozat a többiekétől?

 

A programsorozatunk neve Bét Sálom Tudástár, ami egy szabadegyetem. Amikor kitaláltuk ezt, akkor legelőször körülnéztünk – ha lehet kicsit profánul nyilatkozni – a piacon, megnéztük, hogy Budapesten a zsinagógák milyen tanfolyamokat, előadás-sorozatokat szerveznek. Azt gondoltuk, hogy mindegyik ilyen program nagyon hasznos, láttuk azt is, hogy igen sokan mennek el ezekre a rendezvényekre. Ugyanakkor azt is láttuk, hogy ezeket a rendezvények – már azért is, mert zsinagógákban tartják – nagyon szorosan kapcsolódnak vallási témákhoz. Mi azt feltételeztük, amit az eddigi előadásokon való megjelenések igazolták is, hogy érdemes lehet valamilyen más módszerrel behívni, becsábítani azokat az embereket a zsinagógába, akik nem biztos, hogy egy vallásosabb témájú előadásra eljönnek. Így született meg a BS Tudástár, ahol valamennyire a zsidósághoz kapcsolódó témákat vetünk fel és ehhez próbálunk meg, jól felkészült előadókat meghívni.

 

Kik szerepeltek eddig az előadásokon?

 

Elsőként Hajnal Zoltán fizikus jött el, aki a teremtéstörténetről beszélt a saját szakmáján keresztül. Másodikként Konok Péter fogadta el meghívásunkat, előadásának témája a zsidók szerepe a XIX-XX. század politikai mozgalmaiban. A harmadik rendezvényünkön Ritter Andrea klinikai szakpszichológus mesélt arról, hogy miként kell a gyermekeinknek beszélni a Holocaustról, mikor és miként kell ezt a témát felvetni.

 

Miről szól a következő előadás, mikor kerül rá sor?

 

Március 8-án lesz a következő programunk, a vérvádakról szól majd az előadás.

 

Érdemes már mérleget vonni a BS Tudástárat illetően?

 

Azt gondolom igen. Hiszen ennek lehet olyan hozadéka, hogy a hozzánk látogatók nem csak az előadások kedvéért jönnek el a zsinagógába, és így megmaradnak nálunk.

 

Az Ön neve alatt jelent meg nemrégiben egy kiadvány, miről is szól?

 

Egy közösség útja-Az újbudai zsidóság története címet viseli, a kötet a kerület zsidóságának a XX. századi történetét dolgozza fel. A kötet megjelenését a kerületi önkormányzat támogatta.

 

Köszönöm a beszélgetést.

 

Az interjú a 2014. február 21-i Halljad Izrael adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Breuer Péter