Izrael gyászol

Izrael Ariel Saront gyászolja

בוש: „היה לי הכבוד לקרוא לשרון חבר”
נשיאי ארצות הברית בעבר ובהווה הגיבו למות ראש הממשלה הישראלי לשעבר בהודעות אבל מיוחדות. „הוא היה מנהיג שהקדיש את חייו למען מדינת ישראל”, ספד אובמה, בעוד קודמו בתפקיד אמר כי שרון יחסר מאוד לו ולרעייתו. קלינטון: „הוא הקריב את חייו למען מדינת ישראל”

מנהיגים בעולם משתתפים באבל הישראלי בעקבות פטירתו של אריאל שרון : נשיא ארצות הברית לשעבר ג’ורג’ בוש הבן הביע צער על מותו והוסיף כי „הוא היה גיבור לדורות ושותף בחיפוש אחר ביטחון לארץ הקדושה ומזרח תיכון טוב יותר של שלום”. בהודעה מיוחדת שפרסם, הוסיף בוש כי הוא ורעייתו לורה „מצטרפים לידידינו בישראל וברחבי העולם באבל על מותו של שרון. היה לי הכבוד להכיר את האיש האמיץ הזה ולקרוא לו חבר. הוא יחסר לנו מאוד”.

 

 Izrael a volt miniszterelnököt,  Ariel Saront gyászolja. Halálhírének bejelentése óta a helyi tévé és rádiócsatornák folyamatosan Saronra emlékező híradásokat sugároznak, egykori munkatársai, barátai és ismerősei idézik fel vele kapcsolatos élményeiket.

    Ehud Olmert – egykori politikai szövetségese a Kadima párt élén, majd utódja a miniszterelnöki székben – televíziós nyilatkozatban búcsúzott. „Mindig a tűzvonalban harcolt, eleinte a csatákban, később a politikában, de a róla kialakult képpel szemben nem szerette a háborút”- mondta a volt kormányfő-utód. „Arik élettörténete lenyűgöző, különleges és egyedi, áthatja az emberi jóság, az előrelátás és a vezetői képességek”- tette hozzá. 
    „Eltökélt volt, kemény, de tudott dönteni és vállalta a felelősséget, igazi vezető volt. Nincs hozzá fogható, talán nem is lesz”- zárta szavait láthatóan megrendülten Ehud Olmert, a közeli munkatárs. 
    Jair Lapid pénzügyminiszter Facebook-bejegyzése szerint Saron „kétszer élt. Egyszer, mint egy bájos vadember, egyszer, mint egy felelős felnőtt. Kétszer halt meg. Egyszer nyolc éve, másodszor pedig ma. Emléke legyen áldott.”
    A volt kormányfő fiai, Gilád és Omri a kórházból hazamentek a Gázai övezethez közeli családi Szikomor-tanyára, ahol elzarándokoltak édesanyjuk, a Brassóból elszármazott Lili sírjához. Saront felesége mellé temetik hétfő délután – közölte az egyik tévécsatorna. 
    Szombat este rendkívüli kormányülés kezdődik az állami temetés részleteiről. Maga a temetés egykori otthonának kertjében családi, szűk keretek között lesz, de előtte állami búcsúztatást tartanak az izraeli parlament, a kneszet épületénél. 
    Ariel Saron testét már vasárnap Jeruzsálembe, a kneszetbe szállítják, a nagyközönség vasárnap és hétfőn vehet búcsút a népszerű egykori tábornoktól, majd politikustól. 
    A tízes tévécsatorna értesülései szerint a temetésre Izraelbe érkezik Joe Biden amerikai alelnök, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Tony Blair, az Európai Unió közel-keleti különmegbízottja.