Szíria: az EP szerint a genfi tárgyalásokon demokratikus és politikai megoldást kell találni

Szíria: az EP szerint a genfi tárgyalásokon demokratikus és politikai megoldást kell találni

A Szíriáról szóló genfi tárgyalásoknak folytatódnia kell, a válság lezárásához demokratikus és politikai megoldást kell találni, és fel kell készülni a szabadság és demokrácia felé vezető átmenetre, fogalmaztak a képviselők egy csütörtökön megszavazott állásfoglalásban.

Tartós megoldás csak szír vezénylettel lezajló és a nemzetközi közösség által támogatott, befogadó politikai folyamat révén található. A Parlament aggodalmát fejezte ki a szélsőséges iszlamista csoportok és külföldi fegyveres alakulatok növekvő aktivitása miatt, és nagyobb összefogást, jobb szervezettséget sürgetett az ellenzék soraiban.

A legsürgősebb feladat: a polgári lakosság szenvedésének enyhítése

Az EU és a nemzetközi közösség legfontosabb feladata, hogy enyhítse az alapvető árukat és szolgáltatásokat nélkülöző szírek millióinak szenvedését, fogalmaztak a képviselők, akik az ENSZ Biztonsági Tanácsát sürgős humanitárius határozat meghozatalára szólították fel.

A konfliktus minden résztvevőjének lehetővé kell tennie és a rendelkezésére álló csatornákon keresztül segítenie kell a humanitárius segélyek célba juttatását többek között a határokon és ütköző zónákon keresztül. A szemben álló feleknek garantálnia kell az egészségügyi és humanitárius dolgozók biztonságos munkavégzését.

A humanitárius segítség célba juttatását végzők munkájának segítése ugyanúgy hozzájárul a felek közti bizalom építéséhez, mint a helyi tűzszüneti megállapodások és egyes városi kerületek ostromzárának megszüntetése, fogalmaz az állásfoglalás. A Parlament többek között Homs ostromának felfüggesztését sürgette.

A Szaharov-díj 2011-es kitüntetettjének védelmét kéri az EP

A képviselők összehangolt uniós fellépést kérnek a 2013 decemberében a férjével együtt Damaszkuszban elrabolt, 2011-es Szaharov-díjazott Razan Zeithouneh emberi jogi aktivista szabadon bocsátásához. Az állásfoglalás az összes politikai fogoly, egészségügyi és humanitárius dolgozó, újságíró, vallási vezető és emberi jogi aktivista azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követeli.

A vegyi fegyverek menetrendet követő és biztonságos megsemmisítése

A szír hatóságoknak be kell tartaniuk a vegyifegyver-arzenáljuk megsemmisítésére kidolgozott ütemtervet. A képviselők hozzátették: a fegyverek megsemmisítésének a környezet szempontjából biztonságosan kell megtörténnie. A Parlament ugyanakkor leszögezte: a szíriai konfliktusban a legtöbb halálesetet és sérülést hagyományos fegyverek okozták.

Köszönet a konfliktusról tudósító újságíróknak

A szavazás előtt Martin Schulz elnök tisztelgett az információhoz jutás jogát életben tartó tudósítók előtt, akik akár az életük kockáztatása révén is tájékoztatnak a szíriai eseményekről. „Munkájuk nélkül nem tudnánk semmit a szíreket érő mindennapos atrocitásokról és a lakosság szenvedéséről. Tisztelettel adózunk azoknak az újságíróknak vannak, akik Szíriában életüket vesztették munkájuk során, és követeljük a fogságban tartott tudósítók szabadon engedését” – mondta a Parlament elnöke.