Heisler: a Mazsihisz nem akarja elvinni a gyöngyösi Együttélés Háza-projektet

Heisler: a Mazsihisz nem akarja elvinni a gyöngyösi Együttélés Háza-projektet
A Mazsihisz nem akarja elvinni a gyöngyösi Együttélés Háza-projektet sehova – közölte Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke Balázs József fideszes országgyűlési képviselőnek írt, az MTI-hez is eljuttatott levelében.

A parlamenti képviselő korábban tiltakozását fejezte ki a Mazsihisznek írt nyílt levelében, hogy Budapesten, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában szeretnék megvalósítani a zsidó-keresztény együttélés történelmi kapcsolatait bemutató Együttélés Házát.
Heisler András a képviselőnek azt írta, hogy a Mazsihisz példaértékűnek tartja a kezdeményezés innovativitását, „aminek erkölcsi támogatását minden lehetséges fórumon eddig is megadtuk”. A közös értékek bemutatása egy olyan modell lehet, amelyet érdemes Magyarország több régiójában megvalósítani – tette hozzá.
Heisler András úgy fogalmazott: „politikai árkokkal szabdalt országunkban ritka jelenség az a társadalmi konszenzus, politikai pártok és egyházak közös kiállása, ami a gyöngyösi projekt támogatásánál megvalósul. Kívánatos lenne, ha ezt is modell értékűnek lehetne tekinteni Magyarországon”.
A Mazsihisz elnöke idézett a korábban Orbán Viktor miniszterelnöknek írt leveléből, amelyben egyebek mellett az olvasható, hogy a józsefvárosi projekt (Sorsok Háza) – mint holokausztcentrum – létesítése helyett egy olyan intézmény megvalósítását javasolják, amelyben a magyar-zsidó együttélést, a magyar és a zsidó kultúra szimbiózisát és a közösen létrehozott értékeket mutatnának be.
A kormányfőnek írt levelében Heisler András jelezte: egy ilyen intézmény és a Páva utcai holokausztközpont kettőse nemcsak „a világégés tragédiáját, hanem azt is képes lenne bemutatni, milyen értékek jöttek létre a magyar nemzet számára, s milyen értékeket adott egymásnak a magyarság és zsidóság”.
Ugyancsak az Orbán Viktornak írt levelében található az, hogy Gyöngyösön, az önkormányzat támogatásával már egy éve dolgoznak egy hasonló regionális intézmény létrehozásán, de az ország számos más helyén lenne igény és lehetőség (többek között a szigetvári volt zsinagóga épületében és a soproni zsinagógában) az iskolák munkáját támogató kisebb regionális közművelődési intézmények létrehozására.
Korábban Balázs József tiltakozását fejezte ki a Mazsihisznek írt nyílt levelében, hogy Budapesten, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában szeretnék megvalósítani a zsidó-keresztény együttélés történelmi kapcsolatait bemutató Együttélés Házát. Erre Heisler András azt a választ adta neki levelében, hogy „a közös értékek bemutatása egy olyan modell lehet, melyet érdemes Magyarország több régiójában megvalósítani. Budapest ebből nem maradhat ki, a Rumbach utcai zsinagóga erre a célra kiváló lehet”.