Németh Zsolt: az erőszak azonnali beszüntetése az első számú cél

Németh Zsolt: az erőszak azonnali beszüntetése az első számú cél

Az erőszak azonnali beszüntetése az első számú cél Ukrajnában – állapította meg Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Brüsszelben magyar újságíróknak adott nyilatkozatában, az EU-országok külügyi tárcavezetőinek Ukrajnáról folytatott tanácskozása után.

Az államtitkár szerint a második fő cél a politikai párbeszéd megkezdése, a harmadik pedig Ukrajna európai integrációs folyamatának újraindítása. E célok elérése érdekében az EU külügyi tanácsülésén egyfelől szankciós intézkedésekről döntöttek, másfelől lépéseket tettek a humanitárius helyzet kezelésére.

Németh Zsolt elmondta: Frank-Walter Steinmeier német, Laurent Fabius francia és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter feltételes megállapodásra jutott Kijevben Viktor Janukovics elnökkel a teendők menetrendjéről. Ennek értelmében napokon belül széles egységkormányt hoznak létre, nyárig módosítják az alkotmányt, és még az idén előre hozott elnök-, illetve parlamenti választást tartanak. Egyelőre nem tudni, hogy az ukrán ellenzék képviselőivel mire jutnak az úgynevezett weimari csoport diplomáciai irányítói.

Németh Zsolt szerint az erőszak elharapózásáért mindkét oldalon vannak felelősséget viselő személyek, a politikai párbeszéd elmaradása azonban alapvetően Janukovics, illetve a hatalom felelőssége.

A szankciók, amelyekről az uniós külügyi tanács most döntött, az erőszakos cselekményekért felelős, illetve az emberi jogi jogsértésekkel összhangba hozható embereket sújtják majd. Az érintettek listáját napokon belül összeállítják és a tagállami kormányokat képviselő Tanács elé terjesztik. Ennek a hivatalos jóváhagyásához azonban már nem lesz szükség újabb tárcavezetői találkozóra, elég az írásbeli eljárásrend alkalmazása. Az érintetteket uniós beutazási tilalommal, illetve vagyonbefagyasztással sújtják. Felfüggesztik emellett az elnyomás célját szolgáló eszközök exportját Ukrajnába.

A magyar államtitkár hangsúlyozta: a legközelebbi napok egyeztetéseinek eredményei még befolyásolhatják a szankciók mértékét.

Ami a humanitárius helyzet kezelését illeti, Németh Zsolt ezzel kapcsolatban elmondta: a tanácsülésen Magyarország is bejelentésekkel élt. Egyfelől a külügyminisztérium és az ökumenikus segélyszervezet fölajánlott gyógyászati segédeszközöket az összecsapások áldozatainak javára. Másfelől megkezdték az egyeztetéseket az egészségügyi kormányzattal égési sérültek esetleges magyarországi fogadásáról.

„Bízunk abban, hogy Magyarországnak ez a speciális tudása olyan segítség lehet, amellyel ki tudjuk fejezni együttérzésünket a sérültekkel” – mondta Németh Zsolt.

Kiemelte azt is, hogy mivel az ukrán gazdaság az összeomlás határára került, pozitív üzenetet kell küldeni az országnak, és szükség van a Nemzetközi Valutaalap (IMF) forrásait is mozgósító gazdasági csomag összeállítására.

A magyar államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a közös állásfoglalásban Ukrajna európai perspektíváját illetően megismételték azt a tíz nappal ezelőtti külügyminiszteri tanácskozáson kialakított formulát, miszerint az átfogó és mély szabadkereskedelmi megállapodást is tartalmazó társulási egyezmény aláírása – amire az EU továbbra is kész, amint arra Ukrajna is kész lesz – nem jelenti az EU-ukrán kétoldalú együttműködés végcélját.

Németh Zsolt megállapította: az EU-tanácskozás következtetéseiben tükröződik az a mindenre kiterjedő egyetértés, ami kialakult a visegrádi négyek – Magyarország, Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia – képviselőinek előzetes tanácskozásán. Az államtitkár hozzátette, az uniós megállapítások összhangban vannak – a szomszédság és a kárpátaljai magyarság okán is Ukrajnáért különleges felelősséget viselő – Magyarország törekvéseivel.