Konferencia a Trienti Zsinat befejezésének 450. évfordulója alkalmából

Konferencia a Trienti Zsinat befejezésének 450. évfordulója alkalmából

A Trienti Zsinat befejezésének 450. évfordulója alkalmából tartanak nemzetközi konferenciát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

A 2013. év a Trienti Zsinat befejezésének 450. évfordulója. Ez az esemény alkalmat ad a témát feldolgozó nemzetközi tudományos tanácskozások szervezésére. Ezek egyike az október 7. és 9. között Budapesten rendezett, német nyelvű konferencia a tübingeni Eberhard Karls Universität, a grazi Karl-Franzens-Universität, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közös szervezésében. A rendezvénynek a katolikus egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara ad otthont a Mikszáth tér 1. szám alatti Sophianum oktatási épületében.

A konferencia azokat a kihívásokat és megújulási törekvéseket tárgyalja, amelyek a katolikus egyházat érintették a kora újkori felekezetszerveződés korában. Nemcsak a Trienti Zsinat határozatainak társadalmi és kulturális hatását vizsgálja a történelmi Magyarországon, hanem azok nemzetközi összefüggéseit is, mindenekelőtt a kelet-közép-európai német nyelvű kulturális kapcsolatok vonatkozásában. A szimpózium a 2008 és 2012 között, Tübingenben megrendezett konferenciasorozat folytatása, amely Kálvin és Luther tanításának magyarországi hatástörténetével foglalkozott. A konferenciát a Fritz Thyssen Alapítvány támogatja.

Magyar Kurír