Berlin szerint aggasztó a dzsihádisták áramlása Németországból Szíriába

Berlin szerint aggasztó a dzsihádisták áramlása Németországból Szíriába

 

palesztin teroristaA német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) szerint súlyos belbiztonsági kockázat a németországi dzsihádisták áramlása Szíriába. A kormány az ankarai vezetést bírálja, Berlin szerint a török hatóságok nemigen tartóztatják fel a Németországból Törökországon keresztül Szíriába igyekvő szélsőséges iszlamistákat.

A Németországban verbuvált iszlamisták a szíriai polgárháborúban még inkább radikalizálódhatnak, és komoly veszély, hogy harcedzett terroristaként térnek vissza Németországba azzal a feladattal, hogy hajtsanak végre terrorcselekményeket – emelte ki Jörg Ziercke, a BKA elnöke a Deutschlandfunk közszolgálati rádióban vasárnap sugárzott interjúban.

Szíriában egy sor terrorista hálózat tevékenykedik, köztük az al-Kaida, és eddig már 270 németországi iszlamistáról tudható biztosan, hogy Szíriába utazott és csatlakozott a felkelőkhöz. Ezeknek a személyeknek a visszatérése súlyos biztonsági kockázat – húzta alá a BKA vezetője.

Egy német kormányzati jelentés szerint a török hatóságok nemigen igyekeznek feltartóztatni a Szíriába tartó iszlamistákat. Tavaly tíznél is kevesebb Szíriába átkelni próbáló iszlamistát toloncoltak ki Németországba – áll a dokumentumban, amelyet egy ellenzéki parlamenti képviselő írásbeli kérdésére állítottak össze. A tárca értékelése szerint a török hatóságoknak jelentős mértékben fokozni kellene az erőfeszítéseiket, mert nemcsak Németországból, hanem szerte Európából utaznak iszlamisták Törökországba, és csoportokba verődve együtt indulnak tovább Szíria felé.

A Habertürk című kormányközeli török lap decemberben azt írta, hogy a hatóságok egy év alatt összesen 1100 Európából érkezett dzsihádistát fogtak el és toloncoltak vissza hazájukba, és a többségük németországi volt. Ezt a lapértesülést azonban semmilyen forrásból nem lehet megerősíteni – írta a német belügyminisztérium a Baloldal egy képviselője, Ulla Jelpke kérdésére adott válaszban, amelyet vasárnap ismertettek hírportálok.

A képviselő szerint a Habertürk cikke valószínűleg célzott félrevezetés, amellyel az ankarai vezetés a Szíriai válság kormányzati kezelésével elégedetlen hazai és külföldi bírálókat akarja megtéveszteni.