Auschwitzban ülésezik az izraeli parlament – ez az első alkalom, hogy a Kneszet külföldre megy

Auschwitzban ülésezik az izraeli parlament – ez az első alkalom, hogy a Kneszet külföldre megy

2014. január 27-én, a haláltábor felszabadulásának 69. évfordulóján Auschwitzban fog ülésezni az izraeli parlament. Ez az első alkalom, hogy a Kneszet külföldre megy.
A 120 fős testület képviselőinek több mint a fele már bejelentette, hogy részt vesz a megsemmisítő táborban, illetve Krakkóban tartandó megemlékezésen. A megemlékezést azért nem egy évvel később, a 70. évfordulón tartják, mert egyre kevesebb a túlélő – mondta a kezdeményező Jonny Daniels, a Mélységből alapítvány vezetője.

Az izraeli delegációt a Kneszet elnöke, Juli Edelstein vezeti, tagja lesz több miniszter, de elutaznak Lengyelországba katonai vezetők, társadalmi szervezetek, ifjúsági csoportok küldöttségei is. A képviselőket túlélők kísérik majd a világ legnagyobb zsidó temetőjébe. A lengyel sajtó úgy tudja, hogy más országok parlamenti képviselői is jelezték, részt vesznek az emléknapon. 2015-ben Magyarország veszi át a nemzetközi holokauszt emlékszövetség (IHRA) elnökségét. Az eseményt Edelstein szerint sürgeti az antiszemitizmus nyugtalanító európai növekedése. Edelstein szerinte a holokauszt óta nem volt ilyen erős a zsidógyűlölet Európában.

nol.hu/kulfold/auschwitzban_ulesezik_az_izraeli_parlament