Kerry elítélte a kormány obstrukcióját, Moallem bizakodó

Szíria-konferencia – Kerry elítélte a kormány obstrukcióját, Moallem bizakodó

 

John Kerry amerikai külügyminiszter elítélte a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje által alkalmazott obstrukciós technikát vasárnap, egy nappal azután, hogy eredménytelenül ért véget a Szíriáról folyó genfi béketárgyalások második fordulója. Valíd Moallem szír külügyminiszter viszont bizakodó nyilatkozatot tett.

„Senkit nem lepett meg, hogy nem voltak egyszerűek a tárgyalások (…), azzal azonban mindenkinek tisztában kell lennie, hogy az Aszad-rezsim által alkalmazott obstrukció még nehezebbé teszi a folyamatot” – mondta Kerry. Az ellenzéket ezzel szemben dicsérte bátorságáért és azért, hogy még a zsákutcába jutott egyeztetéseket is komolyan vette.

Kerry üzenetében felszólította „a rezsim támogatóit”: gyakoroljanak nyomást Damaszkuszra azért, hogy fejezze be a béketárgyalásokon mutatott hajthatatlanságát és a polgárháborúban mutatott brutális módszereit”. A külügyminiszter nem túl leplezett célzásával minden bizonnyal Oroszországra utalt, „brutális módszerek” alatt pedig egyebek mellett a katonai helikopterekről ledobott, robbanóanyaggal töltött hordókat érthette.

Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga Szíria-ügyi különmegbízottja a szombaton lezárult második tárgyalási fordulóval kapcsolatban sajnálatát fejezte ki, amiért nem sikerült áttörést elérniük. Egyben bocsánatot kért a „reményekkel teli” szíriai néptől.

A következő egyeztetési forduló időpontjáról egyelőre nincs megállapodás, Kerry azonban a tárgyalások „felfüggesztéséről” beszélt, ami lehetővé tenné, hogy a nemzetközi közösség és a szembenálló felek átgondolják, miként lehetne minél inkább kihasználni ezt az időszakot, és miként lehetne politikai megoldást találni a polgárháború lezárására.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter bírálta a szíriai kormányt, amelyet szerinte nem érdekelnek valójában az egyeztetések. „A vezetés csak konszolidálni akarja a hatalmát, az emberek szenvedésének és az ország jövőjének pedig szinte semmilyen szerepe nincs” – tette hozzá.

Valíd Moallem, a szíriai diplomácia vezetője viszont úgy vélte, hogy a sajtóhírekkel ellentétben a genfi tárgyalások nem futottak zátonyra, a megbeszéléseken ugyanis „fontos előrelépéseket” sikerült elérni.

„A második tárgyalási forduló során egy nagyon fontos eredményt sikerült elérni: Szíria jóváhagyta a Brahimi által javasolt napirendi pontokat, amelyek közül az első az erőszak és terrorizmus megfékezéséről szól” – idézte a miniszter szavait a hivatalos szíriai SANA hírügynökség.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet adatai szerint a Genf-2 béketárgyalások január 22-i kezdete óta közel hatezer embert öltek meg Szíriában. Átlagosan naponta 261-en vesztették életüket az utóbbi három hét alatt, többen, mint korábban bármikor.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló lázadás halálos áldozatainak száma már meghaladja a 140 ezret.