Izraeli nagykövet: „Magyarország nem antiszemita”

Izraeli nagykövet: „Magyarország nem antiszemita”

hetivalasz.hu.png

S. A. – [email protected]

Nem kételkedik a magyar kormány jó szándékában Ilan Mor, ám elvárná, hogy a politika akadályozza meg a szélsőséges Magyar Hajnal párt indulását a választásokon. Izrael budapesti nagykövetét a német megszállási emlékműről és Simon Peresz „országfelvásárlási” tréfájáról is faggattuk. Exkluzív interjúnk a holnap utcára kerülő Heti Válaszban.

Fotó: Szabó Balázs

lan Mor szerint nem változott meg a magyar kormány és közte lévő jó kapcsolat, ám feszülten figyeli a fejleményeket. Szerinte a stratégiai cél, hogy megemlékezzenek félmillió zsidó nácik és magyar kollaboránsaik általi elpusztításáról, helyes. „Nincs kétségem a kormány jó szándékáról, s hogy a helyes irányba kívánja mozdítani a folyamatokat.” Mor ettől függetlenül elvárná, hogy a politika elintézze: olyan rasszista párt, amilyen a Magyar Hajnal, ne indulhasson a választásokon.Arra a kérdésre, hogy a Jobbikot is eltiltaná-e az indulástól, Mor diplomatikus választ ad. „Ez legfeljebb elméleti kérdés, hiszen a Jobbik ma is a parlamentben van. Szerintem azonban minden pártot és csoportot, amely zsidók, muszlimok, keresztények vagy bármely kisebbség, embercsoport ellen gyűlöletet szít, ki kellene zárni a demokrácia legszentebb aktusából, a választásból.”

A kérdésre, hogy szerinte van-e joga Magyarországnak ahhoz, hogy emlékművet állítson a német megszállásnak, Mor úgy válaszol: „Nem vagyok bíró, hogy eldönthetném, nem is dolgom, hogy tanácsokat osztogassak.” Miközben a nagykövet szerint a Hitlerrel való szövetségkötéskor Magyarország eladta a lelkét az ördögnek, „kollektív bűnről semelyik ország esetében, semmilyen időszakkal kapcsolatban nem beszélek. Felelősségről igen. Magyarországon ma van antiszemitizmus. Ettől még Magyarország nem antiszemita ország.”

A Heti Válasz interjújából kiderül az is, hogy mi történt Kálomista Gábor és Ilan Mor találkozóján, valamint, hogy a nagykövet miként magyarázza Simon Peresz Magyarország felvásárlásával kapcsolatos 2008-as mondatait. Az interjú a február 13-i Heti Válaszban olvasható, amely aznaptól megvásárolható a Digitalstandon is.

 

hetivalasz.hu/vilag/izraeli-nagykovet-magyarorszag-nem-antiszemita-73157