2014-re milyen tervei vannak a Carl Lutz Alapítványnak és mikor és mit lehet látni az Üvegházban?

Kiállítások a tengerentúlon és Európában Carl Lutzról

 

imgres.jpg

A Carl Lutz Alapítvány tevékenységéről, terveiről, a magyarországi Holocaust évfordulóról kérdezte Breuer Péter Vámos Györgyöt, a Carl Lutz Alapítvány alapító elnökét.

 

imgres.jpg

2014-re milyen tervei vannak a Carl Lutz Alapítványnak és mikor és mit lehet látni az Üvegházban?

 

Először is lehet látni az emlékszobát, amely mindennap nyitva van immár tíz éve, a Vadász utca 29-ben, minden délután 13 óra és 16 óra között látogatható, ingyenes és szívesen látjuk, bárki jón és valóban a világ minden tájáról érkeznek vendégek. A csoportok, hogy ha jönni akarnak, akkor kérünk szépen egy telefont, hogy megszervezhessünk egy tájékoztató előadást, hogy ha ezt igénylik. A telefonszám 30/365-1817.

 

2013-ban nagyon aktívak voltak világszerte. Lehetett látni kiállításaikat, publikációikat. Mire lehet számítani 2014-ben?

 

Folytatjuk a 2013-ban is futó programjainkat, van egy kiállításunk, amely most már ötödik éve az észak-amerikai nagyvárosokban látható kiállítás. Ez angol nyelven a világ más tájaira is eljut. Most a következő bemutatója februárban, Washingtonban lesz, utána az angol nyelvű kiállításunk Haifára, Izraelbe kerül, ahol egyébként van egy héber nyelvű kiállításunk, ugyanez a kiállítás. Haifán lesz egy jelentős nemzetközi tanácskozás, és ezért úgy gondolták a rendezők, hogy mégis jobb, ha angol nyelvű a kiállítás és nem héber, mert azt azért kevesebben ismerik a külföldiek közül. A kiállításunk utána 3 hónapig Szlovéniában lesz és egyeztetett időpont híján nem tudom pontosan megmondani, hogy az Auschwitzi Ifjúsági Pedagógiai Központ által igényelt időszakban mikor lesz kiállítva szintén az angol nyelvű kiállítás. Eközben a német nyelvű kiállításunk, amely szintén az Üvegházról, Carl Lutzról szól, a héten nyílik meg Zürichben, ahol egy készülő televíziós dokumentumfilm bemutatásával együtt fogjuk prezentálni. A német nyelvű kiállítás egyébként igen nagy sikerrel megy, egyelőre Svájcban, majd tervezzük a német nyelvterületen, elsősorban Németországban tovább bemutatni. A legközelebbi és új nagy vállalkozásunk, az Egyesült Nemzetek Szervezetének székházában a magyarországi Holocaust 70. évfordulójára készített kiállításunk, amely most a Holocaust áldozatainak nemzetközi emléknapján, illetve az emléknap tiszteletére, január 23-án fog megnyílni. A helyzet az, hogy én öt évvel ezelőtt, amikor az Üvegház kiállítást ott az ENSZ-ben bemutattuk, azt tapasztaltam, hogy a magyarországi zsidóság sorsáról, Magyarország háborús helyzetéről, viszonyairól roppant keveset tud a külföld. Nagyon fontos lenne, hogy sokkal többet tudjanak erről és ezért kezdeményeztem tavaly nyáron, amerikai partnereinkkel, barátainkkal, hogy rendezzünk ott egy kiállítást. Az alapítvány készíti a kiállítást, az amerikai barátaink karolták fel, elsősorban az Amerikai Magyar Koalíció és a Lantos Alapítvány, amely nem tévesztendő össze a magyarországi Lantos Intézettel, ez egy amerikai alapítvány és mögé állt a Fellegi Tamás által irányított amerikai alapítvány és azt tervezzük, hogy ebben az évben ez a kiállítási is fog további bemutatókkal a közönség rendelkezésére állni.

 

Ahogy most összefoglalta, a nagyvilág egyre többet fog megtudni a hetven évvel ezelőtti magyarországi eseményekről. Vajon a magyarországi diákság látogatja és fogja látogatni az itteni budapesti Üvegházi kiállításokat, mint a külföld?

 

Talán a lelkesedés nem helyes kifejezés.

 

És érdeklődéssel?                                                                       

 

Az érdeklődés az talán szimpatikusabb nekem. Valóban van érdeklődés is, de elsősorban a tanárokat kell megnyerni és a tanárok körében kell felkelteni az érdeklődést. A gyerekek önállóan, még ha fiatalok is nem elsősorban aziránt érdeklődnek, hogy a nagypapájuk, vagy a hajdani, 70 évvel ezelőtti gyerekek, azok milyen körülmények között szenvedték el a Holocaustot, vagy hogyan menekültek meg belőle. Normális gyerekek, akik pingpongozni szeretnek, úszni szeretnek, meg egymást szeretik és kevésbé foglalkoznak vele, tehát a tanárokra kell számítanunk, akik fel kell, hogy hívják a figyelmet és meg kell, hogy szervezzék.

 

Az elmúlt percekben Vámos Györgyöt, az Üvegház, a Carl Lutz Alapítvány alapító elnökét hallhatták. Köszönöm, hogy rendelkezésünkre állt.

Breuer Péter

 

Én köszönöm.