Rogán: „Vissza akarnak adni a multiknak és a bankoknak 532 milliárd forintot”

Bajnai és Mesterházy 532 milliárdos megszorítást jelentett be

Bajnai Gordon és Mesterházy Attila interjújában egy 532 milliárd forintos megszorítást jelentett be – hangsúlyozta Rogán Antal csütörtöki sajtótájékoztatóján.  A Fidesz frakcióvezetője elmondta, ezt az összeget a magyar családokkal és nyugdíjasokkal fizettetnék meg a baloldali politikusok.

 

Bajnai Gordon és Mesterházy Attila interjút adott szerdán Reuters hírügynökségnek, melyben egy 532 milliárd forintos megszorítást jelentettek be. Ez a programjuk – mondta el Rogán Antal. A szavaikból egyértelműen kiderült, hogy a két ellenzéki politikus a multinacionális cégek és a bankok oldalára állt. Vissza akarnak adni a multiknak és a bankoknak 532 milliárd forintot, ezt pedig be kell szedni valakiktől; nyilvánvaló, hogy ezt az összeget a magyar családok és nyugdíjasok fizetnék – tette hozzá.

 

Rogán Antal sajtótájékoztatója

 

 

Rogán Antal felidézte, 2010-ben azért kellett bevezetni bankok és a multinacionális nagyvállalatok adóztatását, hogy csökkenteni lehessen a költségvetés hiányát, és el lehessen kezdeni visszafizetni az örökölt óriási adósságállományt. Ha nem vezettük volna be a közteherviselés kiszélesítését, ha nem adóztattuk volna meg a bankokat és a multinacionális nagyvállalatokat, akkor teljesen egyértelműen ezt a pénzt kizárólag a magyar családoktól lehetett volna beszedni – tette hozzá. Emlékeztetett, Bajnai kormánya elvett egyhavi nyugdíjat és fizetést az emberektől, amikor az IMF ezt kérte tőle a költségvetési hiány csökkentése érdekében. De a bankokra és a multinacionális vállalatokra nem vetett ki semmilyen adót. Akkor is a bankok és a multik oldalára álltak, és úgy tűnik, az új programjukban is – jegyezte meg.

 

Fotó: fidesz.hu

 

 

A frakcióvezetője elmondta, a bankokat és a multinacionális cégeket több jogcímen is megadóztatta a kormány az elmúlt három évben, mely 532 milliárd forintos bevételt jelent a költségvetésnek. Ha ezt a pénzt Bajnai és Mesterházy visszaadja nekik, akkor ezt az összeget ki kell fizetnie a magyar családoknak – tette hozzá. Rogán Antal hangsúlyozta, ezt a programot ismerjük, mert ez az IMF régi programja. Ha ezt a pénzt a személyi jövedelemadóból kívánnák fedezni, akkor ez 40 százalékos adókulcsot jelentene. Az 532 milliárd forintot úgy is lehetne beszedni, hogy a gyerekes családoktól elvennék az adókedvezményt, a nyugdíjasoktól pedig másfél havi nyugdíjat. Be lehetne még szedni úgy is, hogy megemelnék az általános forgalmi adót, 32 százalékra kellene emelni az ÁFA-kulcsot – sorolta Rogán Antal a példákat szemléltetve, milyen következményekkel járna, ha a bankokat és a multinacionális cégeket kivonnák a közteherviselés alól, és visszaadnák nekik azt a pénzt, amit ma különadók formájában beszed tőlük a költségvetés.

 

 

 

Magyarországnak nem lehet ismét olyan kormánya, amelyik teljesen egyértelműen a bankok és a multinacionális vállalatok oldalára áll a magyar családokkal és a nyugdíjasokkal szemben. Azon a véleményen vagyunk, hogy szükség volt a közteherviselés kiszélesítésére, és kitartunk mellette – szögezte le a frakcióvezető. Arra kérjük a magyar embereket, ne támogassanak olyan programot, amely célja, hogy előnyös helyzetbe hozza a bankokat és a multikat, és újabb terhekkel sújtsa a magyar családokat és nyugdíjasokat – fűzte hozzá Rogán Antal.

 

 

 

A Fidesz ragaszkodik az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségéhez

Kérdésre válaszolva a frakcióvezető hangsúlyozta, az ingyenes készpénzfelvétel fogyasztói jog. Nemcsak nálunk van így, hanem például Németországban is. Az az elv érvényesül: ha valaki megkereste a fizetését, akkor ne számítsanak fel költséget akkor, ha azt fel akarják venni – fűzte hozzá.  A Fidesz ragaszkodik az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségéhez, azt kértem a nemzetgazdasági tárcától, hogy készítsen olyan javaslatot, mely legalább havi két ingyenes pénzfelvételt biztosít mindenkinek – szögezte le Rogán Antal. Arról is tájékoztatott, a részleteket még vitatják, de szeretné, ha október közepéig a parlament elé kerülne ez erről szóló indítvány. Elmondta azt is, ugyanebben a jogszabályban szigorú feltételeket fognak kikötni arra vonatkozóan is, hogy az ingyenességre hivatkozva ne lehessen megváltoztatni például a bankszámlavezetés díját.