A Fiumei úti Sírkertben Ady Endre születésének 136. évfordulóján, pénteken avatták fel a költő felújított síremlékét Budapesten

Ady Endre születésének 136. évfordulóján, pénteken avatták fel a költő felújított síremlékét Budapesten, a Fiumei úti Sírkertben.

    A védett síremlék a Nemzeti Örökség Intézetének szakmai koordinációjával, egy stockholmi magyar házaspár adományából újult meg – mondta Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke a-BPI-nek.
    „A házaspár hivatalos úton keresett meg minket és az engedélyünket, szakmai tanácsunkat kérte, hogy rendbe hozathassa a védett síremléket. Természetesen készséggel segítettünk nekik és örömmel vettük a felajánlást” – fejtette ki az elnök. Hozzátette: az intézet társadalmi szerepvállalásában támogat minden olyan civil kezdeményezést, amely a nemzet nagyjai emlékének megőrzésére irányul.
    A síremlék korábban megsüllyedt talapzatát teljesen megújították, és egy speciális résszel bővítették ki, hogy elbírja a Csorba Géza szobrászművész által készített Ady-szobrot, amelyet a felújítás során restauráltak.
    Az ünnepségen Lukács Sándor Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész Ady-versek előadásával tette meghitté a megemlékezést.

BreuerPress