Oroszország megakadályozta az ENSZ BT állásfoglalását Damaszkusz elítéléséről

Oroszország megakadályozta az ENSZ BT állásfoglalását Damaszkusz elítéléséről

Oroszország megakadályozta csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy amerikai kezdeményezésű állásfoglalását a szíriai kormány elítéléséről civilek elleni rakéta- és úgynevezett hordóbomba-támadások miatt – közölték diplomaták.

Felkelők és egy szíriai ellenzéki szervezet jelentette a napokban, hogy Aleppót vasárnap és hétfőn robbanóanyaggal töltött hordókkal bombázták, másutt pedig rakétákkal támadott a kormányhadsereg, és ezek a támadások több mint száz civil – köztük gyerekek – halálát okozták. Egy szíriai biztonsági illetékes tagadta, hogy hordókat használnának, egy másik tisztségviselő viszont azt mondta, hogy a hadsereg szívesebben alkalmaz hordókat a drágább rakéták helyett.

Az orosz vétó felháborodást váltott Washington részéről. „Nagyon csalódottak vagyunk amiatt, hogy megvétózták az állásfoglalás-tervezetet, amely kifejezte volna mindannyiunk felháborodását a szíriai hatalom civilek elleni kegyetlen és semmire nem tekintettel lévő taktikája miatt. A hordóbombák is bizonyítják az Aszad-rezsim kegyetlenségét és azt, hogy milyen messze képes elmenni saját népe, nők és gyerekek gyilkolásában. Az volna a legkevesebb, ha a BT el tudná ítélni az ilyen barbárságot” – jelentette ki Kurtis Cooper, az amerikai ENSZ-misszió szóvivője.

Cooper szavaiból nem derült ki, hogy Oroszország blokkolta az állásfoglalást, de több meg nem nevezett diplomata elárulta, hogy az orosz küldöttség vetette ki a szövegből az utalást az Aszad-rezsimre, majd ennek hatására a nyugati hatalmak képviselői visszavonták a tervezetet. Az orosz delegáció szóvivője nem volt hajlandó megjegyzést fűzni az ügyhöz. A tervezet elítélte volna a felkelőket is az általuk elkövetett gyilkosságokért és kegyetlenkedésekért.