Egyiptom a demokratizálódás nyomán kaphatja vissza a segélyt

Kerry: Egyiptom a demokratizálódás nyomán kaphatja vissza a segélyt

 

Az Egyesült Államok a demokrácia erősítésében mutatott teljesítmény alapján fogja megfontolni az egyiptomi segélyek teljes összegének visszaállítását – mondta csütörtökön az amerikai külügyminiszter, miközben Kairó rossznak és rosszul időzítettnek minősítette a segélyek csökkentését.

John Kerry Malajziába érkezve nyilatkozott a kérdésről, és hangsúlyozta, a döntés egyáltalán nem jelenti azt, hogy Washington lazítja kapcsolatait regionális szövetségesével. „Az ideiglenes kormány nagyon jól tudja, hogy elköteleztük magunkat a sikere mellett… Bizonyossá akarjuk tenni, hogy (a demokráciához vezető) útiterv az ideiglenes kormány elsőrendű célja legyen” – mondta.

A kairói külügyminisztérium éppen ezt az elkötelezettséget vonta kétségbe az ügyről kiadott első nyilatkozatában. – Az amerikai lépés miatt – legyen az végleges vagy ideiglenes – kérdések merülnek fel Washington elszántsága iránt, hogy támogatja-e az ország biztonsági célkitűzéseit éppen akkor, amikor a terrorizmus kihívásával kell szembenéznie – hangoztatta.

Kairóban csütörtökön bejelentették, hogy elkészült az alkotmánymódosítási javaslatok első csomagja, amely az állampolgári szabadságjogokkal foglalkozik. Az új szöveget előkészítő bizottság szóvivője elmondta, hogy kilenc cikkely készült el, egyebek között a diszkrimináció elutasításáról és a nemzetközi egyezményekbe foglalt szabadságjogok átvételéről.

A bizottság elnöke, Amr Musza szerint november végére kész lesz a teljes szöveg, és átadják Adli Manszúr ideiglenes államfőnek, aki népszavazásra bocsájtja. Ez a politikai átmenet időszakára kidolgozott útiterv első állomása, amelyet parlamenti és elnökválasztás követ.